Fitbit Charge 3 review: kleine veranderingen maken groot verschil

8 november 2018, 19:30
5 min leestijd
Fitbit Charge 3 review: kleine veranderingen maken groot verschil

Reviewscore

8,5

De populairste fitnesstracker op de markt heeft een opvolger. In onze Fitbit Charge 3 review lees je of deze update de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

Fitbit Charge 3 review

Wil jij je gezondheid en activiteiten in de gaten houden, dan is de Apple Watch een fantastische optie. Hoop je echter wat minder geld te besteden en heb je geen behoefte aan alle andere functies van Apples smartwatch, dan kom je al snel bij fitnesstrackers van Fitbit uit.

Fitbit brengt steeds meer verschillende vormen van zijn tracker uit: de kleine Alta, grotere Charge en smartwatches Ionic en Versa. De Charge 2 is al jaren de meest populaire optie. Niet gek, want de tracker is niet te groot, heeft een scherm en is goed in het meten van je activiteiten en slaap. Toch is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Met de nieuwe Charge 3 maakt Fitbit een aantal kleine, maar belangrijke aanpassingen.

Dunner en lichter

De Fitbit Charge 3 is vergeleken met zijn voorganger allereerst lichter en dunner. Dat komt doordat geen aluminium, maar roestvrij staal wordt gebruikt. Daarnaast is de bult aan de onderkant van de Fitbit, die er is voor de hartslagmeter, minder prominent aanwezig.

Dat de Charge 3 lichter en dunner is, maakt een groot verschil voor het dagelijks gebruik. Je vergeet namelijk zo dat de wearable om je pols zit. De Charge 3 meet haast ongemerkt je activiteiten, omdat de wearable voelt als niets meer dan een lichte armband.

fitbit charge 3 review

Vergeleken met Charge 2 is het scherm van de Charge 3 veertig procent groter. Hierdoor kan er meer informatie tegelijk worden getoond. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je stappen, de tijd en je hartslag op het scherm te plaatsen. Tevens is het display beter bestand tegen krassen.

Een andere opvallende aanpassing is de knop aan de zijkant. In plaats van de fysieke knop zit er nu op dezelfde plek een inkeping, die bij aanraking als knop dient. Dat is mooier en werkt net zo fijn. Helemaal in combinatie met het nieuwe aanraakscherm dat goed op je vingers reageert. Wel heeft de Charge 3 nog flinke schermranden, waar deze keer in de ‘kin’ het Fitbit-logo is geplaatst. Ook zorgen de nieuwe minuscule opstaande randjes rond het scherm ervoor dat stof en ander vuil ophoopt.

Beperkt aantal wijzerplaten

De extra ruimte op het scherm is handig, maar qua keuzevrijheid vallen de mogelijkheden nog wat tegen. Via de Fitbit-app zijn op dit moment acht verschillende wijzerplaten te kiezen. Zo is er een wijzerplaat die de tijd in het midden zet, daar boven een cirkel plaatst met je stappen en onderin je hartslag laat zien. Een andere wijzerplaat zet de hartslag prominent in beeld en weer een ander zet een analoge wijzerplaat op het scherm.

Het is jammer dat je het scherm niet zelf mag indelen met verschillende elementen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de mooie klok van de ene wijzerplaat te combineren met het tonen van je stappen in cijfers, in plaats van een cirkel en je hartslag.

fitbit charge 3 review

De app werkt verder goed. Fitbit gebruikt dezelfde applicatie voor al zijn apparaten, waar je jouw dagelijkse data terugvindt en grafieken bekijkt voor trends. Hier kun je naast een fitnesstracker ook een Fitbit-weegschaal aansluiten voor een compleet beeld van je gezondheid.

Meer verbeteringen

Andere kleine aanpassingen maken ook een groot verschil. Zo is de Charge 3 waterafstotend tot vijftig meter diepte, wat betekent dat je de tracker gewoon om je pols kunt houden in de regen, onder de douche of als je gaat zwemmen. De wearable kan daarom ook je zwemsessies bijhouden.

De accuduur is ondanks het grotere scherm ook verbeterd. Je haalt nu makkelijk een week met een enkele lading. Dat is tevens een groot voordeel vergeleken met bijvoorbeeld een Apple Watch, die na één of twee dagen opgeladen moet worden. De Charge 3 draag je om je pols en vergeet je gewoon, ook ‘s nachts voor het bijhouden van je slaap.

fitbit charge 3 review

Over slapen gesproken: de Charge 3 heeft ook een nieuwe SpO2-sensor om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Hiermee kan de wearable in theorie slaapapneu en andere slaapproblemen ontdekken. Deze sensor wordt echter pas op een later moment geactiveerd en hebben we dus niet kunnen testen.

Betalen en notificaties

Wat ook nog niet werkt is Fitbit Pay, om contactloos via je Charge 3 te betalen. Dat kan tevens alleen met de duurdere Fitbit Charge 3 Special Edition met nfc-chip. Voorlopig is er nog niets bekend over de release van Fitbit Pay in Nederland.

Door het grotere scherm is het nu wel mogelijk om notificaties te ontvangen. Hoewel de mogelijkheden beperkt zijn, is het toch fijn om soms even op je pols te kijken om een berichtje te lezen, zonder je iPhone erbij te pakken.

fitbit charge 3 review

Genoeg ruimte voor verbetering

Hoewel de Charge 3 een mooie stap vooruit is, zijn er nog wel verbeterpunten voor een eventuele opvolger. Zo heeft de Charge 3 nog steeds geen ingebouwde gps, waardoor je verbinding met een smartphone nodig hebt om bijvoorbeeld de exacte route tijdens het hardlopen bij te houden.

Vervelend is voornamelijk dat het scherm buiten niet altijd goed leesbaar is. In de zon is het lastig om je stappen of de tijd te zien. Zeker omdat de wijzerplaten nu ook grijze elementen bevatten, die compleet wegvallen in de zon.

Ook gaat de Nederlandse vertaling nog niet helemaal perfect. Staan notificaties ingeschakeld om geprikkeld te worden voor beweging, dan wordt de zin ‘X stappen te gaan’ afgekapt waardoor er enkel nog ‘stappen te’ staat. Dit is echter een kleine slordigheid die met een update is op te lossen.

Conclusie Fitbit Charge 3 review

Hoewel er nog genoeg ruimte voor verbetering overblijft, is de Fitbit Charge 3 voor deze prijs één van de beste fitnesstracker op de markt. De tracker meet nauwkeurig, gaat lang mee op een acculading en je vergeet door het gewicht en formaat zo dat je de wearable om je pols hebt.

Fitbit Charge 3 kopen?

De Fitbit Charge 3 kost 149 euro. De Fitbit Charge 3 Special Edition met nfc-chip kost 169,95 euro. Het apparaatje is onder meer beschikbaar bij Bol.com, Coolblue en MediaMarkt. Check de beschikbare varianten en prijzen hieronder.

Bol.com
Koop de Fitbit Charge 3 bij Bol.com voor 149 euro (zwart)

Coolblue
Koop de Fitbit Charge 3 bij Coolblue voor 149 euro (zwart)
Koop de Fitbit Charge 3 bij Coolblue voor 149 euro (blauw)
Koop de Fitbit Charge 3 Special Edition bij Coolblue voor 169,95 euro (paars)
Koop de Fitbit Charge 3 Special Edition bij Coolblue voor 169,95 euro (zwart/wit)

MediaMarkt
Koop de Fitbit Charge 3 bij MediaMarkt voor 149 euro (zwart)
Koop de Fitbit Charge 3 bij MediaMarkt voor 149 euro (blauw)
Koop de Fitbit Charge 3 Special Edition bij MediaMarkt voor 169,95 euro (paars)
Koop de Fitbit Charge 3 Special Edition bij MediaMarkt voor 169,95 euro (zwart/wit)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu