WhatsApp-groepsgesprekken niet zo privé als gedacht

Erwin Vogelaar
22 februari 2020, 10:08
2 min leestijd
WhatsApp-groepsgesprekken niet zo privé als gedacht

Denk je met WhatsApp veilig groepsgesprekken te kunnen voeren? Het blijkt dat de groepen gewoon via Google te vinden waren.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp groepen niet zo veilig

WhatsApp wordt veel gebruikt om met groepjes te kunnen chatten. Deze chats zijn beschermd, omdat je er alleen bij kunt als je een uitnodiging hebt. Zo’n uitnodiging kan verstuurd worden als een linkje. Nu blijkt dat zoekmachines al deze linkjes indexeren waardoor ze gewoon via Google te vinden waren.

Het probleem werd ontdekt door journalist Jordan Wildon. Hij deelde het nieuws via Twitter. “Met wat willekeurige zoektermen kun je zo enkele… interessante… groepen vinden”, schrijft Wildon met een rijtje zoekresultaten in een screenshot.

Jane Manchun Wong ging met deze ontdekking aan de slag, en kwam er op een simpele manier achter dat er 470.000 WhatsApp-groepen te vinden zijn door ‘site:chat.whatsapp.com’ in Google te zetten.

Danny Sullivan van Google stelt in een reactie op Twitter dat zoekmachines zoals Google en anderen, pagina’s van internet indexeren. Maar dat er middelen beschikbaar zijn voor websites om hun content in de zoekresultaten te verwijderen.

Inmiddels heeft WhatsApp de resultaten van Google verwijderd en een ‘noindex’ tag aan linkjes met uitnodigingen gehangen. Daardoor worden de links niet meer geïndexeerd. De WhatsApp-groepen zijn op het moment van schrijven echter nog steeds te vinden via andere zoekmachines, zoals DuckDuckGo en Bing. Daar moet WhatsApp nog actie voor ondernemen.

WhatsApp-tips

Over WhatsApp-groepen gesproken. Word jij ook wel eens ongewenst aan groepen toegevoegd en ben je daar klaar mee? Geen nood, want er is een manier om dat uit te schakelen. Wij leggen uit hoe WhatsApp-groepsuitnodigingen beheren werkt.

Check ook onderstaande video voor nog meer tips die je mogelijk nog niet kent. Zoals hoe je de blauwe vinkjes uitschakelt en tekst opmaakt om op te vallen in drukke groepsgesprekken.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Bron afbeelding: Jordan Wildon
Categorie: Apps
Thema: WhatsApp

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen