Vervoersbedrijven testen smartphone als vervanging voor ov-chipkaart

Gijs Ettes
30 november 2015, 14:03
1 min leestijd
Vervoersbedrijven testen smartphone als vervanging voor ov-chipkaart

Ov-bedrijven, Translink, KPN en Vodafone zijn een test gestart om te kijken in hoeverre smartphones de ov-chipkaart kunnen vervangen. Vooralsnog kunnen alleen Android-gebruikers zich aanmelden.

Lees verder na de advertentie.

Vervangen smartphones de ov-chipkaart?

De proef voor het reizen met de smartphone door het ov heet Smart-OV en duurt drie maanden, waarna wordt bepaald of de techniek breder wordt uitgerold. Geïnteresseerden van 18 jaar of ouder kunnen zich via deze website aanmelden, mits ze beschikken over een ondersteund Android-toestel met nfc. Later volgt ook ondersteuning voor iPhones, Windows Phones en Blackberry’s. In totaal is er ruimte voor 200 deelnemers, die uit het hele land worden geselecteerd.

iPhone-ondersteuning volgt later

Deelnemers aan Smart-OV ontvangen een speciale beveiligde simkaart en kunnen vervolgens met de gelijknamige app hun reishistorie (met de laatste tien reistransacties) en saldo checken. De app is verder in principe niet nodig en in- en uitchecken is zelfs mogelijk als het toestel uitstaat. Wel is de app handig om te controleren of je al dan niet bent ingecheckt.

Volgens directeur Alexandra van Huffelen van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB is Smart-OV een logische stap in deze tijd en ‘een echte innovatie op het gebied van betaalgemak voor de reiziger.’ Als de test succesvol is, kunnen ov-chipkaart-houders mogelijk al volgend jaar hun pasje in de prullenbak doen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu