De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Telefoonnummers honderden Nederlanders gestolen met sim-swapping: zo herken je het

Lars Paijmans
10 december 2018, 11:03
2 min leestijd
Telefoonnummers honderden Nederlanders gestolen met sim-swapping: zo herken je het

Steeds meer Nederlanders zijn het slachtoffer van ‘Sim-swapping’, waarbij het 06-nummer gestolen wordt om in te breken op persoonlijke accounts.

Lees verder na de advertentie.

Sim-swapping Nederland steeds populairder

RTL Nieuws schrijft op basis van verklaringen van verschillende grote Nederlandse telecomproviders dat enkele honderden Nederlands dit jaar slachtoffer zijn geworden van deze criminele techniek. Een exact aantal is onduidelijk, maar dat het aantal gevallen is toegenomen staat vast.

Met sim-swapping probeert een crimineel een provider voor de gek te houden in de hoop om een telefoonnummer over te kunnen nemen. Door te proberen om een 06-nummer op een andere simkaart over te zetten, krijgen ze toegang tot het nummer van iemand die daar zelf geen erg in heeft.

Sim-swapping Nederland

Hebben ze het nummer eenmaal in handen, dan zijn ze tot allerlei dingen in staat. Zo kunnen ze inbreken op de WhatsApp-account of andere sociale netwerken die het telefoonnummer gebruiken ter verificatie. Veel diensten gebruiken dit nummer immers om gebruikers een nieuw wachtwoord in te laten stellen.

Hetzelfde geldt voor tweestapsverificatie via sms. Dat maakt van sim-swapping een techniek die veel tijd kost om uit te voeren, maar wel een relatief hoge kans van slagen heeft. Krijgt een crimineel op deze manier toegang tot een account, dan veranderen ze het wachtwoord en benaderen ze de gebruiker om losgeld te vragen. Ook wordt sim-swapping gebruikt om cryptovaluta te stelen.

Zo herken je simswapping

Omdat criminelen via providers en niet via gebruikers zelf toegang krijgen tot een nummer, is het lastig om hier zelf iets aan te doen. Wel kun je relatief gemakkelijk herkennen als je het slachtoffer van deze praktijken bent geworden.

Zodra iemand je telefoonnummer overneemt zal je simkaart van het ene op het andere moment niet meer werken. Zo kun je geen gebruik meer maken van mobiel internet of telefoneren, omdat het nummer op een andere kaart staat. Neem in dat geval direct contact op met je provider, zodat je het nummer kunt blokkeren, of andere stappen kunt ondernemen om je nummer weer terug te krijgen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: RTL Nieuws
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu