iPhone 8 release: ‘iPhone 8 verschijnt in september, in zeer beperkte oplage’
Lars Paymans

Wanneer komt de iPhone 8 uit? Met geruchten over productieproblemen en zelfs een uitstel naar 2018 blijft dat de grote vraag. We zetten alle berichtgeving rondom de iPhone 8 release op een rij.

Alle berichtgeving rondom de iPhone 8 release

De iPhone 8 release komt steeds dichterbij, en de geruchten over de exacte datum volgen elkaar in hoog tempo op. Om het overzichtelijk te houden, bundelen we alle speculaties en aanwijzingen voortaan in dit artikel. Zo wordt dit de centrale plaats voor alles wat je over de iPhone 8 release moet weten.

19 juli: ‘iPhone 8 verschijnt gewoon in september, maar zeer beperkt’

J.P. Morgan-analist Rod Hall komt vandaag met een geruststellend bericht. Zijn bronnen stellen dat de iPhone 8 gewoon in september verschijnt, net zoals Apple dat al jaren doet. Wel moeten we rekening houden met een zeer beperkte voorraad, wat voor een ‘trage start’ zorgt. “Alle geruchten over productieproblemen zijn gevolgen van problemen die Apple in de lente had”, aldus Hall.

Hij verwacht dat er geen negen, maar slechts twee miljoen exemplaren van de iPhone 8 worden verkocht in september. Ook onderstreept hij de hogere instapprijs van minstens duizend dollar. “De productiekosten zijn namelijk hoger dan aanvankelijk gedacht werd.”

iPhone 8 release

17 juli: Apple start massaproductie later dan ooit

De geruchten die we de afgelopen maanden over de iPhone 8 release hebben gehoord, bereiken een hoogtepunt. Economic Daily News stelt dat Apple pas in augustus begint met het op grote schaal produceren van zowel de iPhone 7S, iPhone 7S Plus als de iPhone 8. Dit is een maand later dan in voorgaande jaren het geval was.

Ook stellen de bronnen dat de oled-iPhone 8 pas in november beschikbaar kan zijn. Bijna ieder jaar horen we geruchten over het uitstellen van de iPhone, maar nog nooit zoveel als dit jaar.

14 juli: iPhone 8 met drie tot vier weken vertraagd

CNBC stelt op basis van bronnen dat de iPhone 8 mogelijk drie tot vier weken later verschijnt dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit zou te maken hebben met de technische problemen die Apple ondervindt, wat nu ook invloed heeft op de leveranciers. Apple zou moeite hebben om gezichtsherkenning, Touch ID, 3D Touch en draadloos opladen aan de telefoon toe te voegen. Hierdoor zou er ‘interne paniek’ bij Apple ontstaan, omdat het personeel nog maar een paar weken heeft om deze problemen op te lossen. Ondertussen komt september steeds dichterbij.

27 juni: ‘iPhone 8 aanvankelijk in beperkte oplage beschikbaar’

Een bericht van Digitimes meldt dat er productieproblemen met de oled-schermen voor de iPhone 8. Volgens anonieme bronnen lukt het fabrikant Samsung niet om direct bij release een grote hoeveelheid oled-schermen te leveren. Aanvankelijk zouden er naar schatting drie tot vier miljoen iPhone 8-toestellen met oled-scherm beschikbaar zijn. Dat is enorm weinig, want er zou zijn gemikt op 50 tot 60 miljoen telefoons. Indien dit het geval is, kan er grote schaarste ontstaan.

Naast de iPhone 8 met oled-scherm staan ook de iPhone 7S en iPhone 7S Plus gepland voor dit najaar. Deze toestellen zouden een lcd-scherm krijgen.

29 mei: ‘Apple licht Apple-personeel in over mogelijke iPhone 8 release

Apple-lekker Benjamin Geskin en AppleInsider hebben onafhankelijk van elkaar vernomen dat Apple het Apple Store-personeel ingelicht heeft. Zij moeten in de periode tussen 17 september en 4 november vrij maken voor een ‘verwachte sprong in het aantal meldingen’. Opvallend hierbij is de tekst die Apple gebruikt: “Zoals je weet, onthullen en lanceren we nieuwe producten in september.”

Hoewel 17 september op een zondag valt, kan dit betekenen dat Apple van plan is om de iPhone 8 in de week erop te lanceren. De andere mogelijkheid is dat alleen de iPhone 7S en iPhone 7S Plus die week op de planning staan. Verderop in dit artikel sommen we immers meerdere geruchten op die wijzen naar een vertraagde iPhone 8 release, terwijl de 7S wel op schema zou liggen.

iPhone 8 release

10 mei: ‘Houd rekening met een worst-case scenario voor de iPhone 8 lancering’

KGI-Securities analist Ming-Chi Kuo windt er geen doekjes om: ‘We moeten rekening houden met een worst-case scenario voor de iPhone 8 release.’ Hiermee doelt hij op serieuze tekorten, omdat Apple door productieproblemen pas in oktober of november grootschalige productie kan beginnen. Een groot verschil met de traditionele start in augustus of september.

De goed ingevoerde analist verwacht nog steeds dat de iPhone 8 in september wordt onthuld tegelijk met de iPhone 7S. Maar ga er maar vanuit dat het erg lastig wordt om de maanden erna aan een exemplaar te komen. Vergelijkbaar met de iPhone 7 Plus vorig jaar, en dan nog een stap erger. Kuo zegt dat nieuwe technieken als de 3D-sensor, het oled-display en de nieuwe Touch ID-sensor de oorzaak zijn van deze onduidelijkheid over de iPhone 8 release.

8 mei: ‘iPhone 8 productie op schema voor oktober-release’

Economic Daily News meldt dat zowel de iPhone 7S als de iPhone 8 productie goed verloopt. Het eerste goede nieuws na een aantal berichten over productieproblemen waardoor de release uitgesteld zou worden. Volgens de bronnen ligt de iPhone 8 weer op schema om in september te worden onthuld, waarna hij in oktober in de winkels ligt.

Apple zou aanvankelijk problemen hebben bij het maken van de nieuwe circuitboards die nodig zijn voor de nieuwe iPhones. Die zouden inmiddels zijn opgelost, zodat het releaseschema van Apple weer bijgesteld is.

iPhone 8 release

8 mei: ‘Massaproductie iPhone 8 begint in juni’

TSMC zou in juni beginnen met het leveren van de nieuwe A11-chips. Ondertussen breiden fabrikanten Foxconn en Pegatron hun personeel in hoog tempo uit, zodat ze in juni op grote schaal kunnen beginnen met de productie van de iPhone 8, iPhone 7S en iPhone 7S Plus.

2 mei: ‘iPhone 8 mogelijk uitgesteld tot 2018’

Deutsche Bank stelt op basis van bronnen dat de iPhone 8 pas in 2018 uitkomt. Belangrijke onderdelen zouden tekort schieten en de nieuwe technieken zorgen voor productieproblemen. Daarom denkt de bank dat Apple alleen de iPhone 7S en iPhone 7S Plus in september zal lanceren.

24 april: ‘iPhone 8 verschijnt in oktober of november’

Hoewel Apple de iPhone 8 in september onthult, zal hij pas in oktober of november in de winkels liggen. Zelfs dan is hij erg beperkt verkrijgbaar, wat voor veel mensen betekent dat ze in 2018 pas aan de slag kunnen met de iPhone. Dit stelt Ming-Chi Kuo, een betrouwbare analist van KGI Securities als het op Apple-geruchten aankomt.

iPhone 8 release

8 april: ‘iPhone 8 verschijnt enkele weken na de iPhone 7S’

Analist Brian White stelt op basis van ingewijden dat Apple de iPhone 7S en iPhone 8 niet tegelijk uitbrengt. Wel zou je de devices al vanaf september kunnen reserveren, omdat Apple tijdens een keynote traditiegetrouw de nieuwe iPhone in september uit de doeken doet. Een probleem van de 3D-sensortechnologie zou de oorzaak hiervan zijn. “Het toestel zal op tijd zijn voor kerst.”

24 maart: ‘Zeer beperkte oplage iPhone 8 in september verkrijgbaar’

Uit onderzoek van Barclays blijkt dat het overgrote deel van de iPhone 8 voorraad pas tegen het einde van 2017 beschikbaar komt. Toch zal er een zeer beperkte oplage zijn die tussen september en het einde van het jaar beschikbaar komt. “De nieuwe functies vragen voor een complexer productieproces”, zo stelt het Barclays-onderzoek. “Hoewel alle drie de 2017 iPhones in de gebruikelijke september-periode zullen verschijnen, komt het overgrote deel van de iPhone 8 voorraad pas in het vierde kwartaal.”

8 maart: ‘Nieuwe 3D camera voor iPhone 8 niet op tijd klaar’

Een bron dichtbij Apples productieproces laat begin maart weten dat de nieuwe camera de boosdoener is van de vertraagde iPhone 8 release. Deze zou nodig zijn voor nieuwe functies als AR en gezichtsherkenning. Apple zou destijds nog met prototypes bezig zijn en de productie van de camera uitbesteden aan STMicroelectronics.

iPhone 8 release

3 maart: ‘Massaproductie iPhone 8 start pas in september’

Apple zou een nieuwe vingerafdrukscanner ontwikkelen die in het scherm van de iPhone 8 verwerkt is. Dit kost tijd, omdat Apple lang twijfelde of deze techniek betrouwbaar genoeg is. Als noodgeval zou zelfs een iPhone 8-prototype gemaakt zijn die de vingerafdrukscanner op de achterkant heeft. De massaproductie zou door deze nieuwe techniek mogelijk pas in september van start gaan, zodat het onmogelijk is dat Apple het toestel in die maand al verkoopt.

Lees ook: alle mogelijkheden, specificaties en prijzen van de iPhone 8

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.