iPhone 8 release: ‘iPhone 8 ook tijdens verkoopstart goed op voorraad’

Lars Paijmans
18 september 2017, 9:25
14 min leestijd

Hoewel we nu weten wanneer de iPhone X en iPhone 8 uitkomen, zijn er nog veel vragen over de release van de toestellen. In dit artikel lees je alles over de beperkte voorraad en wanneer de eerste toestellen geleverd worden. Alle berichtgeving rondom de iPhone 8 release zetten we hier op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Alle berichtgeving rondom de iPhone 8 release

De iPhone 8 is nu officieel aangekondigd, en de iPhone 8 pre-order is in volle gang. Na meer dan een jaar van geruchten onthulde Apple de iPhone 8 en iPhone 8 Plus, samen met de iPhone X. Hoewel de iPhone X pas op 3 november in Nederland verschijnt, is de iPhone 8 release al een stuk eerder. Op vrijdag 22 september kunnen de eerste exemplaren worden opgehaald en zijn de toestellen in de Apple Store beschikbaar. Lees hieronder het laatste nieuws rondom de release, en lees daaronder alle geruchten die vooraf gingen aan de onthulling.

iPhone 8 batterij

18 september: Apple verstuurt eerste iPhone 8-exemplaren

De eerste iPhone 8 en 8 Plus exemplaren worden vanaf vandaag opgestuurd. In aanloop naar de officiële lancering krijgen de eerste klanten een notificatie dat het toestel verzonden is. Zo verschijnen er steeds meer verhalen dat UPS in de VS al codes uitstuurt waarmee de pakketten gevolgd kunnen worden.

Een leuk detail: de meeste iPhone 8- en 8 Plus- exemplaren worden vanuit Pennsylvania verzonden, terwijl de meeste exemplaren van de nieuwe Apple TV 4K uit China afkomstig zijn. Met deze berichten kun je er dus vanuit gaan dat je aanstaande vrijdag met een gerust hart op de postbode kunt wachten. Zelfs als je geen iPhone 8 Plus pre-order geplaatst hebt, is de kans groot dat je vrijdag een Apple Store in kunt lopen om een exemplaar te bemachtigen.

12 september: iPhone 8 Plus en iPhone 8 release officieel:

Apple heeft tijdens de keynote de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X onthuld. De data zijn als volgt:

  • iPhone 8 release: pre order op 15 september, release op 22 september
  • iPhone 8 Plus release: pre order op 15 september, release op 22 september
  • iPhone X release: pre order op 27 oktober, release op 3 november
iPhone 8 release

Alle iPhone 8 release geruchten in aanloop naar de lancering

12 september: ‘Slechts 10.000 iPhone X per dag geproduceerd’

Op de dag van het Apple-event komt analist Ming-Chi Kuo met een waarschuwing. Op basis van zijn bronnen stelt hij dat Apple slechts tienduizend iPhone X-modellen per dag produceert. “Dit betekent dat de nieuwe iPhone voorlopig met ernstige tekorten kampt”, aldus Kuo. Wanneer het nieuwe toestel wel goed verkrijgbaar is durft de analist niet te zeggen. Ook vorig jaar had Apple last van productieproblemen. Toen was de Jet Black-versie van de iPhone 7 Plus maandenlang niet of nauwelijks te krijgen.

Kuo benadrukt dat de 3D sensor de grootste verbetering en belangrijkste reden wordt dat consumenten de iPhone X in huis willen halen. Naast het ontgrendelen van de iPhone kun je deze gezichtsherkenning ook voor verschillende functies gebruiken zoals Animoji: geanimeerde emoji die bewegen op basis van je gezichtsuitdrukking. Daarnaast weet het toestel wanneer je er naar kijkt, zodat het scherm niet zomaar meer op zwart gaat. Vanavond krijgen we eindelijk de definitieve prijs en releasedatum van de nieuwe iPhone te zien. Kijk jij met ons mee?

8 september: ‘iPhone 8 wordt later uitgeleverd dan iPhone 7S’

Volgens TechCrunch wordt de iPhone 8 pas later naar consumenten verstuurd dan de iPhone 7S. Dat zou veroorzaakt worden door productieproblemen met het oled-scherm, waardoor de productie van het toestel een maand achter op scherma ligt. De gebruikte schermen van Samsung zouden bovendien extra aanpassing vereisen, mede doordat de displays voorzien moeten worden van 3D Touch voor op de iPhone.

Een andere reden voor de vertraging hangt samen met Touch ID. Apple heeft namelijk geprobeerd om een vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken, maar is met dat project gestopt. De iPhone 8 zal dan ook zonder Touch ID verscheept worden, ondanks dat het ontwerpproces vertraagd is door de scanner. Hoeveel tijd er tussen de twee iPhones zal zitten is nog onbekend. Wel worden ze tegelijk onthuld op 12 september.

7 september: ‘iPhone 8 pre-order op 15 september, verkoop start de 22ste’

Het Duitse Macerkopf zegt het zeker te weten: de iPhone 8 en iPhone 7S zijn na het event op 12 september op vrijdag de 15de te bestellen. Daarna worden de eerste exemplaren op vrijdag 22 september geleverd. Dit baseert de Duitse sites op bronnen bij providers. Dit sluit bovendien aan bij het schema dat Apple in voorgaande jaren aangehouden heeft.

5 september: ‘iPhone 8 verschijnt in maar twee versies, vanaf 900 dollar’

Analisten van UBS komen op de valreep met een opvallend iPhone 8-gerucht. Op basis van anonieme bronnen geloven de analisten dat Apple de iPhone 8 niet voor duizend, maar negenhonderd euro in de winkels legt. Apple zou dit doen om extra te concurreren met de Galaxy S8 en Galaxy Note 8.

UBS sluit zich hierbij aan bij Barclays, die eerder dit jaar ook zijn vraagtekens bij de hoge vraagprijs zette. Apple zou hiermee teveel risico nemen en het zou zorgen voor een groep gebruikers die overstapt naar Samsung. Eerder vandaag lekten bovendien twee simkaarthouders uit, die aansluiten bij de geruchten over de nieuwe ‘Blush Gold’-kleur.

Inmiddels heeft Apple het iPhone 8-event officieel aangekondigd voor 12 september. Naar verwachting betekent dit dat de iPhone 8 op 15 september in de verkoop gaat en vervolgens een week later te koop is op de 22 september.

30 augustus: O2 bereid personeel voor op 22 september-lancering

Volgens de bekende Apple-lekker Benjamin Geskin heeft provider en telecomwinkel O2 zijn personeel ingelicht over de iPhone 8. Zij zouden hun agenda vrij moeten houden op 22 september, omdat dit de dag zou zijn dat Apple de verkoop zou starten van de nieuwe iPhone. Dit sluit aan op eerdere berichten, die ook die datum noemde als mogelijke lanceringsdag.

Dit zou betekenen dat de lancering op 22 september valt, maar of dit ook voor Nederland geldt is niet duidelijk. O2 is immers een grote speler in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar zat Nederland in de eerste groep landen. Maar door de verhalen over productieproblemen en een beperkte voorraad, kan het bedrijf ervoor kiezen om Nederland en andere kleinere landen weer door te schuiven naar de tweede groep.

14 augustus: Nieuwe iPhone 8-kleur heet ‘Blush Gold’

Naast zilver en zwart zou de iPhone 8 er een nieuwe kleur bij krijgen: Blush Gold. De kleur moet een mix zijn tussen roségoud en goud, en heeft waarschijnlijk vooral een praktische reden. Omdat de nieuwe iPhone een glazen achterkant krijgt voor draadloos opladen, zien deze kleuren mogelijk anders uit dan op aluminium.

Volgens een anonieme bron bij iPhone-fabrikant Foxconn introduceert Apple daarom de kleur Blush Gold. Op conceptafbeeldingen is goed te zien hoe dit eruit ziet. Opvallend genoeg wordt het Blush Gold-toestel alleen aangeduid met 64GB en 128GB aan geheugen. Dit klinkt onwaarschijnlijk, omdat de iPhone 7 ook een 256GB-variant kreeg. Eerdere geruchten stelden al dat de iPhone 8 alleen een zwarte voorkant zou krijgen. Hierdoor kan de nieuwe frontcamera mooier weggewerkt worden in het oled-scherm.

8 augustus: Nieuwe render te zien, gelekte plaatjes tonen iPhone 8 van binnen

Renders van onaangekondigde iPhones zijn meestal niet heel interessant, behalve als ze gelekt worden door Evan Blass. De smartphonelekker is doorgaans heel betrouwbaar als het gaat om kloppende beelden van producten die nog niet op de markt zijn. In de afbeelding die Blass op zijn Twitter-account deelde, is een iPhone in een case te zien. Mogelijk is het plaatje van de accessoire-fabrikant afkomstig.

Het plaatje toont een iPhone 8 met een groot scherm, waardoor het toestel bijna geen schermranden meer heeft. Aan de bovenkant is de uitsnede te zien voor camera en sensoren. De fysieke homeknop ontbreekt.

https://twitter.com/evleaks/status/894745764244578304

Naast deze afbeelding lekte er ook vermeende informatie uit de Foxconn-fabriek, waar iPhones geproduceerd worden. Een medewerker heeft de interne onderdelen van wat mogelijk de iPhone 8 is gedeeld op de Chinese sociale media-website Weibo. Daarop is bijvoorbeeld een grote zwarte ‘vlek’ te zien. Dit is waarschijnlijk het onderdeel waarmee draadloos opladen werkt. Daarnaast is een module te ontwaren voor een dubbele camera in het toestel.

27 juli: ‘iPhone 8 komt eind oktober of begin november zonder witte voorkant’

Mac Otakara schrijft op basis van een anonieme bron dat Apple de iPhone 8 tegelijk met de 7S en 7S Plus onthult in september. Door productieproblemen en tekorten zou het toestel echter pas eind oktober of begin november verkrijgbaar zijn. Ook accessoiremakers zouden hier inmiddels van op de hoogte zijn, en passen hun productieschema hier op aan. Een opvallend detail is dat de bron alleen nog maar zwarte voorkantjes heeft gezien, wat doet vermoeden dat de iPhone met een wit voorkantje verleden tijd is. Dit zou met de komst van het oled-scherm en de nieuwe frontcamera geen gekke beslissing zijn.

iPhone 8 release

Door de voorkant zwart te maken, kan de frontcamera namelijk beter opgenomen worden in het scherm van de rest van de behuizing. De bron benadrukt bovendien dat Apple Touch ID niet in de vergrendelknop verwerkt, in tegenstelling tot eerdere geruchten. “De vergrendelknoppen zijn massief en zonder extra sensoren”, aldus de bron. Dit zou betekenen dat de vingerafdrukscanner in het scherm zit, wordt verwijderd of dat Apple volledig overstapt op gezichtsherkenning.

24 juli: ‘Productie iPhone 7S, 7S Plus en iPhone 8 gestart’

Bekend iPhone-lekker Benjamin Geskin heeft een bron gesproken over de iPhone-productie van 2017. Deze stelt dat de Foxconn-fabriek in Zhengzhou begonnen is met de productie van de drie nieuwe iPhones; de 7S, 7S Plus en 8. Vooralsnog zou het om een testrun gaan, waarbij er tweehonderd toestellen per dag worden geproduceerd.

Een opmerkelijk detail is dat de bron stellig is dat de iPhone 8 niet wordt uitgesteld, omdat deze volop aanwezig was in de test. De iPhone 8 die momenteel geproduceerd wordt, zou een Touch ID-sensor hebben die in het scherm verwerkt zit, al is Geskin hier zelf nog niet erg zeker over. “Misschien is het ze toch gelukt”, aldus Geskin op Twitter.

19 juli: ‘iPhone 8 verschijnt gewoon in september, maar zeer beperkt’

J.P. Morgan-analist Rod Hall komt vandaag met een geruststellend bericht. Zijn bronnen stellen dat de iPhone 8 gewoon in september verschijnt, net zoals Apple dat al jaren doet. Wel moeten we rekening houden met een zeer beperkte voorraad, wat voor een ‘trage start’ zorgt. “Alle geruchten over productieproblemen zijn gevolgen van problemen die Apple in de lente had”, aldus Hall.

Hij verwacht dat er geen negen, maar slechts twee miljoen exemplaren van de iPhone 8 worden verkocht in september. Ook onderstreept hij de hogere instapprijs van minstens duizend dollar. “De productiekosten zijn namelijk hoger dan aanvankelijk gedacht werd.”

17 juli: Apple start massaproductie later dan ooit

De geruchten die we de afgelopen maanden over de iPhone 8 release hebben gehoord, bereiken een hoogtepunt. Economic Daily News stelt dat Apple pas in augustus begint met het op grote schaal produceren van zowel de iPhone 7, iPhone 7 Plus als de iPhone 8. Dit is een maand later dan in voorgaande jaren het geval was.

Ook stellen de bronnen dat de oled-iPhone 8 pas in november beschikbaar kan zijn. Bijna ieder jaar horen we geruchten over het uitstellen van de iPhone, maar nog nooit zoveel als dit jaar.

14 juli: iPhone 8 met drie tot vier weken vertraagd

CNBC stelt op basis van bronnen dat de iPhone 8 mogelijk drie tot vier weken later verschijnt dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit zou te maken hebben met de technische problemen die Apple ondervindt, wat nu ook invloed heeft op de leveranciers. Apple zou moeite hebben om gezichtsherkenning, Touch ID, 3D Touch en draadloos opladen aan de telefoon toe te voegen. Hierdoor zou er ‘interne paniek’ bij Apple ontstaan, omdat het personeel nog maar een paar weken heeft om deze problemen op te lossen. Ondertussen komt september steeds dichterbij.

iPhone 8 release

27 juni: ‘iPhone 8 aanvankelijk in beperkte oplage beschikbaar’

Een bericht van Digitimes meldt dat er productieproblemen met de oled-schermen voor de iPhone 8. Volgens anonieme bronnen lukt het fabrikant Samsung niet om direct bij release een grote hoeveelheid oled-schermen te leveren. Aanvankelijk zouden er naar schatting drie tot vier miljoen iPhone 8-toestellen met oled-scherm beschikbaar zijn. Dat is enorm weinig, want er zou zijn gemikt op 50 tot 60 miljoen telefoons. Indien dit het geval is, kan er grote schaarste ontstaan.

Naast de iPhone 8 met oled-scherm staan ook de iPhone 7S en iPhone 7S Plus gepland voor dit najaar. Deze toestellen zouden een lcd-scherm krijgen.

29 mei: ‘Apple licht Apple-personeel in over mogelijke iPhone 8 release

Apple-lekker Benjamin Geskin en AppleInsider hebben onafhankelijk van elkaar vernomen dat Apple het Apple Store-personeel ingelicht heeft. Zij moeten in de periode tussen 17 september en 4 november vrij maken voor een ‘verwachte sprong in het aantal meldingen’. Opvallend hierbij is de tekst die Apple gebruikt: “Zoals je weet, onthullen en lanceren we nieuwe producten in september.”

Hoewel 17 september op een zondag valt, kan dit betekenen dat Apple van plan is om de iPhone 8 in de week erop te lanceren. De andere mogelijkheid is dat alleen de iPhone 7S en iPhone 7S Plus die week op de planning staan. Verderop in dit artikel sommen we immers meerdere geruchten op die wijzen naar een vertraagde iPhone 8 release, terwijl de 7S wel op schema zou liggen.

iPhone 8 release

10 mei: ‘Houd rekening met een worst-case scenario voor de iPhone 8 lancering’

KGI-Securities analist Ming-Chi Kuo windt er geen doekjes om: ‘We moeten rekening houden met een worst-case scenario voor de iPhone 8 release.’ Hiermee doelt hij op serieuze tekorten, omdat Apple door productieproblemen pas in oktober of november grootschalige productie kan beginnen. Een groot verschil met de traditionele start in augustus of september.

De goed ingevoerde analist verwacht nog steeds dat de iPhone 8 in september wordt onthuld tegelijk met de iPhone 7S. Maar ga er maar vanuit dat het erg lastig wordt om de maanden erna aan een exemplaar te komen. Vergelijkbaar met de iPhone 7 Plus vorig jaar, en dan nog een stap erger. Kuo zegt dat nieuwe technieken als de 3D-sensor, het oled-display en de nieuwe Touch ID-sensor de oorzaak zijn van deze onduidelijkheid over de iPhone 8 release.

8 mei: ‘iPhone 8 productie op schema voor oktober-release’

Economic Daily News meldt dat zowel de iPhone 7 als de iPhone 8 productie goed verloopt. Het eerste goede nieuws na een aantal berichten over productieproblemen waardoor de release uitgesteld zou worden. Volgens de bronnen ligt de iPhone 8 weer op schema om in september te worden onthuld, waarna hij in oktober in de winkels ligt.

Apple zou aanvankelijk problemen hebben bij het maken van de nieuwe circuitboards die nodig zijn voor de nieuwe iPhones. Die zouden inmiddels zijn opgelost, zodat het releaseschema van Apple weer bijgesteld is.

iPhone 8 release

8 mei: ‘Massaproductie iPhone 8 begint in juni’

TSMC zou in juni beginnen met het leveren van de nieuwe A11-chips. Ondertussen breiden fabrikanten Foxconn en Pegatron hun personeel in hoog tempo uit, zodat ze in juni op grote schaal kunnen beginnen met de productie van de iPhone 8, iPhone 7S en iPhone 7S Plus.

2 mei: ‘iPhone 8 mogelijk uitgesteld tot 2018’

Deutsche Bank stelt op basis van bronnen dat de iPhone 8 pas in 2018 uitkomt. Belangrijke onderdelen zouden tekort schieten en de nieuwe technieken zorgen voor productieproblemen. Daarom denkt de bank dat Apple alleen de iPhone 7S en iPhone 7S Plus in september zal lanceren.

24 april: ‘iPhone 8 verschijnt in oktober of november’

Hoewel Apple de iPhone 8 in september onthult, zal hij pas in oktober of november in de winkels liggen. Zelfs dan is hij erg beperkt verkrijgbaar, wat voor veel mensen betekent dat ze in 2018 pas aan de slag kunnen met de iPhone. Dit stelt Ming-Chi Kuo, een betrouwbare analist van KGI Securities als het op Apple-geruchten aankomt.

iPhone 8 release

8 april: ‘iPhone 8 verschijnt enkele weken na de iPhone 7S’

Analist Brian White stelt op basis van ingewijden dat Apple de iPhone 7 en iPhone 8 niet tegelijk uitbrengt. Wel zou je de devices al vanaf september kunnen reserveren, omdat Apple tijdens een keynote traditiegetrouw de nieuwe iPhone in september uit de doeken doet. Een probleem van de 3D-sensortechnologie zou de oorzaak hiervan zijn. “Het toestel zal op tijd zijn voor kerst.”

24 maart: ‘Zeer beperkte oplage iPhone 8 in september verkrijgbaar’

Uit onderzoek van Barclays blijkt dat het overgrote deel van de iPhone 8 voorraad pas tegen het einde van 2017 beschikbaar komt. Toch zal er een zeer beperkte oplage zijn die tussen september en het einde van het jaar beschikbaar komt. “De nieuwe functies vragen voor een complexer productieproces”, zo stelt het Barclays-onderzoek. “Hoewel alle drie de 2017 iPhones in de gebruikelijke september-periode zullen verschijnen, komt het overgrote deel van de iPhone 8 voorraad pas in het vierde kwartaal.”

8 maart: ‘Nieuwe 3D camera voor iPhone 8 niet op tijd klaar’

Een bron dichtbij Apples productieproces laat begin maart weten dat de nieuwe camera de boosdoener is van de vertraagde iPhone 8 release. Deze zou nodig zijn voor nieuwe functies als AR en gezichtsherkenning. Apple zou destijds nog met prototypes bezig zijn en de productie van de camera uitbesteden aan STMicroelectronics.

iPhone 8 release

3 maart: ‘Massaproductie iPhone 8 start pas in september’

Apple zou een nieuwe vingerafdrukscanner ontwikkelen die in het scherm van de iPhone 8 verwerkt is. Dit kost tijd, omdat Apple lang twijfelde of deze techniek betrouwbaar genoeg is. Als noodgeval zou zelfs een iPhone 8-prototype gemaakt zijn die de vingerafdrukscanner op de achterkant heeft. De massaproductie zou door deze nieuwe techniek mogelijk pas in september van start gaan, zodat het onmogelijk is dat Apple het toestel in die maand al verkoopt.

Lees ook: alle mogelijkheden, specificaties en prijzen van de iPhone 8

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen