3 manieren waarop de iPhone 8-interface het grote scherm kan benutten

Lars Paijmans
3 augustus 2017, 10:58
2 min leestijd
3 manieren waarop de iPhone 8-interface het grote scherm kan benutten

Omdat de iPhone 8 aan de bovenkant een hap uit het scherm neemt, heeft Apple drie opties om dit op te lossen met de interface van iOS. Welke vind jij het beste?

Zo kan Apple de iPhone 8-notch wegwerken

Om Touch ID te vervangen en gezichtsherkenning te introduceren, heeft de frontcamera van de iPhone 8 wat extra ruimte nodig. Hierdoor vult het oled-scherm bijna de volledige voorkant van het toestel, maar is er aan de bovenkant een uitsnede gemaakt. Die wordt voorlopig als de ‘notch’ aangeduid. Aan de linker- en rechterkant hiervan loopt het scherm echter gewoon door tot aan de bovenkant.

Wederom is de HomePod-firmware een schatkist aan informatie hierover. Zo ontdekte ontwikkelaar Steven Throughthon-Smith allerlei code over de nieuwe interface van de iPhone 8. Ontwerper Allen Pike bracht dit vervolgens in beeld. In de praktijk zijn er drie opties voor de interface van de iPhone 8.

1. Scherm loopt door aan weerszijden van de notch

Om de maximale schermruimte te benutten, kan Apple ervoor kiezen om apps het volledige scherm te laten vullen, ook aan de linker en rechterkant van de uitsnede. Hierdoor valt de frontcamera extra goed op, maar hebben apps wel meer ruimte om het scherm een kleur te geven. Aan de linker en rechterkant worden de bekende statusiconen weergegeven, met een achtergrondkleur afhankelijk van de app die op dat moment op het scherm staat.

iPhone 8 notch

2. Zwart oled-scherm verbergt notch

Een tweede optie is dat Apple de voordelen van oled benut om de uitsnede zo min mogelijk op te laten vallen. Zwarttinten zien er namelijk extra goed uit op een oled-scherm, waardoor het bovenste stukje van het display opgaat in de behuizing. Apple gebruikt een soortgelijke techniek bij de Apple Watch, wat ons dit vermoeden dat dit de meest geloofwaardige optie is. In dit geval zijn de statusiconen altijd wit gekleurd, met een zwarte achtergrond ter grootte van de uitsnede.

iPhone 8 notch

3. Zwart oled-scherm verbergt notch en onderkant

Apple kan nog een stap verder gaan. Naast de bovenkant kan er ook een zwarte oled-balk aan de onderkant weergegeven worden. Hierdoor heb je aan de linker- en rechterkant van digitale homeknop ook ruimte voor twee knoppen, maar blijft er relatief weinig ruimte voor het daadwerkelijke scherm over. Wel is dit de meest toegankelijke manier voor bestaande apps om het nieuwe iPhone 8-display te ondersteunen.

iPhone 8 notch

Ook de bètaversies van iOS 11 bevatten al de nodige hints over hoe de iPhone 8 eruit gaat zien. Zo zijn de navigatiebalken extra groot, en zijn de icoontjes voor je wifi- en signaalsterkte vetgedrukt. Meer van dit soort aanwijzingen zie je in het onderstaande overzicht.

Lees ook: 7 interessante features in iOS 11 die naar de iPhone 8 verwijzen

Bron: Max Rudberg
Categorie: Devices
Device: iPhone 8
Versie: iOS 11

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's