7 interessante features in iOS 11 die naar de iPhone 8 verwijzen

Lars Paijmans
4 juli 2017, 15:08
4 min leestijd
7 interessante features in iOS 11 die naar de iPhone 8 verwijzen

De iPhone 8 laat nog even op zich wachten, maar de iOS-versie waarop het apparaat draait is wel beschikbaar. iOS 11 geeft nu al een aantal hints van wat we van de nieuwe iPhone kunnen verwachten.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 iOS 11-concept: 7 hints op een rij

Sinds de eerste bèta van iOS 11 zijn we aan de slag gegaan met de grote update die eind dit jaar verschijnt. Dit jaar extra interessant, omdat de update meerdere verwijzingen bevat naar hoe de iPhone 8 eruitziet en werkt.

1. Nieuw oplaadgeluid wijst op draadloos opladen

In de code van de iOS 11-bèta is een nieuw geluidseffect opgedoken. De naam ‘engage_power.caf’ beschrijft een nieuw geluid dat anders klinkt dan het bestaande ‘connect_power.caf’. Het geluid klinkt een stuk luider dan het huidige oplaadgeluid, wat goed bij draadloos opladen past. Je legt het toestel immers gewoon op een draadloze lader, dus heb je een geluid harder nodig om te controleren of de iPhone aan het opladen is. Het aanzwellende geluid van het audiobestand past hier ook perfect bij.

iPhone 8 render

2. Het nieuwe iOS 11-dock

Het eerste wat je ziet als je de iOS 11-bèta installeert, is het vernieuwde dock op de iPhone. Die heeft voortaan een meer solide kleur, de app-iconen die je erin plaatst hebben als enige geen naam meer onder de app staan. Dit is meer dan een designkeuze om iOS er opgeruimder uit te laten zien.

Omdat het dock op de iPhone 8 verder opschuift naar beneden, is dit het deel van het scherm dat helemaal onderop je iPhone zit. Mogelijk verschijnt hier ook de digitale versie van de homeknop, voor de momenten dat je Touch ID moet gebruiken.

3. Een betere camera voor foto’s en video’s

Apple stapt met iOS 11 over op een nieuw afbeeldingsformaat. Dit is goed nieuws voor je iPhone-opslag, maar zegt ons mogelijk ook iets over de verbeterde camera van de iPhone 8. Door het HEVC- en HEIF-formaat te ondersteunen, maakt de Foto’s-app zich klaar voor de hogere kwaliteit van de camera. Ook video’s worden hierdoor tot twee keer beter gecomprimeerd. Apple vertelde nog opvallend weinig over het nieuwe formaat, dus reken er maar op dat we hier in september meer over te horen krijgen.

iPhone 8 IOS 11

4. Het nieuwe notificatiescherm

iOS 11 voegt het notificatie- en vergrendelscherm samen. Overzichtelijk, maar ook een slimme manier om het bestaande notificatiescherm stiekem klaar te stomen voor de volgende iPhone. Door het wegvallen van de schermranden zou het druk en rommelig worden om het notificatiescherm te gebruiken. Daarom is in iOS 11 meer vrije ruimte aan de bovenkant, zodat je ook met een hand gemakkelijk bij de bovenste melding kunt.

5. Nieuw notificatiescherm hint naar gezichtsherkenning

De afgelopen dagen wijzen meerdere geruchten naar gezichtsherkenning op de iPhone 8. Deze zou Touch ID volledig vervangen, wat ook terug te zien is in het vernieuwde notificatie/vergrendelscherm. Voortaan kun je meldingen niet meer openen door ze van links naar rechts te vegen, maar moet je toestel eerst ontgrendeld zijn om deze actie uit te voeren.

Lichtjes op de homeknop drukken is nu de enige optie, maar als de iPhone 8 je gezicht herkent zodra je het toestel oppakt, kun je zonder extra tussenstap een notificatie openen. In de tussentijd heeft de iPhone vastgesteld of het om jou gaat of niet.

6. Speciale AR- en VR-functies

ARKit was de grote verrassing van WWDC en wordt door ontwikkelaars positief ontvangen. Eind dit jaar staan er tientallen augmented reality-apps klaar om tegelijk met iOS 11 uitgebracht te worden. Dat komt goed uit, want Apple heeft een speciaal team dat exclusief aan AR-functies voor de iPhone 8 werkt. De verbeterde camera gaat hierin een rol spelen, evenals de dubbele frontcamera van het toestel. De timing van ARKit had dan ook niet beter gekund.

iPhone 8 iOS 11

7. Een nieuw schermformaat

iOS- en app-ontwikkelaars moeten vanaf dit najaar rekening houden met een nieuw schermformaat. Naast dat van de iPhone 7S en iPhone 7S Plus komt er een nieuw 5,8-inch-oled-display bij van de iPhone 8. Dit zien we onder meer terug in de Foto’s-app, die voortaan zichzelf aanpast aan verschillende resoluties. Is dit een voorproefje op andere Apple-apps, die het hierdoor relatief makkelijk maken om het grotere scherm te ondersteunen?

Meerdere app-ontwikkelaars zijn het er inmiddels ook over eens dat de iPhone 8 een randloos scherm krijgt. In de code van iOS 11 zijn meerdere hints te vinden die naar schermranden verwijzen. Ook kunnen ze met een regel code rekening houden met een nieuwe lay-out voor het scherm.

Naar verwachting wordt de iPhone 8 in september onthuld. Door alle nieuwe technieken die Apple voor het eerst toepast, moeten we wel rekening houden met een beperkte voorraad. Dit kan betekenen dat het apparaat pas in oktober of november verkrijgbaar is.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Categorieën: Apple, Devices
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen