Deze 7 aanwijzingen voor de iPhone 8 komen uit de HomePod-firmware

Rutger Otto
1 augustus 2017, 10:33
3 min leestijd

Apple heeft de software van zijn slimme speaker gepubliceerd. Die bevat niet alleen informatie over de HomePod, maar ook over de nieuwe iPhone. We zetten de vernieuwingen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 aanwijzingen in HomePod-software

In de firmware van de HomePod was van alles over de speaker af te lezen, maar ook over de iPhone 8. Ontwikkelaar Steven Troughton-Smith heeft de code doorgespit en vond daar verschillende aanwijzingen voor. Op Twitter deelde hij de afgelopen dagen afbeeldingen en inzichten.

1. Geen Touch ID in het scherm

Een opvallende uitkomst is dat de ontwikkelaar geen bewijs vond voor Touch ID onder het scherm. “Ik zie niets dat daarop wijst”, zegt hij. “Het lijkt erop dat het dit jaar niet gaat gebeuren, vergeet het.”

Hiervoor gingen hardnekkige geruchten dat Apple aan een vingerafdrukscanner in het scherm zou werken, omdat het scherm veel groter wordt. Daardoor is er geen plek meer voor een ‘fysieke’ homeknop. Het is niet duidelijk waar Touch ID dan wel komt. Andere geruchten denken aan de achterkant of zelfs in de powerknop van de iPhone.

2. Gezichtsherkenning

Een andere mogelijkheid voor het ontgrendelen van de iPhone, afgezien van Touch ID, is met gezichtsherkenning. Mocht de vingerafdrukscanner verdwijnen, dan kan dit de vervanger zijn. In de firmware werden aanwijzingen gevonden voor de zogeheten ‘FaceDetect’-functie. Om een gezicht te scannen gebruiken mensen de frontcamera. De iPhone zou infraroodlicht gebruiken, zodat het toestel ook bij weinig licht kan worden geopend.

iphone 8

3. Schermformaat

Op een afbeelding uit de HomeKit-software is te zien hoe het iPhone 8-scherm vrijwel de gehele voorkant bedekt. Het is onduidelijk of het display helemaal doorloopt in de schermranden, aan de bovenzijde is in elk geval een uitsnede om de camera en sensoren in te verwerken.

Uit de informatie blijkt ook dat de nieuwe iPhone een 5,15-inch scherm krijgt met een resolutie van 2346 bij 1125 pixels. Daarmee is het scherm kleiner dan dat van de iPhone 7 Plus (5,5-inch), maar heeft het wel een hogere resolutie. De Plus doet het met 1920 bij 1080 pixels. Dat verandert mogelijk niet in de iPhone 7S Plus, die naar verwachting samen met de 7S naast de iPhone 8 verschijnt.

iPhone 8 design gelekt

4. Gesplitste statusbalk

Omdat het scherm aan de bovenkant wordt opgebroken door een uitsnede, zijn er links en rechts stukjes van het scherm die uitsteken. Volgens de ontwikkelaars Troughton-Smith en Jeffrey Grossman worden die delen ingevuld met informatie van de statusbalk. Denk aan het bereik, of er een bluetoothverbinding actief is en hoeveel accu je nog hebt.

In een concept hebben we al kunnen zien hoe dat eruit ziet. Het betreft dan een zwarte balk, waardoor de uitsnede niet opvalt. Volgens Troughton-Smith lijkt de nieuwe statusbalk ‘veel complexer en krachtiger in ontwerp’. De balk zou zelfs interactief kunnen zijn.

iPhone 8 design gelekt

5. Tik om te onwaken

De ontwikkelaar heeft ook aanwijzingen gevonden voor een functie om de iPhone uit slaapstand te halen, door dubbel op het scherm te tikken. Dat is niet per se nieuw in smartphones, maar de iPhone heeft zo’n mogelijkheid nooit gehad. Met het ontbreken van een fysieke homeknop en Touch ID is dit een manier om de telefoon snel te laten ontwaken.

6. Virtuele homeknop

In het grote scherm is alleen ruimte voor een virtuele homeknop die de ‘Home Indicator’ wordt genoemd. Afhankelijk van de geopende app kan de software deze knop verbergen. Het ligt voor de hand dat hij verdwijnt als je een serie kijkt of een game speelt. Om de homeknop een plek te geven, komt onderin beeld mogelijk een nieuw dock, waar ook apps in vastgezet kunnen worden. Hoe dat er precies uitziet, is nog onduidelijk.

7. ARKit en Foto’s

Als laatste stipt Steve Troughton-Smith ook ARKit en de Foto’s-app nog even aan. Details blijven schaars maar de ontwikkelaar zegt dat deze apps ‘verschillende nieuwe dingen krijgen’, die samenwerken met de nieuwe frontcamera van de iPhone die diepte kan meten. De techniek heet ‘ARFaceAnchor’. Het is niet bekend wat Apple daar precies mee gaat doen.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 8

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen