De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPad 2021: 7 verwachtingen voor de instaptablet van 2021

Lars Paijmans
8 september 2021, 16:55
4 min leestijd
iPad 2021: 7 verwachtingen voor de instaptablet van 2021

Het nieuwe instapmodel van de iPad lijkt een bescheiden update te worden, die de tablet wel weer een stukje beter maakt. Dit zijn onze verwachtingen voor de iPad 2021.

Lees verder na de advertentie.

iPad 2021 verwachtingen

Met de Pro, Air, mini en reguliere iPad is er genoeg te kiezen, maar al jaren is het instapmodel de populairste keuze. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Hoewel de iPad 2021 geen baanbrekende verbeteringen door lijkt te voeren, zijn de dingen die veranderen wel stuk voor stuk de moeite waard. We zetten onze verwachtingen daarom op een rijtje.

iPad Air 2019

1. Verbeterde beeldkwaliteit door gelamineerd scherm

Het belangrijkste onderdeel van een iPad is natuurlijk het scherm. Goed nieuws dus dat Apple eindelijk iets doet aan de beeldkwaliteit van de reguliere iPad, die inmiddels flink achterloopt op de rest. Volgens geruchten introduceert Apple een gelamineerd scherm, die het laagje lucht tussen het glas en display weghaalt.

Dat zorgt niet alleen voor mooier beeld, maar je ziet ook veel minder reflectie. Handig als je de iPad wel eens buiten gebruikt. Wat het formaat betreft zal Apple dit jaar voor een 10,2 inch-display gaan. Groot genoeg om twee apps naast elkaar te gebruiken met de multitasking-functies van iPadOS.

2. Dunner en lichter design

De iPad Air ging vorig jaar de iPad Pro achterna met een randloos scherm, maar voor de reguliere iPad is dit in 2021 nog niet zover. Apple zou ook dit jaar voor een klassiek design kiezen, dat wel net iets dunner en lichter wordt.

Qua ontwerp zal de tablet dus meer gaan lijken op de iPad Air uit 2019. Dat maakt het niet het meest moderne design, maar wel een die al jaren zijn kwaliteit bewezen heeft. De schermranden zijn redelijk dik, maar hierdoor heb je wel beschikking over de handige Touch ID-vingerafdrukscanner.

ipad air 2019 pencil

3. Touch ID in plaats van Face ID

De iPad 2021 is het instapmodel, en om die prijs zo laag mogelijk te houden zal Apple geen geavanceerde functies als Face ID toevoegen. Zelfs de duurdere iPad Air 2020 heeft geen Face ID, dus reken er maar niet op dat je deze iPad kunt ontgrendelen door er naar te kijken.

In plaats daarvan zal de iPad 2021 gewoon weer een Touch ID-knop krijgen die in de schermrand verwerkt zit. Pas als de tablet overstapt op een moderner design komt hier verandering in.

4. Apple Pencil 1-ondersteuning

Terwijl de geruchten het alweer over een Apple Pencil 3 hebben, lijkt de iPad 2021 wederom enkel overweg te kunnen met de klassieke eerste generatie Apple Pencil. Door het design niet te veranderen en de Lightning-aansluiting te behouden, is dat de enige Pencil die met de tablet overweg kan. Pas als de iPad een vierkanter design krijgt – zoals de Air of Pro – kan er een nieuwe Pencil worden toegevoegd.

5. Nieuwe chip maakt iPad toekomstbestendig

Een nieuw jaar, een nieuwe chip voor de iPad. Ook dit jaar wordt de tablet weer uitgerust met een moderne variant van de door Apple zelf ontwikkelde A-serie chips. Dat is hard nodig, want de iPad staat bekend om zijn lange levensduur dankzij de jarenlange ondersteuning voor iPadOS-updates.

iPad Air reparatieprogramma

Met de iPad 2021 zal Apple weer een tablet af moeten leveren die minstens vijf jaar overweg kan met de nieuwste functies van iPadOS. Daar hoort ook een chip bij die daar toekomstbestendig genoeg voor is.

Het is nog onduidelijk over welke processor de iPad 2021 precies beschikt. Mogelijk gaat het om de A13 Bionic, die we kennen van de iPhone 11 (Pro) en iPhone SE. Deze chip is nog steeds erg krachtig en sowieso een stuk sneller dan de A12 van de iPad 2020.

6. Dezelfde prijs als de iPad 2020

Naar verwachting verandert Apple de prijs van de iPad nauwelijks ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf heeft zijn aanbod aan tablets inmiddels duidelijk ingedeeld: een kleinere iPad mini, relatief goedkope iPad, de iets duurdere iPad Air en prijzige iPad Pro. Omdat ook de Pro en Air naar verwachting identiek geprijsd worden, zal dat voor de iPad 2021 waarschijnlijk hetzelfde zijn. Dat zou het volgende betekenen.

  • iPad 2021 (32GB of 64GB) – 388,50 euro
  • iPad 2021 (128GB) – 488,50 euro

7. Mogelijk onthuld op 14 september

We weten het nog niet helemaal zeker, maar het lijkt erop dat Apple de iPad 2021 aankondigt tijdens het grote event op 14 september. Op die dag toont het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid ook de iPhone 13-telefoons, Apple Watch Series 7 en AirPods 3. Mogelijk laat Apple dan ook de gloednieuwe instap-iPad zien.

Het Apple-event gaat volgende week dinsdag op 19.00 uur Nederlandse tijd van start en duurt waarschijnlijk één tot twee uur. De redactie van iPhoned zit dan klaar om jou van het laatste nieuws te voorzien. Je volgt iPhoned het best via de website, onze nieuwsbrief of de gratis iPhoned-app. Check ook alvast ons handige overzicht met verwachtingen voor het Apple september 2021-event.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad 2021
Apple iPad 2021

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu