Game-emulators voor iPhone en iPad: dit zijn de beste

Maurice Snijders
28 mei 2024, 16:01
3 min leestijd
Game-emulators voor iPhone en iPad: dit zijn de beste

Je mag sinds kort game-emulators installeren op je iPhone en iPad. Nu kun je dus al die toffe games uit je jeugd weer spelen!

Lees verder na de advertentie.

De beste game-emulators voor iPhone en iPad

Begin april besloot Apple verrassend genoeg om emulators voor retrogames toe te staan in de App Store. Dit betekent dat je nu klassieke spellen van oudere consoles op je iPhone en iPad kunt spelen. We vertellen je hoe het werkt én wat de beste game-emulators zijn.

Wat zijn game-emulators?

De processor in je iPhone is vele malen krachtiger dan de processors die werden gebruikt in oude klassieke arcadegames en gameconsoles zoals de NES, SNES, Mega Drive, Gameboy, enzovoort. Dit betekent je iPhone meestal met gemak oude games kan draaien – je hebt er alleen een game-emulator voor nodig.

Nu game-emulators zijn toegestaan, moeten ze wel nog voldoen aan alle wetten op auteursrechten en de distributie van spellen. In principe is de emulator die je downloadt zoiets als een virtuele Gameboy of NES, alleen dan zonder de spellen.

Pac-Man

Wat zijn ROM’s?

ROM staat voor Read Only Memory. Bij oude spelcassettes werden games volledig opgeslagen in ROM-geheugenbanken. Het zijn eigenlijk pakketten met alle spelgegevens, zonder de console. En zonder de bijbehorende console zijn ze min of meer nutteloos. Er zijn veel websites waar je ROM’s kunt downloaden – sommige legaal, maar veel ook niet.

De beste game-emulators voor iPhone en iPad

Kort nadat Apple de richtlijnen van de App Store veranderde, werden er snel een aantal game-emulators uitgebracht die vervolgens weer werden teruggetrokken. Inmiddels zijn er wel een aantal bevredigende projecten verschenen en daar komen er nog meer bij. Dit zijn de belangrijkste projecten om naar uit te kijken.

game-emulators

Delta

Emulator Delta bestaat al jaren, zelfs op de iPhone. Omdat Delta niet was toegestaan in de App Store, ontwikkelden de exploitanten hun eigen project genaamd AltStore om het via sideloading te distribueren. Overigens is dit in de EU de enige manier om Delta op je iPhone te krijgen; elders is Delta rechtstreeks verkrijgbaar in de App Store.

Delta is van alle game-emulators het best geschikt als je Nintendo-games wilt spelen van het Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo Entertainment System (SNES), Nintendo 64, Game Boy (Color), Game Boy Advance, Nintendo DS, of Sega Mega Drive (Beta). Er is ook een speciale iPad-versie onderweg. Het is zelfs mogelijk om de games naar je tv te streamen via Airplay!

RetroArch

Daniel De Matteis

Gratis via App Store

RetroArch

De gebruikersinterface en het uiterlijk van de controllers kunnen nog wel wat werk gebruiken, maar RetroArch is een van de krachtigste game-emulators van dit moment. Je kunt de emulator voor veel open-source emulatorprojecten (cores) gebruiken. Te veel om hier op te noemen.

RetroArch ondersteunt oude Atari en Intellivision apparaten, Commodore 64 en Amiga, PC Engine, Neo-Geo, veel Nintendo systemen, verschillende Sega consoles en zelfs Playstation en Playstation Portable. RetroArch ondersteunt veel meer dan de meeste andere emulators in de App Store. En er is zelfs een native Apple TV-versie!

PPSSPP - PSP emulator

Henrik Rydgård

Gratis via App Store

PPSSPP

De kern van deze emulator zit in RetroArch, maar als je alleen Playstation Portable (PSP)-games wilt spelen, is de PPSSPP-app misschien een betere keuze.

Nummer drie van de beste game-emulators heeft een ingebouwde ‘Homebrew Store’ waar je PSP-games die je zelf hebt ontwikkeld, kunt downloaden en spelen. Op de PPSSPP-website vind je instructies over hoe je PSP-spellen zelf kunt dumpen of hoe je dumps kunt voorbereiden door ze te converteren naar .ISO- of .CSO-bestanden.

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu