Emulators mogen in de App Store: hier moet je rekening mee houden (en de beste iOS-controllers)

9 april 2024, 11:18
3 min leestijd
Emulators mogen in de App Store: hier moet je rekening mee houden (en de beste iOS-controllers)

Apple staat nu emulators voor je iPhone toe in de App Store, maar wat betekent dat precies? Ook geven we tips voor goede iOS-controllers.

Lees verder na de advertentie.

iPhone emulators: nu toegestaan in de App Store

Had je vroeger een iPhone 4 of iPod Touch en hield je van gamen, dan is de kans groot dat je rond die tijd een GameBoy-spelletje hebt gespeeld via de app GBA4iOS. Dat is een voorbeeld van een emulator: software waarmee het mogelijk is om retrogames te spelen die voor een andere apparaat zijn gemaakt. In het geval van GBA4iOS werd er net gedaan alsof je iPhone een GameBoy Advance van Nintendo was. 

Sindsdien weerde Apple emulators uit de App Store, maar nu zijn ze toch weer toegestaan. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat er binnenkort andere app stores beschikbaar komen en je daar wel emulators kunt downloaden. Op deze manier heeft Apple tenminste nog een beetje controle.

De regels van Apple

Apple laat niet zomaar alle emulators toe. App-makers worden verantwoordelijk gehouden voor de software die ze aanbieden. Dat komt erop neer dat games enkel aangeboden mogen worden door de bedrijven die de rechten bezitten. Dat zijn logische regels, aangezien Apple geen piraterij wil bevorderen.

Apple kan natuurlijk niet tegenhouden dat gebruikers zelf games aan een hobby-app toevoegen. Net zoals video-app VLC Player niet verantwoordelijk is voor de videobestanden die je kijkt, kan zo’n emulatie-app niet verantwoordelijk worden gesteld voor de games die je er mee speelt. 

Pac-Man

Wat zegt de wet?

In een emulator plaats je roms. Een rom is een digitale kopie van een game. Het is wettelijk toegestaan om zo’n rom te maken van software die je zelf bezit. Andere games downloaden is illegaal. 

Emulators zorgen ervoor dat er veel meer games illegaal gespeeld worden en de originele makers krijgen daar geen geld voor. Toch is emulatie de enige manier om veel oudere games nog te kunnen spelen. 

Welke iPhone emulators moet ik hebben?

De regels van de App Store zijn nog maar net aangepast, dus op dit moment zijn er nog geen emulators te downloaden voor je iPhone. Deze zullen door app-makers eerst worden ingediend, waarna Apple ze keurt. Pas daarna kun je ze downloaden.

Welke gamecontroller moet ik hebben?

Ga je (straks) aan de slag met emulators op je iPhone, dan raden we aan om een goede controller te gebruiken. Je kunt via bluetooth een controller aansluiten die je al bezit, bijvoorbeeld van je Xbox of PlayStation. Heb je zo’n controller niet, dan is het slim om een speciale iPhone-controller in huis te halen waar je jouw smartphone in stopt. Let dan wel op of je er eentje koopt met Lightning of usb-c. 

Backbone One

De Backbone One is met 120 euro een van de duurste iPhone-controllers die je kunt kopen, maar dat is niet voor niets. Niet alleen is de controller heel prettig om te gebruiken, maar daarnaast krijg je ook toegang tot de Backbone-app. In de app worden je favoriete games gebundeld, en alle screenshots en video’s verzameld die je hebt gemaakt. Ook kun je via de app praten met je vrienden.

Backbone

GameSir G8 Galileo

Wil je iets minder betalen, dan is de GameSir G8 Galileo een interessante optie. Je krijgt geen uitgebreide app zoals met de Backbone One, maar wel een volledige controller voor al je game-avonturen. De GameSir is ook iets groter, wat fijn kan zijn als je grotere handen hebt. 

Gamesir

Je iPhone wordt een nog betere gamemachine

Investeren in een gamecontroller voor je iPhone is sowieso een slimme zet, want in de komende tijd verandert het apparaat in een ultieme gamemachine. Naast game-emulators, laat Apple ook eindelijke apps voor gamestreaming toe aan de App Store. Dat betekent dat je via bijvoorbeeld GeForce Now of Xbox Cloud Gaming de nieuwste console- en pc-games gewoon op je iPhone kunt streamen. Een goede controller is dan een absolute must. 

Meer gamen

Download je liever gewoon games uit de App Store, check dan onze lijst met de beste iPhone-games van 2023. Daarnaast vertellen we je alles over gamen op een Mac.

Meer Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu