Deze app laat je Mac-scherm verder dimmen dan schijnbaar kan

22 februari 2016, 14:33
2 min leestijd
Deze app laat je Mac-scherm verder dimmen dan schijnbaar kan

De Mac heeft knoppen waarmee je de felheid van het scherm kunt aanpassen. Als je er een paar keer op drukt, wordt het scherm zwart. Maar wat als de minst felle stand nog steeds te licht is?

Lees verder na de advertentie.

Mac-scherm dimmen

Als je in het donker werkt, is het niet altijd prettig om tegen een fel beeldscherm aan te kijken. Door de helderheid aan te passen in combinatie met de knoppen ‘Shift + Alt’ kun je de stapjes verkleinen waardoor het beeld nog iets donkerder kan dan normaal. Maar veel scheelt het niet en misschien is de op één na donkerste stand van het beeld nog steeds te licht voor je, wat doe je dan? Er is een oplossing in de vorm van Shady.

mac-scherm dimmen

Shady bestaat al een tijdje; het is een gratis app voor de Mac die ervoor zorgt dat je het display verder kunt dimmen dan standaard kan. Dat komt van pas als je ’s avonds aan het werk bent, als je ogen moe zijn of als je gewoon niet tegen een fel scherm kan. Heb je een MacBook aangesloten op een aparte monitor, dan kun je de belichting meestal niet eens via het toetsenbord regelen. Ook dan is Shady handig. De app staat niet in de App Store voor Mac, maar is via de website van maker Instinctive Code te downloaden. Hij is beschikbaar voor Mac OS X 10.5 (Leopard) of nieuwer.

Na het downloaden van Shade, kun je het programmaatje openen. Je merkt dan direct dat het scherm minder fel wordt. In het Mac-menu bovenin beeld staat een Shade-icoontje (een donker vierkant met lichte balk aan de onderkant) waarmee je kunt instellen hoe donker het beeld moet zijn. Dat geef je simpelweg aan met een slider.

Wat doet Shade eigenlijk?

De app maakt het scherm niet écht donkerder. Wat er gebeurt is dat Shady een grijs beeld over het Mac-scherm legt. Afhankelijk van hoe donker je het wil hebben, wordt het beeld donkerder grijs. Dat betekent ook dat als je een screenshot neemt, hij heel donker is. De kleuren zijn dan ook niet helemaal correct, al zul je dat verder niet merken in het donker.

f.lux in de app store

Flux

Een andere optie om je Mac te gebruiken in een donkere omgeving, is om Flux te installeren. Dit programma maakt je display niet donkerder, maar zorgt voor een warmere uitstraling in plaats van het blauwe licht dat de Mac normaal schijnt. De gele gloed van Flux zou beter zijn voor je ogen en je nachtrust niet in de war schoppen. De iPhone krijgt in iOS 9.3 eenzelfde functie, daarover lees je hier meer.

Wil je weten hoe je het scherm van de iPhone verder dimt dan mogelijk lijkt? Lees dan deze tip.

Lees meer over de Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu