iOS 8 tip: symbolen en afkortingen maken

1 oktober 2014, 12:06
2 min leestijd
iOS 8 tip: symbolen en afkortingen maken

Met je iPhone kun je veel meer typen dan op je toetsenbord staat. Check deze tip als je wil weten hoe je iOs symbolen en afkortingen maakt.

Lees verder na de advertentie.

Stel dat je het met je vrienden over de Apple Watch hebt, dan wil je de merknaam misschien hetzelfde gebruiken als Apple doet:  Watch. Op de Mac maak je dat symbool simpelweg door de knoppen alt+shift+k te combineren. Maar het symbool kun je niet vinden op je iOS-toetsenbord. Gelukkig is er een manier waarop je hem aan je woordenboek kan toevoegen.

iOS symbolen toevoegen

Om een symbool op je iPhone te gebruiken, volg je onderstaand stappenplan:

  1. ios symbolen appleMail het symbool naar jezelf. Typ het symbool naar keuze in het tekstvak en druk op verzenden. Let op: niet alle lettertypen ondersteunen alle symbolen, dus kies er één die werkt, zoals Helvetica. Heb je geen Mac en wil je het Apple symbool mailen, kopieer dan deze: .
  2. Open je mail op de iPhone en selecteer het bericht dat je net naar jezelf gestuurd hebt. Kopieer het symbool uit je tekst. Dat doe je door je vinger ingedrukt te houden op het symbool. Via een pop-up menuutje kies je voor kopiëren.
  3. Ga naar Instellingen → Algemeen → Toetsenbord → Trefwoorden.
  4. Tik rechtsboven op het plusje.
  5. Achter ‘Zin’ plak je het symbool, door op het tekstvak te tikken zodat er een ‘plak’-optie komt te staan.
  6. In het veld daaronder, getiteld ‘Trefwoord’, kun je een afkorting typen, die vervolgens altijd tijdens het typen wordt veranderd in het door jou gekozen symbool. Voor het Apple logo kun je bijvoorbeeld ;apple instellen. Altijd als je vervolgens ;apple typt op je iPhone, wordt het automatisch vervangen door .
  7. Even op opslaan drukken en klaar is kees.

Trefwoorden

Deze functie werkt niet alleen met symbolen. Op dezelfde manier kun je afkortingen maken voor zinnen die je vaak gebruikt. Op je iPhone staan al een aantal van dit soort afkortingen geprogrammeerd, zoals ‘Ik kom zo!’ dat vervangen wordt door ‘Ik kom zo!’ of ‘izjz’ wat vervangen wordt door ‘Ik zie je zo!’.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu