De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Deze 11 kleine Apple TV-tips kende je nog niet

Rutger Otto
4 juli 2018, 14:57
5 min leestijd
Deze 11 kleine Apple TV-tips kende je nog niet

De Apple TV is een gebruiksvriendelijk product van Apple, maar met wat tweaks zet je het apparaat meer naar je hand. In dit artikel lichten we een paar minder bekende tips voor je uit.

Het hoofdscherm van de Apple TV en het downloaden van apps spreekt misschien voor zich, maar misschien vraag je je af wat je nog meer met het apparaat kan doen. De settopbox van Apple kan echter meer dan je denkt. We zetten een aantal tips op een rij.

Lees verder na de advertentie.

1. Opslag beheren

De Apple TV komt in twee smaken, met 32GB of 64GB. Installeer je veel apps, dan kom je misschien in nood van ruimte. Je kunt de apps vanaf het hoofdscherm weggooien, maar het kan ook gemakkelijker. Ga op de Apple TV naar ‘Instellingen’, kies ‘Algemeen’ en daarna ‘Beheer opslag’. In dit scherm staan alle apps op een rij en zie je direct hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Via de prullenbak-icoontjes kun je ze meteen verwijderen.

apple tv opslag

2. Alles in mapjes

Met de komst van tvOS 9.2 werd het mogelijk om apps te verzamelen in mappen, zodat je hoofdscherm beter opgeruimd is, zeker als je veel apps hebt. Het organiseren van apps in mapjes werkt hetzelfde als op iOS. Je selecteert een app en sleept hem over een andere om ze samen te voegen tot een map. Alles over deze tip lees je hier.

apple tv mapjes

3. Meerdere accounts toevoegen

De Apple TV is niet gebonden aan één Apple ID. Via de instellingen kun je meerdere accounts koppelen. Dat is handig in een gezin met mensen die andere voorkeuren – bijvoorbeeld voor apps – hebben. Ga naar ‘Instellingen > Accounts > iTunes en App Store’ en kies hier voor ‘Voeg Apple ID toe’. Als dat is gebeurd, kun je accounts wisselen via ‘Instellingen > Accounts > iTunes en App Store’.

apple tv accounts

4. Afstandsbediening op gewone tv

Je Apple TV-afstandsbediening kan ook werken met je gewone televisie. Tenminste, sommige functies. Ga naar ‘Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Bediening van tv’s en ontvangers’ en zet dit aan. Om het volume van je televisie te regelen, zet je de optie achter ‘Volumeregeling’ bijvoorbeeld op ‘Automatisch’.

apple tv remote

5. Mac-scherm op je tv

De Apple TV maakt het mogelijk om beelden van je Mac(Book) naar de televisie te streamen. Dat kan helemaal draadloos via AirPlay. Ga daarvoor naar het AirPlay-icoon (rechtsboven in de menubalk van de Mac) en kies voor Apple TV. Wil je meer weten, lees dan dit uitgebreide tip-artikel.

6. Screenshot maken

Ook op de Apple TV kun je screenshots maken, net als op de Mac of op de iPhone. Hiervoor heb je een paar dingen nodig: QuickTime en een usb-c-kabel die aan de ene kant in de Apple TV gaat en aan de andere kant in je Mac.

Open nu QuickTime, ga naar ‘Archief’ en kies ‘Nieuwe filmopname’. Naast de opnameknop staat een pijltje naar beneden. Klik daarop en kies de Apple TV. De beelden verschijnen nu in de speler. Om een screenshot te maken druk je op ‘CMD + Shift + 4’ en vervolgens op spatie. Klik je nu op het beeld in de speler, dan maakt hij een screenshot.

Schermafbeelding 2016-04-14 om 12.56.54

7. Stel nieuwe screensavers in

Als je een poosje niets met de Apple TV doet, gaat het beeld over op zijn screensaver-functie. Je kunt zelf instellen wat je wil zien via ‘Instellingen > Algemeen > Schermbeveiliging’. Hier stel je het type in, bijvoorbeeld de bewegende luchtfoto’s van Apple of je eigen foto’s. Je kunt zelf aangeven wanneer er nieuwe gedownload moeten worden. Standaard is dat maandelijks, maar je kunt ook kiezen voor dagelijks, wekelijks of nooit. Het downloaden van nieuwe schermbeveiligingsbeelden kost je zo’n 600MB.

apple tv screensaver

8. Resolutie aanpassen

Stream je een film van iTunes, dan gebeurt dat standaard in 1080p. Maar merk je dat je verbinding niet goed is en begint het beeld te stotteren, dan is een lagere resolutie misschien beter te behappen. Ga naar ‘Instellingen > Audio en video > Resolutie’. In het volgende scherm kun je zelf bepalen welke resolutie met welke ververs-snelheid je Apple TV moet gebruiken. Op automatisch regelt het apparaatje het zelf. Kloppen de kleuren of helderheid van het beeld niet, dan kies je bij ‘Audio en video’ voor HDMI-uitvoer, waar je zelf aanpassingen kunt proberen.

Opinie: Zo goed is de Apple TV als videoplatform

apple tv resolutie

9. Gevoeligheid afstandsbediening

Gaat de touchpad te traag of te snel naar je mening, dan is het mogelijk om de gevoeligheid aan te passen. Dat doe je door naar ‘Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten’ te gaan. Kies daar voor ‘Touchpadtracking’ en geef vervolgens aan of hij op traag, normaal of snel moet staan.

apple tv openstaande apps

10. Openstaande apps beheren

Op de Apple TV kun je net als op iOS snel van app wisselen. Dat doe je door twee keer op het ‘scherm’-knopje van de afstandsbediening te klikken. Je komt dan in een venster waar al je geopende apps naast elkaar staan. Je kunt er doorheen navigeren door over de trackpad te vegen en apps sluiten door ze naar boven te vegen.

apple tv touchpad

11. Bedien met je iPhone

Ben je geen fan van de afstandsbediening van Apple, omdat je bijvoorbeeld niet gemakkelijk kunt typen, gebruik dan je iPhone. Met de speciale Remote-app koppel je de telefoon aan de Apple TV. In dit artikel lees je precies hoe dat werkt.

Overweeg je een Apple TV te kopen, vergeet dan ook niet onze uitgebreide Apple TV review te lezen.

Lees meer over de Apple TV

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu