Vodafone Runners: iPhone 13 nu tijdelijk voor €696!

Opinie: Zo goed is de Apple TV als videoplatform

Rutger Otto
16 februari 2016, 20:20
5 min leestijd
Opinie: Zo goed is de Apple TV als videoplatform

Met de vierde generatie Apple TV kun je apps downloaden en games spelen, maar in de kern blijft het een apparaat om tv mee te kijken. Hoe presteert hij in die rol?

Lees verder na de advertentie.

We hebben de nieuwe Apple TV nu een tijdje in gebruik en hoewel het fijn is dat je er af en toe een spelletje op kan spelen, stelt het allemaal nog niet zo veel voor. Vaker gebruiken we de Apple TV als videoplatform – waar hij van origine voor bedoeld is.

Wat is een Apple TV?

De Apple TV is een kastje van Apple dat je in combinatie met een televisie gebruikt. Hiermee maak je ‘domme’ televisies ‘slim’ en met de vierde generatie Apple TV heb je eigenlijk een volwaardig Apple-platform op je televisie. Het lijkt enorm op iOS, met apps en een eigen Store, maar omdat het een aangepaste versie speciaal voor tv betreft, spreken we over tvOS.

Toen wijlen Apple-ceo Steve Jobs de allereerste Apple TV in 2007 presenteerde, noemde hij het een ‘hobby’. Met andere woorden: het was een leuk kastje voor bij de televisie, maar het was geen wereldveranderend apparaat waar veel nadruk op lag. Inmiddels kunnen we stellen dat het bedrijf de Apple TV wel degelijk serieus neemt, met name sinds de Apple TV 4, die eindelijk apps ondersteunt.

apple tv

Video-apps op de Apple TV

Omdat je nu apps kunt downloaden op de Apple TV, wordt het kastje ineens écht een veelzijdige mediaspeler. Het is gemakkelijk om bij films en series te komen, zonder ze eerst op de iPhone of iPad te moeten zoeken. Dat doe je nu gewoon via de Apple TV.

De grootste videodiensten zijn beschikbaar voor Apple TV. Zo werkt Netflix als een trein (door het aanbod vegen met de afstandsbediening werkt heerlijk), maar hebben ook diensten als Videoland en Mubi fraaie Apple TV-apps.

Ook als je lokale video-bestanden wil afspelen kan dat via Apple TV. De must-have app daarvoor is Plex. Die is er voor meerdere platformen, maar komt op de Apple TV misschien wel het allerbeste tot zijn recht. Plex oogt prachtig, biedt veel informatie en heeft veel opties. Je Mac dient dan als centrale verzamelplek die content doorstuurt naar de Apple TV.

En zoek je nog meer andere video’s, dan kun je bijvoorbeeld op YouTube terecht. Die app is niet zo fraai als andere Apple TV-apps, maar doet wat hij moet doen. Verder heeft Vimeo een eigen app of kun je binnen de NOS-app naar journaals zoeken. Het is zelfs mogelijk om mee te kijken met Periscope-gebruikers op het grote scherm.

→ Check ook de 24 beste Apple TV-apps

apple tv netflix

Een pluim voor iTunes

Met al dat app-geweld dat ineens naar je televisie komt, zou je iTunes Movies bijna vergeten. Maar wat ons betreft is dat een onmisbare app op de Apple TV, waar ondergetekende tijdens het testen fan van is geworden.

Dat je films en series kunt aanschaffen of huren via iTunes is niets nieuws, maar met apps als Netflix zijn er aantrekkelijke alternatieven. Een dienst als Netflix mag dan duizenden titels bieden voor een vast bedrag per maand, je vindt er niet alles. En voor de wat minder bekende (of nieuwere) titels zit je bij iTunes gebakken.

Op iTunes vind je alles wat je zoekt, maar het is prijzig

Het aanbod op iTunes is met 65.000 films en series enorm, waardoor je bijna altijd vindt wat je zoekt. Daarnaast is het gewoonweg makkelijk om door de Apple TV-app te bladeren, bijvoorbeeld op categorie. Per film of serie vind je vervolgens de synopsis en informatie over de crew. Je kunt een filmtrailer bekijken of een film op je verlanglijst zetten.

Als gebruiker heb je de mogelijkheid om video’s te kopen of te huren. Dat laatste is goedkoper, afhankelijk van hoe nieuw de film is betaal je daarvoor zo’n vier of vijf euro. En omdat dat allemaal zo gemakkelijk gaat, ben je eerder geneigd dat te doen als je zin hebt in een film die niet op Netflix staat. Het is wel de vraag hoe vaak je zoiets doet, want deze oplossing loopt al snel in de kosten vergeleken met videodiensten. Daar valt dus nog wel wat te winnen voor Apple.

apple tv release

De afstandsbediening

Je kunt de Apple TV ook bedienen via de Remote-app op iOS. Dat is echter vooral aan te raden bij het invoeren van wachtwoorden of als je iets op test wil zoeken. Verder is de afstandsbediening een erg fijn apparaat om door content te bladeren. Dat niet alleen, een afstandsbediening geeft ook het gevoel van een tv-ervaring. Daarnaast pauzeer je een film nu eenmaal sneller met een afstandsbediening dan wanneer je eerst een telefoon moet ontgrendelen en een app moet starten.

Ook is de interface helemaal ingesteld op de afstandsbediening, met intuïtieve veegbewegingen. Wel is het soms even zoeken waar je bijvoorbeeld zaken als ondertiteling verandert, maar dat is snel aangeleerd.

→ Lees ook onze uitgebreide Apple TV 4 review

apple tv 4 review

Apple TV videoplatform is op de goede weg

Concluderend liggen vrijwel alle films en series die je zoekt voor het oprapen als je een Apple TV hebt. Het enige wat je tegen kan houden is geld. Een abonnement bij verschillende videodiensten kost al een aantal euro in de maand en wil je dan nog van het aanbod van iTunes gebruikmaken, ga je dat waarschijnlijk snel voelen in de portemonnee.

Apple lijkt zelf niet bezig te zijn met een videodienst als Netflix. Eerder waren er geruchten over een speciaal pakket van kabeltelevisie van Apple, maar dat plan lijkt in de koelkast te staan. Wat betreft video-on-demand zullen we het hier voorlopig mee moeten doen. Dat betekent: verschillende apps voor verschillende films en series. Met de Apple TV heb je de diensten en content in elk geval bij elkaar. De apps maken gebruik van eenzelfde soort interface, die soepel werkt, wat het overzichtelijk houdt. Dat is een plusje ten opzichte van een goedkoper alternatief zoals Chromecast, dat helemaal met apps op je mobiel werkt. Als videoplatform maakt de Apple TV wat dat betreft een prima start.

Lees meer over de Apple TV

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen