De mp3 is nu officieel verouderd, en dit is zijn vervanger

Lars Paijmans
15 mei 2017, 14:13
1 min leestijd
De mp3 is nu officieel verouderd, en dit is zijn vervanger

Na meer dan 25 jaar is de mp3 officieel verouderd. Er zullen geen nieuwe mp3-spelers meer verschijnen, al is de kans groot dat je de opvolger van het audioformaat al kent en gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Mp3 verouderd, maakt plaats voor AAC

Het Fraunhofer Instituut is de belangrijkste organisatie die licenties verschaft voor encoders en decoders voor het mp3-formaat. In een persbericht maken ze vandaag bekend hiermee gestopt te zijn. Dit betekent dat er geen nieuwe mp3-spelers meer gelicenseerd zullen worden. Al blijft het bestandsformaat nog wel even bestaan, aangezien veel apparaten mp3 nog wel ondersteunen.

mp3 verouderd

Herinner jij je eerste mp3-speler nog? Misschien was het wel een iPod. Apple heeft er met zijn muziekdragers immers voor gezorgd dat de mp3-speler een apparaat werd dat ineens door bijna iedereen werd gebruikt.

Het duurde slechts twee jaar tot Apple alweer overstapte op een ander bestandsformaat: het superieure AAC. Het Fraunhofer erkent AAC nu ook als waardige opvolger van de mp3. “De meeste moderne mediadiensten gebruiken AAC of MPEG-H.” Deze nieuwere technieken maken meer functies mogelijk, bieden een betere geluidskwaliteit tegen een veel lagere bitrate dan mp3.

Wie gebruikt er nog mp3?

Inmiddels is het overgrote deel van de muziekluisteraars overgestapt op streaming muziek, bijvoorbeeld via Apple Music of Spotify. We vragen ons daarom af of Apple ooit nog een opvolger van de iPod op de markt brengt. Het meest recente model is alweer een paar jaar oud en met de komst van streaming muziek, is een muziek-apparaat zonder mobiel internet anno 2017 nog lastig voor te stellen. Al was het maar omdat alle functionaliteit van een iPod volledig door de iPhone is opgepakt.

Lees ook: Opinie: de iPod is hopeloos verouderd, maar daarom juist de moeite waard

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen