Opinie: de iPod is hopeloos verouderd, maar daarom juist de moeite waard

Lars Paijmans
24 oktober 2016, 20:31
2 min leestijd
Opinie: de iPod is hopeloos verouderd, maar daarom juist de moeite waard

De iPod bestaat deze week 15 jaar, maar doet er anno 2016 nauwelijks meer toe voor Apple. Toch valt er nog steeds iets te zeggen voor een puur muziek-apparaat als de iPod classic, ook als je al een streaming abonnement hebt.

Lees verder na de advertentie.

iPod 15 jaar oud: zo begon het in 2001

Lang voordat Apple de iPhone uitbracht was er de iPod, een mp3-speler waarmee je volgens Apple-ceo Steve Jobs duizenden nummers in je broekzak stopte. Op 23 oktober 2011 was dit een revolutionair idee, aangezien cd’s nog steeds het meestgebruikte medium waren om muziek te luisteren.

De iPods van Apple zijn nooit de enige mp3-spelers geweest, maar door het klikwiel en relatief grote scherm wel de meest toegankelijke. Ook mijn eerste mp3-speler was een rechthoekig apparaat met een piepklein scherm, waarbij het heel wat moeite kostte om een nummer op te zetten. Het duurde dan ook niet lang totdat de iPod uitgroeide tot het schoolvoorbeeld van de mp3-speler. In de jaren na de eerste generatie iPod verschenen onder meer de iPod nano, iPod shuffle, iPod touch en iPod classic.

Vijftien jaar later heeft de techniek de iPod op nagenoeg ieder front ingehaald. Dankzij streamingdiensten en mobiel internet dragen we niet duizenden, maar miljoenen nummers altijd met ons mee. Ook is het luisteren van muziek slechts één van de mogelijkheden van de iPhone of iPad.

Een iPod classic boven Spotify

Toch zijn er nog steeds momenten dat ik mijn iPod classic boven Spotify verkies. Dit zal ongetwijfeld van persoon tot persoon verschillen, maar persoonlijk blijft het idee van een apparaatje met puur en alleen je opgeslagen muziek iets speciaals hebben.

iPod 15 jaar

Zodra ik op mijn iPhone muziek opzet, word ik afgeleid door notificaties en andere apps, terwijl Spotify in sommige gevallen zelfs een te groot muziekaanbod heeft. Persoonlijke lijsten bieden iedere dag nieuwe artiesten aan waar ik nog nooit van gehoord heb, en dit neemt alleen maar toe. Op mijn iPod classic staat ondertussen alleen mijn favoriete albums en een handvol afspeellijsten. Meer niet, en dat is soms precies genoeg, hoe graag ik ook iedere week naar mijn Discover Weekly-lijst luister.

Apple en muziek anno 2016

Anno 2016 is de iPod classic uit de handel gehaald, maar worden de iPod touch, iPod nano en iPod shuffle nog wel verkocht. Je zult er echter goed naar moeten zoeken, omdat ze niet meer tentoongesteld worden in de Apple Store en ook op de website van Apple nergens te bekennen zijn.

Dat wil echter niet zeggen dat Apple de muziekindustrie vergeten is. Al meer dan een jaar focust het bedrijf zich op haar eigen muziekdienst Apple Music, waar nog steeds dezelfde filosofie centraal staat: het toegankelijk maken van muziek, op een zo logisch en simpel mogelijke manier.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Apple, Devices
Thema: Apple Music

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen