Opinie: Fortnite komt niet naar Apple TV, en dat is een gemiste kans

Michel van 't Klaphek
22 augustus 2018, 9:05
3 min leestijd
Opinie: Fortnite komt niet naar Apple TV, en dat is een gemiste kans

Van de Nintendo Switch tot aan de PlayStation 4: je kunt Fortnite tegenwoordig op praktisch ieder platform spelen. Een opvallende afwezige is de Apple TV, en daar komt geen verandering in, al leek dit even het geval te zijn. Een gemiste kans van Apple.

Lees verder na de advertentie.

Geen plannen voor Fortnite Apple TV-versie

Fortnite-spelers werden eventjes heel enthousiast toen er in de broncode van de game een verwijzing naar tvOS, het systeem van de Apple TV, werd gevonden. Hierdoor leek het erop dat battle royale-liefhebbers hun geliefde game binnenkort ook op de tv kunnen spelen, maar niets is minder waar.

Het gerucht werd in razend tempo opgepikt door vrijwel alle grote websites, maar net zo snel weer ontkracht. Nick Chester, ontwikkelaar van het spel, liet op Twitter namelijk direct weten dat het om een algemene verwijzing gaat die nodig is voor de engine van het spel.

Apple TV 4K review

Hierdoor is het gerucht voor het moment uit de lucht gehaald, al zou het volgens ons een gemiste kans zijn om de hitgame niet naar Apple TV te brengen. Op iOS heeft het spel namelijk 100 miljoen dollar in een paar maanden tijd opgehaald, en veel mensen vinden het fijner om te gamen op een grote tv, in plaats van hun kleine iPhone-scherm.

Een grote succesfactor van Fortnite is dat je altijd met vrienden kunt spelen, omdat de game op zoveel platformen verkrijgbaar is. Met de Apple TV heeft het bedrijf uit Cupertino een ideale tegenhanger voor de populaire Nintendo Switch in huis, maar dit potentieel wordt niet benut.

Is het de schuld van Apple?

De markt voor ‘casual gaming’ – mensen die dus af en toe willen gamen, maar niet per se een console van zo’n 400 euro in huis willen halen – is namelijk wel degelijk aanwezig. Fortnite wordt massaal gespeeld op mobiele apparaten omdat lang niet iedereen thuis een PlayStation of Xbox heeft staan. Het is daarom zonde dat Apple ontwikkelaars zolang heeft tegengewerkt in het uitbrengen van hun games voor hun platform.

Bij de eerste Apple TV moesten gamemakers bijvoorbeeld rekening houden met de Siri Remote, waardoor de besturing zo simpel mogelijk moest. Later liet men deze eis los, en konden ook controllers van andere partijen gebruikt worden. Zo hoeven games geen compromissen te sluiten qua besturing.

iphone-games kinderen

Een slimme keuze, aangezien het forse prijskaartje van de Apple TV op die manier beter te rechtvaardigen valt. Het enthousiasme dat gisteren naar aanleiding van het gerucht ontstond, laat zien dat er genoeg mensen zijn die volwaardige games op tvOS willen spelen. Apple zou er daarom verstandig aan doen om de gamemogelijkheden meer uit te lichten.

Daarbij heeft Epic Games vorige maand laten zien hartstikke graag te willen samenwerken met andere partijen. Fortnite voor Android was bijvoorbeeld een paar dagen exclusief op Galaxy-smartphones te spelen vanwege een deal met Samsung. De kansen liggen dus voor het oprapen, maar Apple moet wel zelf de stap zetten.

Lees ook: met deze 6 Fortnite-tips voor iOS haal je zo Victory Royale

De toekomst

Wat niet is, kan nog komen. Fortnite voor Apple TV zou daarom in de toekomst uitgebracht kunnen worden, maar een spoedige aankondiging verwachten wij niet. Het Apple-evenement, dat waarschijnlijk op 12 september plaatsvindt, is immers al druk genoeg. Er worden vermoedelijk nieuwe iPhones, een iPad Pro met Face ID en andere apparaten aangekondigd.

Fortnite

Epic Games

Gratis via App Store
Helaas, deze app is uit de App Store verwijderd

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen