Facebook in 2018: 4 dingen die het sociale netwerk anders gaat doen

Lars Paijmans
30 januari 2018, 9:15
3 min leestijd
Facebook in 2018: 4 dingen die het sociale netwerk anders gaat doen

Ceo Mark Zuckerberg heeft de nodige goede voornemens voor zijn sociale netwerk. Facebook gooit het roer drastisch om in 2018, en dat ga jij als gebruiker goed merken op deze manieren.

Lees verder na de advertentie.

1. Meer vrienden, minder bedrijven in je tijdlijn

De belangrijkste verandering voor Facebook in 2018 is een compleet herziene versie van de Tijdlijn. Deze is de afgelopen jaren langzaam maar zeker overgenomen door merken en bedrijven, zodat er weinig ruimte overblijft voor foto’s en verhalen van vrienden en familie. Dit jaar zet het sociale netwerk daar een punt achter. De nieuwe tijdlijn die binnen nu en een paar maanden verschijnt heeft een duidelijk doel: mensen dichter bij elkaar brengen.

Facebook in 2018

In de praktijk betekent dit dat het algoritme voortaan nieuwe berichten van je Facebook-vrienden een prominentere plek geeft op je tijdlijn, zodat het zoveelste kattenfilmpje naar de onderkant van je overzicht verschuift. “We hopen dat dit weer mensen met elkaar het gesprek laat aangaan, zodat ons product weer goed wordt voor mensen”, aldus Zuckerberg in een gesprek met The New York Times.

2. Nieuwe tijdlijn vertelt meer over de stad waar je woont

Terwijl de nieuwe tijdlijn zijn opwachting maakt, test het bedrijf ook een geheel nieuwe functie in de iOS-app: een nieuw dagoverzicht dat zich volledig focust op de stad waar je op dat moment. Het zogenaamde ‘Today In’ is een apart overzicht.

In dit overzicht kom je meer te weten over het lokale nieuws, plaatselijke evenementen en andere mededelingen die voor alle inwoners van een stad interessant kunnen zijn. Vooralsnog is deze functie in een beperkt aantal grote steden beschikbaar, maar als het aanslaat komt het ook naar andere plekken.

De functie komt vanzelf voorbij op je tijdlijn, maar zit ook als losse menu-optie in de iOS-app van Facebook verwerkt. Het overzicht wordt deels door mensen en deels door algoritmes samengesteld. Bovendien is het een middel voor Facebook om overeenkomsten met lokale nieuwsorganisaties te sluiten. Facebook Today In is nu beschikbaar in een zestal Amerikaanse steden. Nog voor het einde van het jaar is de rest van de wereld aan de beurt.

3. Duidelijkere info over privacyregels

Facebook richt een speciaal Privacy Center in. Hier moeten gebruikers snel kunnen zien wat de privacy-instellingen zijn en hoe ze deze gemakkelijk kunnen aanpassen. Voortaan worden alle instellingen die met het afschermen van je account en gegevens te maken hebben in dit centrum gebundeld. Ook leer je er hoe je oude berichten kunt verwijderen en zelfs hoe het werkt om je volledige Facebookaccount te wissen.

Om mensen hier kennis mee te laten maken, is het sociale netwerk gestart met een serie korte educatieve filmpjes die in je tijdlijn verschijnen. Voor 25 mei moet dit geregeld zijn, want dan gelden er nieuwe privacyregels in de Europese Unie, waar Facebook op deze manier aan probeert te voldoen.

4. Meer deals met grote platenlabels

Het nieuwe jaar is nog niet lang begonnen, maar Facebook heeft inmiddels al twee grote deals gesloten met platenlabels. Zowel Global Music Rights als Sony/ATV hebben een overeenkomst met het sociale netwerk. Hieronder valt onder meer de muziek van Pharell, Drake en andere grote namen in de muziekindustrie.

Dit hoeft niet meteen te betekenen dat Facebook aan een eigen muziekdienst werkt. Global Music Rights heeft al langer kritiek op websites als YouTube die niet eerlijk de inkomsten verdelen met artiesten. Mogelijk komt Facebook deze groep nu tegemoet met nieuwe voorwaarden. Daarnaast is het natuurlijk een handige manier om nu al goede contacten en afspraken te maken met deze labels, mocht Facebook in de toekomst meer in willen zetten om exclusieve, originele content.

Over Facebook gesproken, wist je dat iPhoned ook een eigen Facebookpagina heeft? Krijg alleen het beste van Apple op je tijdlijn door onze pagina een like te geven!

Lees het laatste nieuws over Facebook

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen