De 5 beste gratis apps om je slaap mee bij te houden

Dilara Isik
6 januari 2020, 17:01
4 min leestijd
De 5 beste gratis apps om je slaap mee bij te houden

Draag je geen Apple Watch of fitnesstracker, maar wil je toch je slaap bijhouden? Daar zijn gelukkig verschillende slaap-apps voor.

Lees verder na de advertentie.

Beste slaap-apps voor iPhone en Apple Watch

Je denkt er misschien niet direct aan, maar één van de belangrijkste onderdelen van een gezond leven, naast gezond eten en veel bewegen, is een goede nachtrust. Ben je overdag vaak moe? Misschien krijg je niet genoeg slaap of ben je erg onrustig tijdens het dromen. Met slaap-apps houd je onder andere bij hoe vaak je ‘s nachts wakker bent geworden en hoelang je diep hebt geslapen.

Voor de meest nauwkeurige resultaten moet je een apparaat om je pols hebben, zoals een Apple Watch, Fitbit of andere fitnesstracker. Toch kunnen apps tegenwoordig ook al een hoop zonder gebruik van externe hardware. Heb je wel een Apple Watch? Dan laten de apps alleen maar meer informatie zien.

1. Pillow

Pillow is niet alleen de mooiste, maar ook de fijnste app uit deze lijst. Je kunt ervoor kiezen of je alleen je slaap wil bijhouden, of dat je ook op het optimale moment wakker gemaakt wil worden. Tevens kan de app geluidsfragmenten opnemen, bijvoorbeeld als je wil horen of je snurkt. Je slaap wordt gemeten via de beweging van je lichaam en de geluiden die je maakt.

De metingen worden in een mooie grafiek geplaatst, waar je lichte slaap, REM-slaap, diepe slaap en wakkere momenten worden bijgehouden. Je slaapsessies krijgen ook een kwaliteitsscore en je kunt zelf via een emotie aangeven hoe jij je na die slaap voelt. De app heeft Apple Watch-ondersteuning, zodat je hartslag ook in de gaten gehouden kan worden. Voor meer gedetailleerde informatie en het bekijken van je geschiedenis moet je een abonnement afsluiten. Dat kost 4,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar.

Pillow - Auto Sleep Tracker

Neybox Digital Ltd.

Gratis via App Store

2. Sleep Cycle

Sleep Cycle houdt je slaap in de gaten zodat de app je op een ideaal moment kan wekken. Dat is doorgaans als je je in een lichte slaapfase bevindt, zodat je niet gebroken wakker wordt. Omdat de app ondertussen goed oplet, krijg je ook een gedetailleerd beeld van je slaappatroon.

De app gebruikt hiervoor de microfoon en voelt vibraties. Wil je snoozen? Dan tik je even twee keer op de oppervlakte naast de telefoon. Handig als je nog even wil indutten zonder eerst je telefoon te pakken. Helaas is de app maar zeven dagen gratis. Daarna betaal je 29,99 euro per jaar.

Sleep Cycle - Sleep Tracker

Sleep Cycle AB

Gratis via App Store

3. Slaapwetenschap-wekker

Ook deze app legt de focus op het wekken, maar registreert tevens je slaap door je bewegingen en geluiden in de gaten te houden. Is het tijd om op te staan? Dan laat de app een rustgevend geluid horen om zo rustig mogelijk wakker te worden. In plaats van een wektijd kun je ook aangeven hoelang je wil slapen. Ook heeft de app geluiden om mee in slaap te vallen, zoals dat van een kabbelend beekje.

Als je wakker wordt, zie je een handig overzicht van hoeveel je hebt geslapen, hoelang je in bed lag, en hoelang je wakker was. Leuk is ook dat de app de mogelijkheid geeft om per nacht notities bij te houden. Bijvoorbeeld om je dromen vast te leggen, of andere informatie over je slaappatroon op te schrijven. De app is onbeperkt gratis te gebruiken.

Slaapwetenschap-wekker

Phase4 Mobile

Gratis via App Store

4. Sleep Time

Net als de andere apps in deze lijst is het doel van Sleep Time om je op het juiste moment te wekken, maar ook je slaapritme wordt bijgehouden. Hier krijg je een mooie grafiek van. Ook kun je rustgevende geluiden aanzetten.

Deze app verstopt wel veel functies achter de betaalde versie, zoals duidelijker inzicht in je slaapgedrag. De gratis versie heeft tevens veel reclame. Het is soms onduidelijk hoe je deze weer weg krijgt. Tip: door op het rode icoontje te tikken.

Bedtijd: Smart Alarm

Azumio Inc.

Gratis via App Store

5. Slaapanalyse – Sleeptic

Ook Slaapanalyse is een slimme wekker die je slaap bijhoudt om je op het juiste moment wakker te maken. De app voorkomt bijvoorbeeld dat je te lang slaapt door je een spel te laten doen voor je de wekker uit kunt zetten.

Ook stel je van tevoren doelen in om te zien of je genoeg slaapt. De app laat zien wat de kwaliteit van je nachtrust is, bijvoorbeeld hoelang je wakker was en hoelang je in diepe slaap bent geweest. De app werkt zeven dagen gratis. Daarna heb je een abonnement nodig dat 17,99 euro per twee maanden kost.

Slaapanalyse - Sleeptic

Taksitci LTD

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Meer gezondheid op iPhoned

Ben je druk bezig met het nakomen van je goede voornemens? Er zijn verschillende apps die je hierbij op weg helpen. Wil je bijvoorbeeld jouw iPhone en Apple Watch op meer manieren gebruiken om gezonder te worden? iPhoned helpt je op weg. Check onder andere de beste apps om je calorieën te tellen en de beste stappenteller-apps.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu