De 4 beste gratis apps om je slaap mee bij te houden
Erwin Vogelaar

Draag je geen Apple Watch of fitnesstracker, maar wil je toch je slaap bijhouden? Daar zijn gelukkig verschillende slaap-apps voor.

Beste slaap-apps voor iPhone en Apple Watch

Bij een gezond leven zijn drie hoofdthema’s belangrijk: gezond eten, veel bewegen en voldoende slaap. Ben je overdag veel moe? Misschien krijg je niet genoeg slaap of ben je erg onrustig tijdens je slaap. Met slaap-apps houd je onder andere bij hoe vaak je ‘s nachts wakker bent geworden en hoelang je diep hebt geslapen. Daar kun je niet achter komen zonder het te meten.

Voor de meest nauwkeurige resultaten moet je iets om je pols hebben, zoals een Apple Watch, Fitbit of andere fitnesstracker. Toch kunnen apps tegenwoordig ook een hoop zonder gebruik van externe hardware. Heb je wel een Apple Watch? Dan kunnen de apps alleen maar meer zien.

1. Pillow

Pillow is niet alleen de mooiste, maar ook de fijnste app uit deze lijst. Je kunt ervoor kiezen of je alleen je slaap wil bijhouden, of dat je ook op het optimale moment wakker gemaakt wil worden. Tevens kan de app geluidsfragmenten opnemen, bijvoorbeeld als je wil horen of je snurkt. Je slaap wordt gemeten via de beweging van je lichaam en de geluiden die je maakt.

De metingen worden in een mooie grafiek geplaatst, waar je lichte slaap, REM-slaap, diepe slaap en wakkere momenten worden bijgehouden. Je slaapsessies krijgen ook een kwaliteitsscore en je kunt zelf via een emotie aangeven hoe jij je na die slaap voelt. De app heeft Apple Watch-ondersteuning zodat je hartslag ook in de gaten gehouden kan worden. Voor meer gedetailleerd informatie en het bekijken van je geschiedenis moet je wel betalen voor de premium upgrade van Pillow. Die kost 5,49 euro.

Download Pillow in de App Store (gratis)

Pillow Automatic Sleep Tracker

Neybox Digital Ltd.

9 (20 reviews)
Gratis via App Store

2. Sleep Cycle

Hoewel de naam van de app doet denken dat dit om een wekker gaat, is Sleep Cycle meer dan dat. Het idee van de app is wel dat je slaap in de gaten wordt gehouden om je op een ideaal moment te wekken, maar omdat de app toch goed oplet krijg je ook een gedetailleerd beeld van je slaappatroon. De app gebruikt hier de microfoon voor en voelt vibraties. Wil je snoozen? Dan tik je even twee keer op de oppervlakte naast de telefoon. Handig als je nog even wil indutten zonder eerst je telefoon te pakken.

Download Slaap Cycle in de App Store (gratis)

Sleep Cycle: smart alarm clock

Sleep Cycle AB

9 (77 reviews)
Gratis via App Store

3. Slaapwetenschap-wekker

Ook deze app legt de focus op het wekken, maar registreert tevens je slaap door je bewegingen en het geluid in de gaten te houden. In plaats van een wektijd, kun je ook een slaaptijd opgeven. Dit is de enige app in deze lijst die je volledig in het Nederlands kunt gebruiken. Leuk is ook dat de app de mogelijkheid geeft om per nacht notities bij te houden. Bijvoorbeeld om je dromen vast te leggen, of andere informatie over je slaappatroon op te schrijven. Ook heeft de app geluid om mee in slaap te vallen, zoals van een kabbelend beekje.

Download Slaapwetenschap-wekker in de App Store (gratis)

Slaapwetenschap-wekker

Phase4 Mobile

7 (9 reviews)
Gratis via App Store

4. Sleep Time

Net als de andere apps in deze lijst is het doel van Sleep Time om je op het juiste moment te wekken, maar ook je slaapritme wordt bijgehouden. Hier krijg je een mooie grafiek van. Ook kun je rustgevende geluiden aanzetten. Deze app verstopt wel veel functies achter de betaalde versie, zoals duidelijker inzicht in je slaapgedrag. De gratis versie heeft tevens veel reclame en dan is het soms onduidelijk hoe je deze weer weg krijgt (door op het rode icoontje te tikken).

Download Sleep Time in de App Store (gratis)

Bedtijd: Smart Alarm

Azumio Inc.

8 (55 reviews)
Gratis via App Store

Meer gezondheid op iPhoned

Wil je jouw iPhone en Apple Watch op meer manieren gebruiken om gezonder te worden? iPhoned helpt je op weg. Check onder andere de beste apps om je calorieën te tellen en de beste stappenteller-apps.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.