Opinie: Een jaar met meditatie-app Headspace

Erwin Vogelaar
15 januari 2018, 19:28
4 min leestijd
Opinie: Een jaar met meditatie-app Headspace
Headspace: Meditation & Sleep

Headspace: Meditation & Sleep

Gratis

Reviewscore

8,5

Het wordt wel eens vergeten, maar ook voor je geestelijke gezondheid zijn apps verkrijgbaar. Wij gebruikten een jaar Headspace, en delen vandaag onze ervaringen.

Lees verder na de advertentie.

Een jaar Headspace: mediteren met een app

Bij gezonder leven denken we al snel aan lichamelijke gezondheid, zoals meer bewegen, beter eten en zorgen dat je genoeg slaapt. Wat we dan vergeten is het belang van geestelijke gezondheid. Daar aan werken kan tegenwoordig ook met verschillende apps in de App Store. De bekendste is Headspace en die hebben we het afgelopen jaar gebruikt.

Het idee achter Headspace en de vergelijkbare apps, is dat je begeleid wordt in korte meditatiesessies. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar dat is absoluut niet het geval. Het idee is namelijk dat je voor een korte periode je focus volledig op je ademhaling legt zodat je hoofd tot rust komt. Denk maar eens na hoe zelden jij je hoofd de ruimte geeft om even niets te doen. Er is altijd wel iets op je iPhone, op de televisie of iemand die tegen je praat.

Rust zoeken

Daar werd ik mij pas bewust van na mijn eerste sessies met Headspace. Na een meditatie word je gevraagd om je gedachten de vrije loop te laten en toen merkte ik pas hoe druk mijn hoofd de hele dag is. Het trainen van je hoofd is in deze drukke wereld net zo belangrijk om fit te blijven als sporten.

een jaar headspace

Headspace beviel direct goed. Mediteren zal vast niet voor iedereen zijn, maar als je het wil proberen dan maakt deze app het concreet en praktisch. Door de duidelijke uitleg is het altijd helder wat je moet doen. Zo legt begeleider Andy bijvoorbeeld uit dat het heel normaal is als je gedachten afdwalen. Je hoeft die gedachten ook niet weg te duwen, maar er enkel bewust van zijn dat je ze hebt en je weer focussen op de ademhaling.

Tien minuten

Je kiest zelf hoelang je per sessie wil zitten. Tien minuten is de kortste optie en goed tussendoor te doen. Ik heb zelfs regelmatig een sessie in de stiltecoupé van een trein gedaan. Je moet dan wel goed timen dat de trein niet binnen tien minuten bij een station aankomt en hopen dat de conducteur niet ondertussen langskomt, want anders is je concentratie zo weer weg.

De app heeft verschillende ‘packs’ om te volgen, denk aan ‘anxiety’, ‘creativity’ en ‘focus’. Elke pack is opgedeeld in lessen. Dat betekent in de praktijk dat je heel langzaam nieuwe dingen leert om in je meditatie te gebruiken. De ene pack gebruikt daar bijvoorbeeld visualisatietechnieken voor, terwijl je in de andere pack voornamelijk bezig bent met de gedachten die opkomen tijdens het focussen op de ademhaling.

Klaar na een jaar

Headspace was in het jaar dat ik de app heb gebruikt onmisbaar. Ik heb gemerkt dat meditatie onmisbaar is en ik heb meer over mijzelf geleerd. Ik ga daarom zeker verder met mediteren, maar dan wel zonder Headspace. De packs die ik wilde doen heb ik gedaan. Zeker de pro-packs, waarin de prettige begeleidende stem enkel de sessie start en eindigt, bereiden je voor om solo verder te gaan en dat doe ik nu ook.

Lees ook: Hoe meditatie-apps op de iPhone je helpen om zen te worden

Daarom moet je goed nadenken of je direct een abonnement voor het leven aangaat op Headspace, want er is een kans dat je de app op een gegeven moment niet meer nodig hebt. Wel zijn deze en soortgelijke meditatie-apps iets wat we je zeker aanraden als je in het nieuwe jaar gezonder wil zijn. Denk alleen niet dat dit even een makkelijke manier is om wat zenpunten te scoren. Net als je lichaam trainen, gaat hier werk in zitten. Je moet het volhouden en regelmatig momenten nemen waarin je alles opzij zet.

Gezond lichaam

Er staan stapels apps in de App Store die je helpen om gezonder te worden. Wij helpen je een handje door de beste eruit te plukken. Zo zetten we de beste calorieteller-apps, slaap-apps en stappenteller-apps voor je op een rij. Lees in het onderstaande artikel meer over meditatie-apps, en hoe deze ook in jouw leven een rol kunnen gaan spelen.

Lees ook: Hoe meditatie-apps op de iPhone je helpen om zen te worden

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen