Zo ontgrendel je het ‘geheime’ emoji-toetsenbord op iOS

21 augustus 2018, 13:08
2 min leestijd
Zo ontgrendel je het ‘geheime’ emoji-toetsenbord op iOS

Heb je niet genoeg aan gifjes en smileys om je te uiten? Misschien doe je dat liever met symbolen en tekens die poppetjes vormen. Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres.

Lees verder na de advertentie.

Japans emoji-toetsenbord

Gesprek-apps als Telegram en Slack ondersteunen al gifjes en in elke app kun je wel emoji kwijt. Maar ken je de Japanse emoji? Dat zijn poppetjes die helemaal uit tekens bestaan. Dit is een voorbeeld: (^o^).

Bovenstaand voorbeeld is gemakkelijk te maken, omdat die tekens gewoon in je toetsenbord te vinden zijn. Maar er zijn veel meer emoji te maken die een ander soort tekens vereisen. In iOS zelf is de optie om een bepaald toetsenbord in te schakelen waarmee je er gewoon doorheen kunt bladeren. Daarmee stuur je emoji van tekens naar anderen die zij waarschijnlijk nog niet kennen. In sommige gevallen vereist het overigens wel wat fantasie om te zien welke emotie de poppetjes benadrukken, maar ze zien er altijd geinig uit.

toetsenbord

Zo stel je het in

Voor het toetsenbord hoef je niets te downloaden uit de App Store. Je moet alleen even weten hoe je ze installeert. Wij leggen het je uit met onderstaand stappenplan.

  1. Open de ‘Instellingen’-app op je iPhone of iPad;
  2. Tik op ‘Algemeen’ en veeg omlaag naar ‘Toetsenbord’;
  3. In het volgende venster kies je ‘Toetsenborden’ en daarna ‘Voeg toetsenbord toe…’;
  4. Kies bij talen voor Japans en selecteer ‘Romaji’.

Japanse emoji gebruiken

Nu je de taal hebt geïnstalleerd, kun je gebruikmaken van het nieuwe emoji-menu. Maar ook die zit een beetje verstopt. Ben je in een tekstvak, druk dan op het wereldbolletje onderin beeld. Heb je Japans geselecteerd, dan kies je ‘123’ op het toetsenbord, daarna tik je op het ‘^_^’-gezichtje. Je ziet de emoji nu op een rij verschijnen en als je op het ‘^’-icoon tikt, rechts naast de rij, dan klapt het menu uit voor een beter overzicht. Door erop te tikken, zet je ze in het tekstvak waarna je ze kunt versturen. Omdat het simpelweg tekst is, werkt het in elke app.

Zorg dat de Japanse taal uit staat

De instelling kan ervoor zorgen dat sommige apps in het Japans worden weergegeven. Om dat te stoppen, ga je naar de ‘Instellingen’-app, kies je voor ‘Algemeen’ en tik je ‘Taal en regio’ aan. Onder iPhone-taal, staat niet alleen Nederlands, maar ook Japans. Dat is de boosdoener. Om hem weg te halen, tik je rechtsboven op ‘Wijzig’ en druk je vervolgens op het rode min-icoon voor ‘Japans’. Kies ‘Verwijder’ en de Japanse taal-optie verdwijnt van het toestel, terwijl het toetsenbord blijft werken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu