iPhone-opslag vol? Ga geen foto’s deleten, maar check eerst dit!

6 mei 2024, 15:04
2 min leestijd
iPhone-opslag vol? Ga geen foto’s deleten, maar check eerst dit!

Is de opslag van je iPhone vol? Ga dan niet meteen je foto’s verwijderen, want dat hoeft vaak niet. Check eerst deze instellingen!

Lees verder na de advertentie.

iPhone-opslag vol? Ga geen foto’s deleten, maar check eerst dit!

Iedereen met een iPhone krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: de opslag van je iPhone is vol. Vervelend! Want je smartphone blijft dan maar zeuren dat je zo snel mogelijk ruimte vrij moet maken.

iphone opslag vol

Het eerste dat misschien in je opkomt is om foto’s te gaan verwijderen. Maar vaak heeft dat weinig nut. Een foto neemt niet zo heel veel ruimte in beslag en je moet er dan een behoorlijk aantal verwijderen om voldoende ruimte vrij te maken voor bijvoorbeeld de volgende iOS-update.

Check daarom eerst de onderstaande instellingen als de opslag van jouw iPhone vol is, want hiermee maak je wél snel en veel ruimte vrij. Bovendien hoef je hiermee niet je kostbare foto’s te deleten.

Opslag optimaliseren

De makkelijkste manier om wat ruimte vrij te maken op je iPhone is door de foto’s en video’s die al op je iPhone staan te optimaliseren. Je foto’s worden dan niet weggegooid, maar voor het grootste gedeelte in iCloud opgeslagen.

Opslag van foto’s en video’s op je iPhone optimaliseren

  1. Ga naar ‘Instellingen’;

  2. Scrol naar beneden en tik op ‘Foto’s’;

  3. Kies vervolgens voor ‘Optimaliseer iPhone-opslag’.

Let op: het optimaliseren van je iPhone-opslag kun je alleen kiezen als je erboven ook de schuifknop bij ‘iCloud-foto’s’ aan hebt staan. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s en video’s die je op je iPhone hebt staan, kan dit optimaliseren wel eventjes duren. Maar wanneer je hiermee klaar bent is de opslag van je iPhone niet meer zo vol.

De foto’s en video’s die met volledige resolutie op je iPhone staan worden hiermee vervangen door kleine versies. De versies met volledige resolutie kun je op elk moment weer uit iCloud downloaden.

Ook interessant: iPhone-tips – 3x iCloud-opslagruimte vrijmaken in iOS 17

Verwijder de grootste apps (die je toch amper gebruikt)

Een andere manier waarop je snel en veel ruimte beschikbaar maakt is door de grootste apps op je iPhone te verwijderen. Maar hoe kom je erachter welke app de meeste ruimte in beslag neemt? Volg daarvoor onderstaande stappen.

  • Ga naar ‘Instellingen’;
  • Scrol naar beneden en kies voor ‘Algemeen’;
  • Open de optie ‘iPhone-opslag’;
  • Scrol naar beneden en je ziet precies welke apps veel ruimte in beslag nemen;
  • Tik op een app die je wilt verwijderen en kies voor ‘Verwijder app’.
opslagruimte

Op de pagina met de gegevens van je iPhone-opslag staat soms onder ‘Aanbevelingen’ ook de optie om apps automatisch op te ruimen. Door hier op ‘Schakel in’ te tikken kun je nog meer ruimte vrijmaken wanneer de opslag van je iPhone vol is.

Meer iPhone-tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu