De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Sonos Play 3 review: een draadloze muziekinstallatie

Redactie
16 oktober 2012, 15:29
4 min leestijd
Sonos Play 3 review: een draadloze muziekinstallatie

Reviewscore

8

Wat de Sonos Play 3 onderscheidt, is dat je muziek draadloos via je wifi netwerk je kamer in komt. We hebben de Sonos Play 3 inclusief Sonos Bridge voor je getest. Lees onze ervaringen in deze Sonos Play 3 review.

Wat is de Sonos Play 3 nu eigenlijk? Het is een speaker met de optie om draadloos te kunnen functioneren. Je hebt geen kabels meer nodig om je muziek af te spelen in je huiskamer, keuken, slaapkamer of waar je dan ook je muziek wilt luisteren. Je kunt de speaker echter ook met draad aansluiten als je liever hebt.  We bekijken wat we kregen van Sonos, en we geven onze mening over het geluid en de gebruiksvriendelijkheid.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EeaekCpTjJ4

Uiterlijk en specificaties van de Play 3

sonos play 3 1

De Play 3 oogt niet heel erg groot, maar staat er wel. De afmetingen zijn 132x268x60 millimeter. Oftewel ongeveer 13 cm hoog. 27 cm breed en 16 cm diep. De speaker weegt 2,6 kilo schoon aan de haak. We zijn tevreden met het design. De Sony oogt simpel, strak en modern en vooral degelijk.

Onder de strakke behuizing vinden we drie aparte versterkers die de drie speakers en de bassdriver in het systeem aansturen. Verder vinden we een wifi connector. Wij kregen een pakket met de Sonos Bridge. Als je alleen de speaker bestelt, betekent dit wel dat je niet draadloos muziek kunt luisteren.

Wat ons opvalt bij de specificaties is dat er niet bij staat hoeveel watt de speaker is en hoeveel ‘impedance’ hij aan kan. Normaal gesproken staat dit op iedere speaker vermeld. Het is echter logisch dat Sonos dit er niet op zet in verband met de ingebouwde versterker. Het wattage en de weerstand zijn niet van belang, omdat Sonos het al voor je heeft afgestemd in de speaker zelf.

Installeren van de Sonos Play 3

Het installeren van de Sonos Play 3 is vrij eenvoudig en lukte gewoon in een keer. Het is misschien wel handig om de speaker en router niet al te ver van elkaar te hebben staan voor het maken van het eerste contact.

 1. Sluit alle apparatuur aan op het stroomnet.
 2. Verbind de Sonos Bridge met de router.
 3. Installeer de bijgeleverde software op je computer.
 4. Volg de instructies op je scherm en voeg de componenten toe (in ons geval een 1 Play 3).
 5. Klaar voor gebruik!

Sonos Play 3 geluidskwaliteit

sonos play 3 3

Een Sonos Play 3 kost je 300 euro. Voor dit geld verwacht je redelijk geluid. Dat geeft de Play 3 gelukkig ook. Met de verschillende muziekstijlen die we geprobeerd hebben, zijn we zeer tevreden. Goed, de bass is niet heel zwaar en de hoge tonen zijn niet kraakhelder, maar het is toch zeker mooi gebalanceerd en degelijk geluid.

Omdat er geen wattage vermeld staat op de speakers moesten we het geluidsniveau zelf testen. Gelukkig hebben we een iPhone met een decibelmeter. We kunnen er natuurlijk een beetje van de echte waarden afwijken, maar het geeft een goede indicatie.

We kwamen zelf niet boven de 96 decibel op zo’n 30 centimeter afstand, maar wel met nog steeds weinig vervorming en geen gekraak. Bovendien is 96 decibel echt heel veel geluid als je bedenkt dat op de snelweg rijden met open ook ongeveer 95 decibel is.

Een nadeel van de Sonos Play 3 is wel dat je eigenlijk monogeluid hebt. Gelukkig kun je eveneens in stereo luisteren als je een tweede Play 3 aansluit, maar dit kost je wel 300 euro extra.

Sonos Play 3 gebruiksgemak en ondersteuning

sonos play 3 4

Je kunt de draadloze speaker regelen met je computer, iPad, iPhone, Android toestel of de Sonos Control. De laatste is wat ons betreft onnodig. Het apparaat kost 350 euro en kan niet meer dan de applicatie op je telefoon, computer of iPad. Bovendien heb je bijna altijd je telefoon binnen handbereik.

Wat betreft ondersteuning hoef je geen zorgen te maken. Het systeem gebruikt voor je MP3′s gewoon de mappen op je computer die je hebt toegevoegd. De applicatie speelt bijna alle formaten af. Ook streaming radio in WMA en wordt ondersteund, samen met een aantal online muziekverstrekkers zoals Spotify. Dit laatste hebben we zelf getest en werkt uitstekend.

De applicatie van Sonos is gratis te downloaden. We vinden de applicatie zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Alles is netjes gestructureerd en je kunt veel bedienen. We denken dat weinig mensen deze besturing als moeilijk ervaren.

De equalizer kun je per speaker besturen. Dit geeft een enorm gevoel van luxe en een hongerig gevoel om het hele huis te voorzien van Sonos speakers. Maar goed, dat zou dan wel een flinke investering zijn.

Sonos Play 3 review: conclusie

sonos play 3 2

Al met al zijn we enthousiast over de Sonos Play 3. Het is een innovatief concept met een mooi design, dat tot de overweging leidt om je hele huis van deze moderne speakers te voorzien. Het grootste nadeel is dan wel dat dit relatief erg duur is. 300 euro per speaker is niet niks.

De ondersteuning en gebruiksvriendelijkheid laat niets te wensen over en het geluid is erg goed te noemen. En, dat kunnen we zelfs zeggen terwijl we een erg goede en veel duurdere installatie gewend zijn.

Pluspunten:

 • Mooi design
 • Draadloos muziek in je hele huis
 • Goede geluidskwaliteit
 • Uitgebreide ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk
Minpunten:
 • Met één speaker heb je voor 300 euro geen stereogeluid
 • Erg prijzig om meerdere speakers aan te schaffen
 • Geen Airplay ondersteuning
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu