AirPods review: De draadloze toekomst van Apple is hier

Lars Paijmans
22 december 2016, 21:01
5 min leestijd
AirPods review: De draadloze toekomst van Apple is hier

Reviewscore

8

Op de valreep van 2016 verschijnt er een gloednieuw Apple-product: de AirPods liggen eindelijk in de schappen en wij hebben ze uitgebreid getest voor deze AirPods review. Hoe klinken de draadloze oordoppen, en zijn ze echt zo verschillend van andere (goedkopere) Bluetooth-koptelefoons?

Lees verder na de advertentie.

AirPods review

De iPhone 7 was naast een nieuwe smartphone ook een statement van Apple: de toekomst is draadloos, en daar willen we niet op wachten. Ironisch genoeg duurde het vervolgens wel drie maanden tot Apples product voor deze toekomst zonder snoertjes verscheen. Nu we de AirPods een week hebben uitgetest moeten we toegeven: ook wij willen niet meer terug naar een oortelefoon die je met een kabel aan je iPhone, iPad of Mac hangt.

AirPods review

De AirPods worden geleverd in een witte case die niet groter is dan een doosje flosdraad. Hier zitten de twee oordoppen stevig in vast met een paar magneten. Dit voorkomt dat ze ineens uit de case vallen als het deksel open staat. Deze case is meer dan een handig doosje om de twee dopjes in te bewaren. In de hoes zit de accu die de AirPods oplaadt, zodat je afhankelijk van je luistergedrag maar een paar keer per week de AirPods hoeft te laden. Ook maken de oortelefoons verbinding met je apparaten zodra je het doosje openklapt. Vooral deze handeling is wat AirPods zo bijzonder maakt en hoe Apple een voorsprong neemt op de concurrentie.

Lees ook: Zo koppel je AirPods aan je iPhone, iPad, Mac en andere apparaten

Magisch koppelen

Iedereen die al eerder een Bluetooth koptelefoon heeft gebruikt weet namelijk hoe frustrerend het kan zijn om deze te koppelen aan je apparaten. De AirPods slaan al deze tussenstappen over en doen precies wat je van ze wilt: klik het doosje open en er verschijnt een animatie op je iPhone die de twee oordopjes automatisch koppelt.

AirPods review

Vervolgens zijn de AirPods automatisch verbonden met al je Apple-apparaten waar je met je iCloud-account op ingelogd bent. Geen gedoe in de Instellingen dus en het voorkomt dat je het pair-proces voor al je apparaten moet doorlopen. In het Bedieningspaneel van iOS 10 kun je bovendien gemakkelijk wisselen tussen de AirPods en speakers van je iPhone, iPad of iPod.

Dankzij de nieuwe W1-chip in de AirPods is de verbinding tussen je apparaten en de oordopppen ook merkbaar beter. Tijdens het testen hebben we nooit last gehad van een haperend geluid en ook de verbinding werd in luttele seconden tot stand gebracht. De afstand waarop de AirPods verbonden blijven met je iPhone is bovendien groter dan met andere Bluetooth-telefoons. We konden met gemak door het huis lopen, terwijl we onze iPhone gewoon op de tafel lieten liggen.

AirPods review

AirPods pauzeren zelfstandig, op het juiste moment

Ook in AirPods zelf heeft Apple wat extra functies verstopt. In ieder oordopje zit een sensor die merkt als je hem uit je oor haalt. Dit pauzeert de audio automatisch, zodat je de muziek of podcast niet eerst uit hoeft te zetten. Dat moet ook wel, want door het ontbreken van een kabel is er ook geen afstandsbediening meer die onder de AirPods bungelt.

In plaats daarvan moet je twee keer op de zijkant van een AirPod tikken om Siri te activeren. Microfoontjes aan de onderkant van de witte steeltjes luisteren vervolgens naar jouw spraakopdracht. Op die manier kun je bijvoorbeeld een volgend nummer selecteren, iemand bellen of een andere afspeellijst opzetten. In theorie handig als je op de fiets zit of je de iPhone om een andere reden niet bij de hand hebt.

In de praktijk reageert Siri echter zo slecht dat we vaak sneller waren door gewoon onze iPhone alsnog erbij te pakken. Het gebeurde te vaak dat de twee tikjes op de zijkant niet werden geregistreerd en als we dan eindelijk de aandacht van Siri hadden, snapte de assistent niet wat we bedoelden. Dat is jammer, want hoe futuristisch het koppelen van de AirPods aan je apparaten voelt, zo onhandig is de functionaliteit van Siri.

Design: past hij of past hij niet?

Over het design van de AirPods kunnen we kort zijn. Als je bekend bent met de EarPods die Apple gratis verpakt bij iedere nieuwe iPhone, dan weet je ook hoe de AirPods ogen en voelen. Vooral dit voelen is belangrijk, omdat ook de AirPods geen flexibele oorkussens hebben: er is één formaat, die hopelijk ook goed in je oren blijft zitten.

AirPods review

Persoonlijk had ik hier geen problemen mee. EarPods hebben altijd goed in mijn oren gezeten, dus kon ik ook met een gerust hart op de fiets springen met de AirPods in. Zelfs als ik overdreven met mijn hoofd beweeg blijven de oordopjes stevig zitten. Bovendien is er nu geen snoertje meer dat achter deurklinken en andere objecten kan blijven hangen. Online zijn echter genoeg verhalen te lezen van mensen die er wel meer moeite mee hebben.

Geluidskwaliteit: goed genoeg, maar niets bijzonders

Zo kennen wij ook mensen waarbij de EarPods niet goed of niet lekker zitten. Als je nog nooit een setje EarPods in hebt gehad, raden we het je dan ook aan dit eerst even uit te proberen, voordat je besluit om 180 euro uit te geven aan AirPods.

Voor een bedrag van 180 verwachtten we bovendien wel wat meer als het op audiokwaliteit aankomt. De AirPods klinken merkbaar beter dan de EarPods, met vooral mooiere basklanken, maar voor dat geld zijn er betere koptelefoons te vinden als je puur naar de geluidskwaliteit kijkt. Gebruik je AirPods echter om onderweg wat podcasts en muziek te luisteren zonder jezelf druk te maken over de trebble, bas en andere geluidsinstellingen, dan is de kwaliteit meer dan voldoende.

AirPods review

AirPods review conclusie

Toen de AirPods onthuld werden waren we aanvankelijk sceptisch. 180 euro voor een setje draadloze oortjes die hetzelfde ogen als de EarPods is immers niet goedkoop, maar nu we ze echt hebben kunnen testen zijn we overtuigd. Het opladen is door de handige case geen probleem, en het koppelen met je iPhone ging nog nooit zo makkelijk. Wat dat betreft laten de AirPods ook precies zien waar Apple zo goed in is: een bestaand concept verbeteren en vooral gemakkelijker maken voor jou als gebruiker.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods
Apple AirPods

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu