Avanca Minim review: AirPods-alternatief dat niet uit je oren glipt

16 juni 2017, 21:45
5 min leestijd
Avanca Minim review: AirPods-alternatief dat niet uit je oren glipt

Reviewscore

8

Het aanbod draadloze koptelefoons is enorm, maar weinig dopjes komen in de buurt van het gebruiksgemak van de Apple AirPods. Lukt dat de betaalbare en uit Nederland afkomstige Avanca Minim wel?

Lees verder na de advertentie.

De ideale draadloze earbuds voor sporters?

De in december vorig jaar uitgebrachte AirPods gingen de afgelopen maanden als warme broodjes over de toonbank. De dopjes van Apple zijn zeker niet de goedkoopste (en best klinkende) optie die je hebt als je draadloze oordopjes zoekt, maar de ingebouwde W1-chip maakt veel goed. Die lost namelijk een grote ergernis op waarmee veel bluetooth koptelefoons kampen: de koppeling met je telefoon of een andere audiobron.

Zodra je de AirPods uit de meegeleverde oplaadcase haalt, verbinden ze automatisch met je toestel en kun je beginnen met luisteren. Haal een dopje uit je oor en de muziek stopt meteen, zodat je met iemand anders kunt praten. Zo hoef je niet elke keer naar je iPhone te grijpen.

avanca minim apple airpods

Voor gebruik binnenshuis of onderweg zijn de AirPods uitstekend geschikt. Bij veel mensen – waaronder ondergetekende – vallen de dopjes echter uit bij actiever gebruik, zoals hardlopen of fietsen. De AirPods hebben geen in-ear-ontwerp of oorclips als de BeatsX (die overigens wel over de handige W1-chip beschikt). Het risico is dat ze uit je oren glippen en op de grond kapot vallen. Bij de BeatsX heb je dat probleem niet, al is die koptelefoon weer niet volledig draadloos. Er loopt nog steeds een draad tussen de dopjes, die door de lengte in de weg kan zitten.

Lees ook: Apple AirPods review, de draadloze toekomst is hier

Instellen en verbinden

De Avanca Minim moet beide problemen oplossen. Deze wireless earbuds van het Nederlandse bedrijf Avanca zijn 100 procent draadloos, beloven hoogwaardig stereogeluid en een accuduur tot twaalf uur. De dopjes zelf gaan in de praktijk ongeveer drie uur mee, afhankelijk van het volume. Net als bij de AirPods wordt een oplaadcase meegeleverd waarin de dopjes bewaard en opgeladen kunnen worden. De case zelf is via micro-usb in twee uur volledig op te laden, terwijl de earbuds daar circa anderhalf uur over doen.

avanca minim

Helaas beschikt de Avanca Minim niet over een W1-chip: de koppeling met je iPhone gaat via bluetooth 4.2. Om voor het eerst de verbinding te maken, is een ietwat ingewikkelde knoppencombinatie nodig. Zo moet je eerst op één van de dopjes de hoofdknop ingedrukt houden totdat een stem je informeert dat de ‘paringmodus’ is ingeschakeld. Vervolgens koppel je je toestel via bluetooth met het dopje, waarna je de ‘partner-earbud’ verbindt door daarop kort de hoofdknop in te drukken.

Is dat proces succesvol verlopen, hoor je ‘TWS Connected’ en zou de muziek van je iPhone (of Android-smartphone) is stereo afgespeeld moeten worden. Om de dopjes uit te schakelen, houd je de het knopje van de ‘hoofd-earbud’ kort ingedrukt of stop je beide dopjes in de oplaadcase. Om ze weer te gebruiken, druk je de knoppen op beide earbuds twee seconden in, waarna binnen enkele seconden verbinding met je telefoon wordt gemaakt.

Gebruik en geluidskwaliteit

Het instellen van de Avanca Minim gaat niet zo eenvoudig als we van de Apple AirPods gewend zijn. Zo moesten we het instelproces twee keer doorlopen voor een goede connectie met de iPhone. Ook duurt het na inschakelen zo’n tien seconden voordat de dopjes in bijvoorbeeld Spotify worden herkend als afspeelbron. De bediening van de Minim verloopt volledig via de knoppen op de dopjes zelf. Omdat je voor veel acties (aan/uit, koppelen, Siri gebruiken) de hoofdknop langer moet indrukken, duw je de dopjes dieper je oor in. Dat is niet altijd even prettig, al kun je ook liedjes doorspoelen en pauzeren via de muziek-app op je smartphone.

avanca minim

De Avanca Minim heeft bovendien een prettige pasvorm, mede dankzij het feit dat er meerdere rubberen tipjes worden meegeleverd. Zo kun je zelf de grootte kiezen die het beste bij je oren past. Dankzij het in-ear-ontwerp blijven de dopjes tijdens hardlopen of wild schudden met je hoofd zitten. De Minim heeft geen speciale ruisonderdrukkingstechniek, maar is toch in staat om nagenoeg al het omgevingsgeluid weg te filteren. De oordopjes hebben verder een microfoon voor het voeren van handsfree gesprekken. De gesprekskwaliteit is prima, al is het geluid tijdens telefoongesprekken mono.

Belangrijker is dat de Avanca Minim prima klinkt tijdens muziek luisteren. Het geluid is gebalanceerd, al zijn bastonen nadrukkelijker aanwezig dan bij de AirPods. Dat is wat ons betreft geen nadeel, want op dit vlak zijn de dopjes van Apples geen goed vergelijkingsmateriaal. Wel klinken hoge en middentonen bij de AirPods iets helderder. Een voordeel van de Minim is dat het volume minder hard hoeft, omdat de earbud je oorkanalen beter afsluit. Dat voorkomt gehoorschade en komt de geluidskwaliteit en accuduur ten goede.

Plussen en minnen

De Avanca Minim scoort op belangrijke punten, maar is niet foutloos. Zo heeft de oplaadcase zo nu en dan de neiging om de dopjes niet op te laden als de contactpunten niet perfect in verbinding staan met de oplaadpunten in de case. Wel is de bouwkwaliteit van de cilindrische capsule erg goed. Omdat deze van metaal is, kun je hem probleemloos in een tas met sleutels en andere spullen stoppen.

Aanvankelijk zorgde ook de connectie met de iPhone voor frustraties, maar dat lag aan de plaatsing van de dopjes in mijn oren. Die luistert nogal nauw. Als de bovenkant van de earbuds (met de ingebouwde antennes) naar het stukje kraakbeen van je oor is gericht, zal dat voor frequente haperingen zorgen. Dat probleem is simpel op te lossen door ze wat meer naar boven te richten.

Conclusie Avanca Minim review

De Avanca Minim is met een adviesprijs van 99 euro aanzienlijk goedkoper dan concurrenten als de BeatsX (150 euro), Apple AirPods (179 euro) en Jabra Elite Sport (249 euro). Dat gaat niet ten koste van de geluidskwaliteit: die is dik in orde. Ook hebben de dopjes een prettige pasvorm, die voorkomt dat ze tijdens het sporten uitvallen. De Minim is daarmee een prima keuze voor actieve gebruikers die op zoek zijn naar goede, betaalbare en écht draadloze earbuds.

Het testexemplaar voor deze review is ter beschikking gesteld door de fabrikant. De Avanca Minim is onder meer via Bol.com verkrijgbaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods
Apple AirPods

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu