AirPods 2 (video)review: de beste draadloze oordopjes verder verbeterd

Lars Paijmans
4 april 2019, 19:30
5 min leestijd

Reviewscore

9

De AirPods 2 zijn eindelijk hier, maar deze kleine upgrade zal voor de meesten die Apples witte oordopjes al in hun oren hebben zitten, niet groot genoeg zijn om opnieuw naar de Apple Store te rennen.

Lees verder na de advertentie.

De ongekende hype van AirPods

Toen Apple de AirPods in 2016 onthulde, was er niemand die had kunnen voorspellen hoe populair de oordopjes zouden worden. Anno 2019 zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld en keken veel gebruikers reikhalzend uit naar de tweede generatie.

Sinds de lancering van de eerste AirPods zijn er namelijk tal van geruchten opgedoken die een beeld schetsten van grote veranderen. Apple zou werken aan noise cancelling, een nieuw kleurtje, ingebouwde gezondheidssensoren en zelfs een ander materiaal met meer grip.

AirPods 2019 review

Als dit je verwachtingen zijn voor de AirPods 2 (of AirPods 2019) die Apple eind maart onthulde, dan kunnen we kort zijn: al deze verbeteringen zijn doorgeschoven en de AirPods 2019 zijn in ieder opzicht een verfijning van wat de AirPods in 2016 al waren.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen nieuws onder de zon is. Apple heeft goed gekeken naar de eerste generatie van de oordopjes en in deze herziene versie een paar tekortkomingen aangepakt. Dat begint met ondersteuning voor ‘Hé Siri’.

‘Hé Siri, zet mijn favoriete afspeellijst aan’

Voortaan hoef je het oordopje niet meer aan te tikken om de spraakassistent te activeren; dat doe je nu gewoon met je stem. Net zoals op de iPhone, iPad en Apple Watch. Handig om een timer te zetten, of op de fiets het volgende nummer te selecteren.

Het nadeel is wel dat het soms lastig is in te schatten of Siri naar je luistert. Omdat je geen scherm tot je beschikking hebt, moet je er van uitgaan dat de assistent luistert, maar ook dan kan het lang duren tot je antwoord krijgt.

AirPods 2 review

Een andere fijne verbetering zit niet in de AirPods, maar in het oplaaddoosje verwerkt. Deze kun je voortaan draadloos opladen, door hem (net als de iPhone) op een Qi-lader te leggen. Heb je hier geen behoefte aan, dan kun je de nieuwe AirPods ook met het ‘oude’ doosje kopen, waarover later meer.

Kijken we naar de AirPods zelf, dan steelt de nieuwe H1-chip de show. Deze chip is door Apple zelf ontworpen en speciaal bedoeld voor koptelefoons. Deze chip brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is de snelheid waarmee je de oordopjes aan apparaten koppelt verbeterd, zodat je nog sneller kunt beginnen met luisteren.

Hoe klinken de nieuwe AirPods?

Ook zorgt de chip voor een betere accuduur, wat je vooral gaat merken als je veel met de AirPods belt. Bij de eerste AirPods betekende een telefoontje al snel het einde van je accu, maar door de H1-chip is dit probleem verleden tijd. Wel zo fijn, want door je huis lopen met AirPods in tijdens het telefoneren, is één van de manieren waarop we de oordopjes het liefst gebruiken.

Wat geluidskwaliteit betreft, zijn de AirPods niet tot nauwelijks verbeterd. Om dit te testen, hebben we de nieuwe AirPods vergeleken met twee setjes oude AirPods. Een exemplaar dat we eind 2016 vlak na de onthulling gekocht hebben en een nieuwer setje van een maand geleden.

Daarbij valt op dat het geluid nauwelijks te onderscheiden is bij de nieuwere oordopjes. Heb je recentelijk AirPods gekocht, dan is geluidskwaliteit dus geen reden om over te stappen. Luister je sinds 2016 al met dezelfde oordopjes, dan kan het verschil wel hoorbaar zijn, omdat de AirPods na jaren gebruik hun kwaliteit verliezen.

Wel of niet overstappen?

Dit stipt een interessant punt aan voor deze AirPods 2 review. Want het is lang niet voor iedereen die nu al AirPods heeft de moeite waard om de overstap te maken. De nieuwe chip, verbeterde Siri, draadloos opladen en de verlengde accuduur zijn de belangrijke verbeteringen ten opzichte van de eerste AirPods, die echter weinig veranderen aan de essentie van het accessoire.

We zouden het alleen aanraden om je huidige AirPods in te wisselen als de geluidskwaliteit en accuduur ver achteruit zijn gegaan. Wil je graag draadloos het doosje kunnen opladen, dan kun je deze los aanschaffen voor je huidige AirPods. De adviesprijzen zijn als volgt.

  • AirPods 2019 met standaard case: 179 euro
  • AirPods 2019 met draadloze oplaadcase: 229 euro
  • Draadloze oplaadcase zonder AirPods: 89 euro
AirPods 2 review

Heb je nog geen AirPods, dan is dit het uitgelezen moment om de stap te maken. Sinds 2016 zijn AirPods nog steeds met afstand de beste draadloze oordopjes op de markt, ondanks verwoede pogingen van concurrenten om iets soortgelijks op de markt te brengen.

Er is simpelweg geen alternatief dat zo snel en makkelijk verbinding maakt, lang meegaat en goed klinkt als de oordopjes van Apple. Wat ons betreft zijn ze hun prijs dan ook meer dan waard. Of de paar extra tientjes voor de draadloze oplaadcase ook voor jou nuttig zijn, zal van persoon tot persoon verschillen.

Lees ook: AirPods 2019 vs de eerste AirPods: wel of niet upgraden?

Conclusie AirPods 2 review

De AirPods waren al onze favoriete koptelefoon en de AirPods 2 zijn op ieder vlak een verbeterde versie. Draadloos opladen is fijn, de nieuwe H1-chip maakt ze nog gebruiksvriendelijker en de langere accuduur is meer dan welkom. Heb je dus nog geen AirPods, dan zijn er weinig producten die we warmer aan kunnen bevelen dan de AirPods. Zelfs na jaren gebruik blijven we ons verbazen over het gemak en de kwaliteit van deze oordopjes. Of je nu graag naar muziek of podcasts luistert of telefoneert: AirPods zijn een onmisbaar verlengstuk van je iPhone, iPad of Mac.

Pluspunten AirPods 2

  • De beste draadloze oortelefoon nu nog beter
  • Nog steeds ongeëvenaard
  • Verbeterde accuduur
  • Draadloos opladen

Minpunten AirPods 2

  • Relatief weinig verbeteringen voor huidige eigenaren
  • Draadloos oplaaddoosje erg prijzig
  • Soms onduidelijk of Hé Siri werkt of niet

AirPods 2019 kopen

Ben je na het lezen van onze AirPods 2 review overtuigd? Dan kun je de nieuwe AirPods kopen via onze prijsvergelijker. Daarin zetten we alle aanbiedingen voor je op een rijtje. Op zoek naar meer? Check ook ons handige overzicht met tips voor je (nieuwe) AirPods!

Apple AirPods

Apple AirPods prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods
Apple AirPods

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu