Zeldzame werkende Apple-1 in mei onder de hamer

Erwin Vogelaar
14 maart 2017, 19:20
2 min leestijd
Zeldzame werkende Apple-1 in mei onder de hamer

Er gaat komende mei weer een zeldzame Apple-1 onder de hamer. De nog werkende computer heeft alle originele documenten en moet meer dan 320.000 dollar opbrengen.

Lees verder na de advertentie.

Zeldzame Apple-1

Er bestaan nog maar acht werkende Apple-1 computers in de wereld. Het Duitse Team Breker zal komende mei er daar eentje van onder de hamer leggen. Team Breker noemt dit het best behouden voorbeeld van een Apple-1 computer die ooit op de markt is verschenen. De computer moet meer dan 320.000 dollar opleveren, maar dan krijg je er ook de originele documenten bij. Met het bonnetje uit 1967 zul je echter weinig kans op garantie maken.

zeldzame apple-1
Afbeeldingen: Telegraph/Caters

Bij dit museumstuk zit ook een brief van de Apple Customer Service, waarin de eigenaar van de Apple-1 meegedeeld wordt dat hij geen upgrade naar de Apple-II krijgt. De computer is nu nog van een engineer uit Californië. Het is niet voor niets dat hij voor Team Breker kiest om een goede deal te maken. In 2013 hebben de veilingmeesters al een Apple-1 verkocht voor 671.000 dollar. De Apple-1 die in mei verkocht wordt zal waarschijnlijk niet zoveel opleveren.

In 2016 wist een Apple-1 computer nog 815.000 dollar op te brengen. Dit ging echter om een speciale ‘Celebration’ editie. Deze versie is extra zeldzaam, omdat er een printplaat is gebruikt die nooit aan consumenten is verkocht. Opvallend is dat deze Apple-1 niet meer werkte, al had de computer maar enkele tweaks nodig om toch weer te draaien. Tien procent van de opbrengst van deze Apple-1 is naar de Leukemia and Lymphoma Society gegaan.

Het lijkt er dus op dat er maar Apple-1’s blijven opduiken, maar toch is het elke keer weer bijzonder. Niet alleen door de hoge bedragen die deze oude computers weten op te brengen, maar ook om de historische waarde van de apparaten en de bijhorende documenten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen