Apple koopt maker van slimme bril die oogbewegingen meet

Rutger Otto
27 juni 2017, 9:15
2 min leestijd
Apple koopt maker van slimme bril die oogbewegingen meet

Het Duitse SensoMotoric Instruments is overgenomen door Apple. Het bedrijf produceerde brillen met technologie waarmee oogbewegingen van de drager gemeten kunnen worden.

Lees verder na de advertentie.

SensoMotoric Instruments

Het bedrijf van Tim Cook bevestigde de overname tegenover Axios, nadat MacRumors erover schreef. “Apple koopt van tijd tot tijd kleinere technologiebedrijven en gaat normaal gesproken niet verder in op de bedoeling of plannen”, zegt een Apple-woordvoerder in een statement richting Axios. Dit is wat het Apple standaard zegt als een bedrijf is overgenomen. Het is onduidelijk welk bedrag er met de aankoop is gemoeid. Ook onbekend is of alle (ongeveer zestig) medewerkers mee gaan naar het bedrijf uit Cupertino.

SensoMotoric Instruments (SMI) bestaat al sinds 1991 en ontwikkelde meerdere hardware- en softwareoplossingen om oogbewegingen te registreren. Daaronder zijn virtual- en augmented reality-toepassingen, waarbij de gebruiker virtuele menu’s kunnen bedienen door de ogen ergens op te richten.

https://www.youtube.com/watch?v=VEZP_corY3Q

Oogbewegingen meten

In het geval van Oculus Rift zou de blik van de drager geanalyseerd kunnen worden, om het soort zeeziekte dat soms met VR gepaard gaat, tegen te gaan. Ook is de techniek gebruikt op medisch en wetenschappelijk gebied, bijvoorbeeld bij cognitieve training en in de psychologie.

Wat Apple met de technologie van plan is, maakte het bedrijf niet bekend. Op het internet wordt ondertussen druk gespeculeerd. De aankoop heeft mogelijk te maken met een augmented reality-bril van Apple die baat heeft bij het registreren van oogbewegingen. Achter de schermen zou er aan zo’n bril gewerkt worden. Hij zou aan de iPhone gekoppeld worden en informatie en plaatjes op de glazen van dragers projecteren.

Augmented reality bij Apple

Met de komst van ontwikkelaarsplatform ARKit maakt Apple het vrij gemakkelijk om augmented reality voor de iPhone en iPad te ontwikkelen. Met de eerste video’s van ARKit blijkt al wat de mogelijkheden zijn. Apple lijkt dan ook flink op deze technologie te gaan inzetten, ook omdat ceo Tim Cook in het verleden vaak zijn interesse in AR heeft laten blijken.

Volgens hem is het zelfs een kerntechnologie die net zo belangrijk kan worden als de smartphone op zich. Cook noemt augmented reality interessanter dan virtual reality, omdat de gebruiker zich bij virtual reality helemaal afsluit, terwijl augmented reality de echte wereld juist verrijkt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Axios
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu