‘Nieuwe cameralaser iPhone 8 verbetert focus en AR-functies’

Lars Paijmans
13 juli 2017, 9:18
2 min leestijd
‘Nieuwe cameralaser iPhone 8 verbetert focus en AR-functies’

Een speciale laser zou de camera van de iPhone 8 sterk moeten verbeteren. Goed nieuws voor je foto’s, maar vooral voor augmented reality en het bijbehorende ARKit.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 laser maakt camera razendsnel

Het nieuwe gerucht is afkomstig van Fast Company, een website die dit jaar al vaker met nieuwe Apple-info kwam. Een bron bevestigt het gerucht van een paar maanden geleden: Apple zou een VCSEL hebben toegevoegd aan de achterste camera.

Deze ‘Vertical Cavity Surface Emitting Laser’ laat de camera razendsnel scherpstellen en beter dieptes inschatten. Dit laatste is vooral een uitkomst voor augmented reality, al kan het ook helpen om de portretmodus te verbeteren.

iPhone 8 laser

Het systeem berekent de afstand die het licht van de laser aflegt naar het object waar de camera zich op focust. Met deze informatie weet de iPhone 8 veel beter waar en hoe ver een object zich van de camera bevindt. Hiervoor worden naast de laser een speciale lens, sensor en processor gebruikt.

De camerabedrijven Lumentum en Finisar zouden deze nieuwe lasers produceren. Iedere VCSEL-laser zou zo’n twee dollar per iPhone kosten om te produceren en implementeren.

Een uitkomst voor ARKit

Dat Apple uitgerekend dit jaar de iPhone uitrust met een dergelijk lasersysteem is geen toeval. Met de komst van iOS 11 (waar de iPhone 8 standaard op draait) verschijnen er tal van augmented reality-apps dankzij ARKit. Door digitale objecten in de echte wereld te plaatsen, worden allerlei nieuwe dingen mogelijk. Om dit geloofwaardig in beeld te brengen is een nieuwe soort camera nodig, al werkt ARKit ook prima op bestaande iPhones.

Lees ook: Interview ARKit-ontwikkelaars: “Dit platform is baanbrekend”

Naast de camera op de achterkant, zou ook de frontcamera een serieuze upgrade krijgen. Door een extra lens toe te voegen kan ook de selfiecamera in drie dimensies zien. Dit is nodig om gezichtsherkenning mogelijk te maken, een nieuwe manier om je iPhone te beveiligen.

De grote vraag is of deze gezichtsscanner de Touch ID-sensor vervangt. Gisteren bleek namelijk nog dat achter de deuren van Apples kantoren ‘paniek’ heerst, omdat teveel softwareproblemen de iPhone 8-lancering in de weg staan.

Bron: Fast Company
Categorieën: Devices, Geruchten
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen