De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Interview: Zo werd Benjamin Geskin een van de grootste iPhone X-lekkers

Lars Paijmans
11 september 2017, 20:31
3 min leestijd
Exclusief
Interview: Zo werd Benjamin Geskin een van de grootste iPhone X-lekkers

Hoe een 20 jarige uit Letland in een half jaar tijd een van de belangrijkste iPhone X-bronnen werd: iPhoned interviewt Benjamin Geskin.

Lees verder na de advertentie.

Benjamin Geskin interview

Als je het afgelopen jaar een iPhone X-gerucht (voorheen iPhone 8) hebt gelezen, is de kans groot dat hij van Benjamin Geskin afkomstig is. Keer op keer klopten bronnen bij hem aan om geheime informatie prijs te geven, dat hij vervolgens via Twitter met de rest van de wereld deelde. Hierdoor staat Geskins naam inmiddels op iedere grote Apple-site.

Dat gebeurde niet zomaar. Voordat Geskin in de boeken stond als iPhone-lekker, bouwde hij jarenlang aan een publiek door het ontwikkelen van iPhone-concepten. Met het maken van renders brak hij vooral door in China, wat ook de plek is waar hij zijn eerste bron tegenkwam.

Benjamin Geskin interview

“Mijn populariteit is deels toeval”, geeft Geskin toe in een gesprek met iPhoned. Een van zijn bronnen uit China zag een render en nam contact op. Hij had blauwdrukken van de iPhone X bemachtigd, die hij graag met anderen wilde delen. “Ik kon het niet geloven toen ik die tekeningen zag.” Dit was het begin van een nieuwe vriendschap voor Geskin, die er tegelijkertijd een nieuwe passie bij kreeg: het verslag doen van Apple-geruchten op basis van gelekte informatie.

Een anonieme vriend

Regelmatig neemt deze Chinese bron (ook Geskin kent zijn echte naam niet) contact op via WeChat. “Hij stuurt een bericht in het Chinees, ik vertaal het en stuur vervolgens iets terug”, aldus Geskin. Deze gesprekken leveren vaak nieuwe info over de aankomende iPhones op, al kunnen deze niet altijd gedeeld worden. Zo zegt hij nu nog steeds wat info over Apples evenement van morgen in handen te hebben, die hij van zijn bron geheim moet houden.

Naarmate de officiële onthulling van de iPhone X dichterbij kwam, namen ook het aantal geruchten toe die in de mailbox van Geskin opdoken. “Gemiddeld krijg ik één ‘lek’ per dag binnen, maar velen hiervan zijn nep. Fans maken graag renders of blauwdrukken die niet echt zijn”, legt hij uit. “Daarom is het ook fijn dat ik altijd een bron heb ik die ik vertrouw waar ik mee kan overleggen.”

benjamin geskin interview

Nadat Apple de laatste mysteries over de iPhone X onthult, is Geskin niet bang om in een zwart gat te vallen. De komende tijd zal hij zich richten op het maken van renders van andere smartphones. Bovendien zal hij al snel aan de slag moeten om als eerste de iPhone 9 aan de wereld te tonen. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik straks de eerste met beelden van de iPhone 9 ben.”

Kan Geskin er geld mee verdienen?

Veel geld verdient Geskin niet aan zijn duizenden volgers en opgebouwde reputatie. Zo nu en dan benut hij zijn kennis om als eerste met renders van smartphones te komen, die hij vervolgens aan nieuwssites verkoopt. “Sommige websites benaderen me om gelekte info exclusief te kopen, maar dat doe ik eigenlijk zelden.” Daarnaast bouwt hij aan zijn eigen startup, die hij over een tijdje kan presenteren aan zijn grote groep tech-liefhebbers die hem inmiddels op de voet volgen.

Hoewel een groot deel van Geskins leven al bijna een jaar om de iPhone X draait, staat hij eind september alsnog in de rij bij de Apple Store om een exemplaar in huis te halen. “Dit is de iPhone die me mijn publiek en connecties gaf. Ik voel me haast verplicht om er een te halen.” Apple heeft tot nu toe in ieder geval nooit contact met Benjamin opgenomen. “Het lijkt me geweldig als Apple een keer iets van zich laat horen. Als ze me maar niet bellen om me voor de rechter te slepen.”

Meer weten over Benjamin Geskin? Volg hem dan op Twitter

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu