Oogappels #20: Gboard is het fijnste iPhone-toetsenbord

Erwin Vogelaar
15 december 2017, 15:22
3 min leestijd
Oogappels #20: Gboard is het fijnste iPhone-toetsenbord
Gboard: het Google-toetsenbord

Gboard: het Google-toetsenbord

Gratis

Reviewscore

9

Hoewel het standaardtoetsenbord van iOS voor de meeste gebruikers voldoet, is er ook genoeg keus als je meer functies wil. Google Gboard is ons favoriet.

Lees verder na de advertentie.

Oogappel: Google Gboard

Het standaardtoetsenbord van iOS doet prima zijn werk. Het is overzichtelijk, simpel en als je puur wil typen heb je niets meer nodig. Maar als je eenmaal een toetsenbord hebt geprobeerd dat het typen sneller maakt en ook nog eens een stapel bijzonder handige functies heeft? Dan wil je niet meer terug. Dat hebben wij met Gboard.

Gboard is het officiële toetsenbord van Google. Als je echter denkt dat dit een Android-toetsenbord is dat later pas naar iOS is overgebracht, dan heb je het mis. Gboard is namelijk eerst uitgekomen voor iOS. Pas een ruim half jaar later mochten ook Android-gebruikers ermee aan de slag.

Swipen om te typen

Gboard laat je op een hele andere manier typen, namelijk door te swipen. Daar is het toetsenbord van Google natuurlijk niet uniek in. Ook een app als het populaire SwiftKey laat je swipend typen. Dit is misschien even wennen, maar het gaat veel sneller dan elke toets los indrukken.

google gboard

Met Gboard stel je meerdere talen in waar je tussen wisselt door op het wereldbolletje te tikken. Dit is nodig voor het voorspellen van je woorden. Omdat je razendsnel over je toetsenbord swipet om woorden te vormen, moet de app herkennen wat je typt vanuit bijvoorbeeld het Nederlandse of Engelse woordenboek.

Google gebruikt machine learning om steeds beter te snappen wat jij wil. Je hoeft daarom niet altijd precies de juiste toetsen aan te raken tijdens het swipen. Het gaat niet altijd goed, maar als je in de buurt zit, weet Gboard vaak wel wat je bedoelt. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om ouderwets elke toets apart in te drukken.

Meer functies

Het toetsenbord heeft daarnaast een stapel handige functies met dingen die je gebruikt op plekken waar je teksten typt. Denkt aan een uitgebreid emoji-toetsenbord met een aparte zoekmachine, zodat je de juiste emoji snel vindt. Bij het emoji-toetsenbord is ook een gif-kiezer en een optie om tekeningen te maken te vinden. Tevens heeft de app een modus om met een enkele hand te typen.

google gboard

De leukste toevoeging zit echter onder het G-icoontje verstopt. Dit is namelijk een Google-zoekmachine verwerkt in het toetsenbord. Daarmee zoek je allerlei relevante informatie op. Denk aan een restaurants in de buurt, nieuws, sportuitslagen, maar ook video’s, afbeeldingen en gifs. Deze dingen kopieer je en plak je zo in een gesprek.

Nog meer

Hoewel Gboard op iOS al behoorlijk compleet is, heeft de Android-versie inmiddels een inhaalslag gemaakt met meer functies. Zo heeft de Android-app ingebouwde Google Translate en kun je met de nieuwste versie emoji zoeken via een tekening.

google gboard

Handig is ook dat Gboard integratie met Google Maps en YouTube heeft. Met de Google Maps-functie is het mogelijk om je huidige locatie naar een contact te sturen, of een adres te verzenden als je ergens afspreekt. Met de YouTube-functie zoek je op de videodienst en deel je een filmpje. Op iOS kan dit niet overal. Het kan bijvoorbeeld wel via iMessage, maar niet met Telegram. Al met al is er nog een hoop verbetering mogelijk met de iOS-versie, maar ook zoals het nu is zijn we al dik tevreden.

Download Gboard in de App Store (gratis)

Gboard: het Google-toetsenbord

Google

Gratis via App Store

Lees ook onze vorige Oogappels

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu