Deze 14 ARKit-demo’s tonen het beste van augmented reality

Lars Paijmans
28 augustus 2017, 13:58
5 min leestijd

Na verschijning van de eerste iOS 11-bèta zijn ontwikkelaars direct aan de slag gegaan met ARKit. Dit levert al tal van indrukwekkende demonstraties op. Dit zijn onze favorieten.

Lees verder na de advertentie.

ARKit video demonstreert de kracht van Apples techniek

Apple stort zich op augmented reality met ARKit, een nieuw ontwikkelaarspakket waarmee app-makers aan de slag kunnen. De kracht en eenvoud ervan wordt nu al duidelijk. Hoewel ARKit en iOS 11 pas dit najaar te gebruiken zijn voor consumenten, circuleren er nu al tal van filmpjes die laten zien hoe ambitieus en invloedrijk AR-apps gaan worden.

ARKit video

Er zijn inmiddels zelfs zoveel leuke ARKit-video’s, dat er een Tumblr-pagina is aangemaakt om ze te verzamelen. Made With ARKit is in hoog tempo aan het veranderen in de beste manier om kennis te maken met Apples AR-platform. De video’s die erop te zien zijn, tonen stuk voor stuk hoe het project zich onderscheidt van andere augmented reality-diensten. Zo worden schaduwen realistisch weergegeven en kunnen digitale lichtbronnen (zoals een virtuele lamp of zon) effect hebben op de andere augmented reality-objecten die je plaatst.

1. Bekijk de menukaart in AR

Een menukaart lezen en foto’s van het eten bekijken, is natuurlijk wat ouderwets. In plaats daarvan kunnen restaurants er ook voor kiezen om met ARKit de verschillende gerechten te demonstreren. Zo weet je alvast hoe groot die hamburger wordt die je besteld hebt.

2. ARKit Tamagotchi

De nieuwe generatie Tamagotchi bekijk je niet op een scherm, maar in de echte wereld. Deze demo is een mooi voorbeeld van hoe games voor een jonger publiek hun voordeel kunnen doen met augmented reality. Reken er trouwens maar op dat lang niet alleen kinderen dit soort spellen willen proberen.

RoVR - The AR Doggo | by @ridgelinelabs

3. Zoek je vrienden op een festival

Festivals staan bekend als de ultieme plek waar je hopeloos kunt verdwalen in een mensenmassa. Met duizenden mensen die zich rondom een aantal podia verzamelen, kan het even duren om je vrienden terug te vinden. Met deze ARKit-app wordt het een stuk gemakkelijker:

Finding your friends at a festival w/ ARKit | by @neonapp

4. Maanlanding

De beelden van de maanlanding heeft iedereen wel eens gezien. Toch weet Tomas Garcia ons te verbazen met zijn Moon Landing-demo. Hierin lijkt het net alsof er een grote maan in een keuken zweeft, waar een piepkleine maanlander op neerkomt. Inclusief bijpassende geluidseffecten.

Moon landing @ my kitchen.

5. Rainforest Garage

Dat ARKit ook interactief gebruikt kan worden, bewijst ontwikkelaar 8Ninths met zijn Rainforest Garage. Door je iPhone op een garagedeur te richten, kun je met een digitale lasersnijder een deur zagen. Vervolgens valt de deur eruit en verschijnt er een digitaal jungle-landschap op je scherm.

Rainforest Garage ARKit

6. BB-8

Ieders favoriete droid uit The Force Awakens rolt nu al rond in ARKit. In onderstaande video is goed te zien hoe het Apple gelukt is om de illusie te wekken dat het robotje echt over de grond rolt. Dit komt onder meer door de locatie, maar ook door de realistische schaduw op de grond.

ARKit BB-8 Test

7. Overwatch en Unity

Door de populaire shooter Overwatch te combineren met Unity en ARKit krijg je deze indrukwekkende demonstratie. In een donkere kamer lijkt het net alsof scherpschutter Widowmaker voor je staat. Rookeffecten maken het geheel nog realistischer.

Apple ARKit + Unity + Overwatch Widowmaker Test Recording

8. Zeeslagje

Zeeslag is een van de bekendste spellen ooit gemaakt, maar zo indrukwekkend als deze ARKit-video zagen we het nog niet eerder. De vloer van je kamer verandert ineens in een zee, waar kleine bootjes elkaar bestoken met kanonnen. Jij loopt hier gewoon omheen met je iPhone, zodat je de strijd vanuit alle hoeken kunt zien.

Naval battle using new Apple iOS ARKit - Immersion AR Labs

9. Een rode stoel

Een levensechte rode stoel waar je niet op kan zitten: deze demonstratie van ARKit laat goed zien hoe realistisch objecten in een echte wereld geplaatst kunnen worden. Verderop in de video zie je hoe de iPhone tot op een paar millimeter afstand komt van de zitting van de stoel. Toch blijft het object scherp en stevig op zijn plaats staan.

ARKit in iOS 11

10. Navigatie

Gebruik ARKit om op je bestemming te komen. Met deze demo van Andrew Hart kun je de mogelijkheden hiervan zien in combinatie met Apple Kaarten. Via de camera van je telefoon word je met pijltjes en een blauwe lijn over straat naar je eindlocatie gebracht. Onderweg staat in beeld hoe veel meter je nog moet lopen. Wat ons betreft een heel bruikbare demo en echt iets wat we in de toekomst in ARKit kunnen verwachten.

Room measurement using Apple's ARKit by @smartpicture3d

11. Kamer opmeten

Naast een simpele meetlat, kun je ook de volledige oppervlakte van een kamer opmeten met ARKit. Dat bewijst Smartpicture met deze app, waarmee je een lijn langs de plinten in de kamer kunt leggen. Ben je helemaal rondgegaan, dan telt de app alles bij elkaar op en berekent hij hoeveel vierkante meters de kamer is.

Room measurement using Apple's ARKit by @smartpicture3d

12. Inrichting

Ontwikkelaar Asher Vollmer heeft iets gemaakt wat we al vaker gezien hebben, namelijk het plaatsen van virtuele meubels in een bestaande ruimte. Zijn app toont echter hoe gemakkelijk dat kan. Daarnaast stapelt hij objecten en loopt hij helemaal om zijn inrichting heen. Dat ziet er heel overtuigend uit.

ARKit Furniture dropping app | by Asher Vo

13. Moatboat

Moatboat doet iets bijzonders, omdat de demo werkt met de stem van de gebruiker. In het filmpje zie je hoe een boerderij op tafel tot leven komt. Met stembediening kun je bijvoorbeeld bomen laten groeien en appels laten zweven.

14. Sculpturen maken

Ben je creatief maar heb je geen zin om kilo’s klei in huis te halen? Kies er dan voor om in AR een standbeeld te boetseren. Gebruik een Apple Pencil om details aan te brengen en maak op die manier je eigen kunstwerk.

Sculpting and painting with ARKit | by @fabinrasheed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu