Internetstoring oplossen op je Mac en iOS: zo doe je dat

Rutger Otto
31 augustus 2015, 18:55
2 min leestijd
Internetstoring oplossen op je Mac en iOS: zo doe je dat

Ziggo heeft recent last van DDoS-aanvallen, waardoor veel gebruikers hun wifi niet kunnen gebruiken. Gelukkig is er een manier waarmee je toch kunt blijven internetten via de draadloze verbinding.

Lees verder na de advertentie.

Ziggo storing

Deze week hebben veel Ziggo-abonnees last ondervonden van DDoS-aanvallen die provider Ziggo voor de kiezen kreeg. Deze werden op de DNS-servers van Ziggo uitgevoerd, waarop veel gebruikers aangesloten zijn. Voor veel iOS- en Mac-gebruikers was het daarom lastig om via wifi te internetten via het thuisnetwerk. Ziggo onderneemt actie, maar verwacht dat er meerdere aanvallen gaan volgen. Het is daarom handig om op de hoogte te zijn van maatregelen, zodat je er iets tegen kunt doen.

Door in de netwerk-instellingen van je iOS-apparaat of Mac aanpassingen te maken, is het mogelijk om de storingen te omzeilen. Kort gezegd dien je een andere DNS-server in te stellen, want je hoeft niet per se van die van Ziggo gebruik te maken. Voor veel mensen is even overschakelen naar een ander DNS de oplossing. Hieronder lees je hoe je dat instelt.

Wat is DNS eigenlijk?

De letters DNS staan voor Domain Name System. Alle computers die verbinding hebben met het internet hebben een IP-adres, dat uit een reeks cijfers bestaat. Ook websites worden ingeladen vanuit een IP-adres, maar omwille van gebruikersgemak hoeven wij alleen maar een domeinnaam in te toetsen in plaats van een reeks cijfers. DNS is een systeem dat domeinnamen omzet naar IP-nummers. Als dit systeem wordt aangevallen, kan het domeinnamen niet meer vertalen en kun je niet meer internetten.

Tijdens de DDoS-aanval op de DNS-servers van Ziggo, waar elke Ziggo-klant standaard van gebruikmaakt, wordt het systeem overladen met verzoeken van buitenaf. Daardoor bezwijkt de server en komen ook klanten er niet meer doorheen. Mocht zoiets nog eens voorkomen, laat de onderstaande tips je dan helpen. Alternatieve DNS-servers zijn OpenDNS met het adres 208.67.222.222 of, als je iets gemakkelijkers wil onthouden, het Google DNS op 8.8.8.8.

Dns veranderen op iOS

Verander de DNS-server op iOS met de volgende stappen:

  1. Open ‘Instellingen’ en kies ‘Netwerk’;
  2. Ga naar ‘Wifi’ en tik achter het verbonden netwerk op ‘I’ van Informatie;
  3. Tik op DNS, verwijder de cijfers die er staan en vervang ze door bijvoorbeeld 8.8.8.8 (van Google).

Ziggo- of internetstoring oplossen op je Android: zo doe je dat.

Dns veranderen op Mac OS X

Dns veranderen op de Mac doe je met de volgende stappen:

  1. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en kies ‘Netwerk’;
  2. Kies jouw verbinding en klik op ‘Geavanceerd’;
  3. Navigeer naar DNS en kies linksonder bij DNS-servers voor het plusteken;
  4. Voer een DNS-server in, bijvoorbeeld 8.8.8.8 van Google;
  5. Klik op ‘OK’ en sluit het venster af.
ziggo storing
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu