In 4 stappen ouderlijk toezicht instellen op je iOS-toestel
Wouter Nijsen

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met mobiele apparaten als de iPhone en iPad, waardoor het handig kan zijn om bepaalde zaken af te schermen. In deze tip laten we daarom zien hoe je ouderlijk toezicht instelt op je iDevice.

Ouderlijk toezicht instellen

Ouderlijk toezichtOuders kennen het vast wel: kinderen zijn graag met je iPhone of iPad in de weer en hebben niet altijd door wat ze aan het doen zijn. Gevolg is dat ze onbewust schade aanrichten of terechtkomen bij content die niet voor kinderen geschikt is.

Daarom is het slim om ouderlijk toezicht, een soort kinderslot, in te stellen. Dit is in de praktijk vrij gemakkelijk uit te voeren, aangezien Apple haar apparaten voorziet van veel mogelijkheden om bepaalde onderdelen af te schermen. Via de stappen hieronder kun je dit ook op jouw apparaat doen.

  1. Open de Instellingen op je iPhone of iPad;
  2. Kies voor ‘Algemeen’ en vervolgens voor ‘Beperkingen’;
  3. Tik op ‘Schakel beperkingen in’ om een code in te stellen. Zorg dat dit een code is die niet gemakkelijk is te raden;
  4. Vervolgens kun je door op de groene schakelaartjes te tikken diverse zaken afschermen. De bijhorende icoontjes verdwijnen dan van het startscherm.

Apps, privacy en accounts

Heb je de code ingesteld, dan is de hoeveelheid opties (die je ziet in de screenshots hieronder) misschien wat overweldigend. Deze zijn echter allemaal vrij logisch ingedeeld en gemakkelijk te begrijpen. Onder het kopje ‘Toegestaan Materiaal’ staan enkele algemene instellingen die handig zijn om even door te lopen. Zo kun je bij de lijst van ‘Muziek en podcasts’ tot en met ‘Websites’ instellen welke leeftijdskeuringen toegestaan zijn. Tik op de afzonderlijk onderdelen om te bepalen wat je wel en niet goedkeurt. Ook zijn deze te versleutelen met een wachtwoord, die direct of na 15 minuten verschijnt.

ouderlijk toezicht

Veeg je vervolgens verder naar beneden, dan kom je terecht bij het kopje ‘Privacy’. Hier staan een aantal belangrijke onderdelen op een rijtje. Het is raadzaam om ook deze stuk voor stuk door te lopen en – waar nodig – aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat Agenda’s niet bewerkt mogen worden, zodat kinderen er geen toegang meer tot hebben. Daarnaast zijn zaken als Facebook, Twitter, contacten en je foto’s af te schermen.

ouderlijk toezichtMisschien nog wel belangrijker is de optie om accounts en mobiel datagebruik (die helemaal onderaan staan) af te schermen. We raden aan om in ‘Accounts’ (die betrekking hebben op de Mail-, Contacten- en Agenda-app) voor ‘Sta wijzigingen niet toe’ te kiezen. Ook is het raadzaam om dit voor ‘Mobiele datagebruik’ te doen.

Tot slot kun je kinderen de toegang tot Game Center, het spelletjesplatform van Apple, ontzeggen. Heb je liever niet dat je kind online spelletjes speelt, kies er dan voor om ‘Multispelergames’ uit te schakelen.

→ Check meer handige iPhone tips die je direct kunt toepassen!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.