Kinderen komen steeds vroeger en steeds vaker in aanraking met iPhones en iPads. Gelukkig zitten er in iOS een aantal maatregelen om ouderlijk toezicht in te stellen. In deze tip lees je hoe iPhone ouderlijk toezicht instellen werkt en wat je er mee kunt.
Lees verder na de advertentie.
iPhone ouderlijk toezicht instellen
Veel kinderen spelen graag met een iPhone of iPad, maar hebben niet altijd in de gaten wat ze precies aan het doen zijn. Het gevolg kan zijn dat ze onbewust in-app aankopen doen, of terechtkomen bij content die niet voor kinderen geschikt is.
Daarom is het slim om ouderlijk toezicht, een digitaal kinderslot, in te stellen. Dit is vrij gemakkelijk te activeren, aangezien Apple zijn apparaten voorziet van veel mogelijkheden om specifieke onderdelen af te schermen. Doorloop onderstaande stappen om dit ook op jouw iPhone of iPad in te stellen.

Zo stel je iPhone ouderlijk toezicht in 4 stappen
- Open de Instellingen op je iPhone of iPad;
- Kies voor ‘Algemeen’ en vervolgens voor ‘Beperkingen’;
- Tik op ‘Schakel beperkingen in’ om een code in te stellen. Zorg dat dit een code is die niet gemakkelijk is te raden;
- Vervolgens kun je door op de groene schakelaartjes te tikken diverse zaken afschermen. De bijhorende icoontjes verdwijnen dan van het startscherm.
Apps, privacy en accounts
Heb je de code ingesteld, dan is de hoeveelheid opties misschien wat overweldigend. Deze zijn echter allemaal vrij logisch ingedeeld en gemakkelijk te begrijpen. Onder het kopje ‘Toegestaan Materiaal’ staan enkele algemene instellingen die handig zijn om even door te lopen. Zo kun je bij de lijst van ‘Muziek en podcasts’ tot en met ‘Websites’ instellen welke leeftijdskeuringen toegestaan zijn. Tik op de afzonderlijk onderdelen om te bepalen wat je wel en niet goedkeurt. Ook zijn deze te versleutelen met een wachtwoord, die direct of na vijftien minuten verschijnt.
Veeg je vervolgens verder naar beneden, dan kom je terecht bij het kopje ‘Privacy’. Hier staan een aantal belangrijke onderdelen op een rijtje. Het is raadzaam om ook deze stuk voor stuk door te lopen en – waar nodig – aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat Agenda’s niet bewerkt mogen worden, zodat kinderen er geen toegang meer tot hebben. Daarnaast zijn zaken als Facebook, Twitter, contacten en je foto’s af te schermen.
Misschien nog wel belangrijker is de optie om accounts en mobiel datagebruik (die helemaal onderaan staan) af te schermen. We raden aan om in ‘Accounts’ (die betrekking hebben op de Mail-, Contacten- en Agenda-app) voor ‘Sta wijzigingen niet toe’ te kiezen. Ook is het raadzaam om dit voor ‘Mobiele datagebruik’ te doen. Tot slot kun je kinderen de toegang tot Game Center, het spelletjesplatform van Apple, ontzeggen. Heb je liever niet dat je kind online spelletjes speelt, kies er dan voor om ‘Multispelergames’ uit te schakelen.
→ Check meer handige iPhone tips die je direct kunt toepassen!
In april staat iPhoned uitgebreid stil bij het thema Gezin. De hele maand staan onze artikelen in het teken van alles wat met Apple en het gezin te maken heeft. Houd iPhoned dus in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om op de hoogte te blijven.