Let op deze 5 zaken bij het uitkiezen van apps voor je kinderen

Erwin Vogelaar
19 april 2018, 19:24
4 min leestijd
Let op deze 5 zaken bij het uitkiezen van apps voor je kinderen

Weten of apps geschikt zijn voor je kinderen kan lastig zijn. Om je te helpen, laten we zien waar je op moet letten bij het uitkiezen van apps voor kinderen.

Lees verder na de advertentie.

Tips bij het uitzoeken van apps voor kinderen

Nog niet zo lang geleden was het best gevaarlijk om kinderen met apps te laten spelen. Ze konden advertenties tegenkomen met volwassen afbeeldingen en in-app aankopen doen waardoor ouders plots met rekeningen van honderden tot duizenden euro’s zaten. Enkele jaren terug heeft Apple daarom speciale regels ingevoerd voor app-makers.

uitkiezen van apps voor kinderen

Apps die specifiek bedoeld zijn voor kinderen onder de 13 jaar mogen bijvoorbeeld alleen advertenties tonen die geschikt zijn voor jonge gebruikers. Ook moeten ouders toestemming geven voor het maken van in-app aankopen. Toch is het slim om op te blijven letten en te weten waar de juiste informatie te vinden is. Daar helpen we je een handje mee.

1. Allereerst: stel restricties in

Op veel zaken hoef je niet te letten, mits je van te voren restricties ingesteld op het toestel. Zo is het mogelijk om in te stellen dat kinderen geen apps van andere ontwikkelaars kunnen downloaden of zomaar in-app aankopen doen. Ook de leeftijdsrestrictie is belangrijk. Hierdoor kunnen kinderen alleen apps downloaden met een geschikte leeftijdskeuring. Lees hoe je in vier stappen ouderlijk toezicht instelt.

Toch kan het nog veel beter. Apple zal in de toekomst ouders meer mogelijkheden geven om het iPhone-gebruik van hun kinderen in te perken. Wij hebben alvast enkele wensen. Daar lees je meer over in ons artikel welke opties voor ouders zijn er nu al aanwezig in iOS en welke moeten er nog komen. Naast deze restricties zijn er enkele dingen om toch op te blijven letten. Zeker als kinderen om meer vrijheid vragen in het gebruik van hun iPhone of iPad.

2. Controleer de leeftijdskeuring

App-pagina’s in de App Store bieden informatie voor ouders waar je wellicht geen erg in hebt. Onder de downloadknop van elke app staat bijvoorbeeld een leeftijd vermeld. Deze leeftijd wordt nog wel eens verkeerd geïnterpreteerd als een moeilijkheidsgraad voor bijvoorbeeld een game. Dat is niet het geval. Deze leeftijd geeft namelijk aan hoe geschikt de inhoud van de app is.

uitkiezen van apps voor kinderen

Tik op deze leeftijd om meer uitleg te krijgen over de specifieke onderdelen die in de app terug te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld de populaire game Minecraft. Deze app heeft een leeftijdskeuring van 9+. Tik je hierop, dan krijg je te lezen dat deze leeftijdskeuring komt door ‘content met mild animatiegeweld’. Een andere populaire game, Fortnite, heeft een leeftijdskeuring van 12+ vanwege ‘intens animatiegeweld’. Een populaire game als PUBG Mobile krijgt 17+, omdat het realistisch geweld heeft, inclusief wapens en bloed.

3. Houd in-app-aankopen in de gaten

Ook is via de app-pagina te controleren of een applicatie in-app aankopen biedt. Dat betekent dat na het downloaden of aanschaffen van een app, er nog mogelijkheden zijn om extra onderdelen of munten met echt geld te kopen. Om dat te controleren, scroll je helemaal naar beneden op de app-pagina tot je de kop ‘Informatie’ ziet. Daar tik je op ‘in-app aankopen’, waarna je te zien krijgt waar je in de app geld aan uit kunt geven en hoeveel dat kost.

4. Wees bewust voor lootboxes

Veel games bieden tegenwoordig lootboxes aan als manier om geld te verdienen. Deze lootboxes bevatten voorwerpen die spelers kunnen gebruiken in hun game. Vaak is er echter maar een kleine kans dat een gewild voorwerp uit die lootbox komt. Meestal krijgen spelers lootboxes eerst gratis om te wennen aan dit systeem. Daarna moet er met echt geld worden betaald.

uitkiezen van apps voor kinderen

Deze lootboxes zijn een vorm van gokken en kunnen daarom ook best verslavend werken. Misschien zit dat ene voorwerp namelijk wel net in de volgende doos. Aanbieders van lootboxes moeten tegenwoordig aangeven hoeveel kans er is dat een specifiek item in een doos te vinden is. Dat wordt meestal in de desbetreffende app getoond, al kan het een beetje verstopt zitten. Neem bijvoorbeeld de lootboxes uit Animal Crossing: Pocket Camp in bovenstaande screenshot. Er is maar drie procent kans dat een gewild item in de lootbox te vinden is.

5. Wees bewust voor reclames

Hoewel apps voor kinderen geen advertenties mogen tonen die niet geschikt zijn voor kinderen, is het toch verstandig om op reclame te letten en met kinderen te overleggen wat reclame is en hoe deze weer weggetikt kan worden. Zeker gratis games onderbreken het spel regelmatig met een advertentie.

Met deze reclames wordt meestal geprobeerd om kinderen een andere app te laten downloaden. Spelen kinderen echter apps met een hogere leeftijdskeuring, dan kunnen er ook onverwachte reclames opduiken met bijvoorbeeld gewelddadige of pornografische afbeeldingen. Als ouder heb je dat wellicht niet door, omdat die reclames sporadisch opduiken en dus niet constant te zien zijn. Communicatie met kinderen over wat ze zien blijft daarom belangrijk.

In april staat iPhoned uitgebreid stil bij het thema Gezin. De hele maand staan onze artikelen in het teken van alles wat met Apple en het gezin te maken heeft. Houd iPhoned in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om op de hoogte te blijven.

Lees meer artikelen van ons maandthema Gezin

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu