Is je iPhone scherm kapot? Zo repareer je het!
Rutger Otto

Hoewel het scherm van de iPhone best tegen een stootje kan, hoeft hij maar één keer goed te vallen en er zit een barst in. Veel mensen blijven er mee rondlopen of kopen een nieuwe iPhone. Niet nodig; een kapot scherm is prima te repareren. Dat kun je zelf doen of via een professionele partij.

1. Garantie

Bekijk direct of je nog garantie op het toestel hebt. Ben je gedekt tegen dit soort schade, dan kun je het scherm gratis laten vervangen. Dit is echter afhankelijk van de voorwaarden, dus lees dat goed door voordat je actie onderneemt.

2. Ga naar een professional

Ben je zelf niet al te handig, dan is het verstandig om met je kapotte iPhone naar een reparateur te gaan. Maar check eerst bij Apple; waarschijnlijk betaal je daar 150 euro voor een nieuw scherm. Een prijs die hoger kan uitvallen, zeker als naast het glazen gedeelte ook het het lcd-display stuk is. Houd echter in je achterhoofd dat je altijd naar Apple of een Apple-gecertificeerd bedrijf moet gaan. Zij weten wat ze doen.

3. Repareer je iPhone scherm zelf

iPhone scherm kapotIs je iPhone scherm kapot en wil het zelf vervangen? Dat kan. Het is een stuk minder duur dan bij een reparateur. Loop echter geen risico, want je kunt je iPhone ook nog meer beschadigen dan al het geval was. Twijfel je of je het wel kan, doe het dan niet.

Op internet zijn verschillende pakketten te koop om je gebroken iPhone scherm mee te vervangen. Voor een paar tientjes haal je een nieuw scherm, een homeknop en de benodigde gereedschap in huis.

Stappenplan (op eigen risico!)

Stap 1
Zorg eerst dat je iPhone helemaal uitgeschakeld is. Draai vervolgens de twee kleine schroefjes aan de onderkant van het toestel eruit. Deze bevinden zich naast de ingang van de opladerpoort. Met een zuignap (vaak in de pakketten meegeleverd) trek je het scherm voorzichtig omhoog. Houd ondertussen de behuizing van de telefoon goed vast.

Stap 2
Trek het scherm er niet in één beweging af, want er zitten kabels aan vast die je kan uitrekken. Om deze los te maken, schroef je het metalen plaatje los waar de kabels onder zitten. In dat plaatje zitten drie schroeven. Het plaatje moet er vrij gemakkelijk uitgaan, maar gebruik een plastic staafje voor de grip (ook dit zit vaak in een pakket).

Stap 3
De kabels zitten vastgedrukt aan de behuizing van de iPhone. Haal deze voorzichtig los met de plastic staven. Doe dat vanaf de rechterzijde van waar ze vast zitten. Als alle kabels los zijn, komt het scherm vanzelf volledig los van het toestel.

Stap 4
Nu is het zaak dat je alles in omgekeerde volgorde weer vastmaakt met je nieuwe scherm. Het goed leggen van kabels en aansluitingen kan een beetje lastig zijn. Kijk dus rustig naar wat je moet doen. Voordat je het scherm helemaal aandrukt, is het verstandig om je iPhone even aan te zetten, om te checken of alles werkt. Uiteraard werkt de homeknop nog niet. Werkt alles, dan druk je het scherm aan en schroef je de schroefjes terug.

Tip: handig als je het scherm gaat vervangen, is om er even een video bij te pakken, zodat je precies kunt zien welk metalen plaatje en kabeltje je moet hebben. Check het filmpje hieronder voor handige instructies.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Cool! Bestaat er ook zoiets (lees: dergelijke goedkope oplossing) voor de eerste generatie iPhones? Ik loop inmiddels al een jaar met een gebroken iPhone-glass rond.

 • Spysical

  Gaat je garantie niet naar de klote door dit?
  Want volgens mij verbied apple het om zelf dingen te vervangen, of in ieder geval je garantie laten ze dan vervallen…

 • Nils

  Als je naar de winkel gaat en ze zien een kapot scherm, mag je je garantie zowieso vergeten.

 • thom

  Ik heb net de 3gs met verzekering dus ik hoef nooit te gaan doe-het-zelf’en 😀 (tip)

 • hafida

  hallo

  Heb mijn iphone 3G al verschillende keren laten vallen en nog geen één schrammeke eraan.Helaas is em 101 keer gevallen en ja ik heb het zitten mijn glasscherm is kapotgesprongen.
  hFT ER IEMAND TIPS OM AAN GOEDKOPER GLASSCHERMEN TE KUNNEN GERAKEN ,

 • Pingback: Het iPhone topic - Pagina 35 - Firtina Community()

 • Michael

  Hallo,

  ik weet dat dot beticht al oud is, maar als je een nieuw scherm wilt, hier een goedkope webwinkel: http://www.i-cheap.nl

 • YogY

  Die van mij was ook stuk. Ik heb het uiteindelijk laten maken bij iphoneglass.nl in Amsterdam. Kon een afspraak maken de volgende dag en was binnen een half uurtje klaar. koste me 75,-

 • Kim

  Hey Michael,
  op die site van jou, wat is het juist dat je moet kopen? Is dat de digitizer of het scherm? Want die zien er een beetje hetzelfde uit…

 • Robbert

  Wel handig die filmpjes, maar ik heb echt 2 linker handen…Ik zag dat er blijkbaar bedrijfjes zijn die dat ook voor je doen. Via Google kwam ik al redelijk snel op http://www.iphoneworld.nl/iphone-reparatie
  Uitstekende service en goede prijzen! Ik ben blij dat ik er ook nog eens op kon wachten want ik kan mijn iphone echt niet missen. Echt een aanrader!

 • Leon

  Een week geleden heeft mijn dochter mijn iPhone3G laten vallen tijdens het stoeien. Ik kon dezelfde dag nog terecht bij iRestore in Alkmaar. Vriendelijk en zoals belooft binnen 20minuten gerepareerd terwijl ik er bij kon blijven. Met de de werkbon kon ik langs de verzekering de schade verhalen. Tevens werken ze met een online reserveer systeem, geen gedoe met bellen en tijden. http://www.irestore.nl/iphone-reparatie.html

 • Ik had eerst een glasplaat gekocht voor 14,95 euro http://www.i-completer.nl/Webwinkel-Product-3141852/Glas-plaat-iPhone-3G-3GS.html

  Ik heb hem echter weer snel omgeruild voor een digitizer waar al een glasplaat op zit, want die glasplaat en digitizer krijg je niet uit elkaar http://www.i-completer.nl/Webwinkel-Product-3141841/Touchscreen-iPhone-3G.html

 • Rik

  Gisterenavond heb ik mijn iPhone laten vallen op straat. Heb eerst deze video’s bekeken. Maar dit gaat mij toch echt te ver, ik ga de iPhone niet open maken. Gelukkig kon ik gisteravond direct terecht bij iRestore in Alkmaar. Vakkundig en met zorg werd mijn iPhone 3GS gerepareerd. http://www.irestore.nl/iphone3GS-reparatie.html

 • Jesse

  Dit is echt eenvoudig zelf te doen!!
  Ik heb mijn iPhone zelf gerepareerd via de website: http://www.iphonescreen.nl/iphone-digitizer-tutorial/

  Zij verkopen ook de volledige reparatieset voor een mooi prijsje, super snel reactie en verzending.

 • ik heb iets fout gedaan en kan niet meer in mijn iphone ???

 • Hugo

  Hallo

  Ik heb een iPod Touch 4G 32GB met een gebroken scherm. Repareren die jullie ook?

  Groeten Hugo

 • Pingback: Vraag Iphone 4 kapot | Hi Forum()

 • Pingback: Must Have: Iphone Hoesjes! - Online winkel Nederland()

 • Rene

  Mijn iPhone 4s met gebarsten glas laadt sinds kort niet meer op. Eerst kreeg ik melding dat de accesoire niet herkent wordt en nu reageert ie helemaal niet als ik mijn tel aan de lader leg. Valt dit onder de fabrieksgarantie?

 • Voor de mensen die hun scherm zelf willen vervangen kun je het best naar http://www.fixjeiphone.nl gaan.

  Hier kun je helaas geen schermen kopen maar wel instructie video’s