Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Is je iPhone scherm kapot? Zo repareer je het!

Rutger Otto
20 augustus 2014, 15:55
3 min leestijd
Is je iPhone scherm kapot? Zo repareer je het!

Hoewel het scherm van de iPhone best tegen een stootje kan, hoeft hij maar één keer goed te vallen en er zit een barst in. Veel mensen blijven er mee rondlopen of kopen een nieuwe iPhone. Niet nodig; een kapot scherm is prima te repareren. Dat kun je zelf doen of via een professionele partij.

Lees verder na de advertentie.

1. Garantie

Bekijk direct of je nog garantie op het toestel hebt. Ben je gedekt tegen dit soort schade, dan kun je het scherm gratis laten vervangen. Dit is echter afhankelijk van de voorwaarden, dus lees dat goed door voordat je actie onderneemt.

2. Ga naar een professional

Ben je zelf niet al te handig, dan is het verstandig om met je kapotte iPhone naar een reparateur te gaan. Maar check eerst bij Apple; waarschijnlijk betaal je daar 150 euro voor een nieuw scherm. Een prijs die hoger kan uitvallen, zeker als naast het glazen gedeelte ook het het lcd-display stuk is. Houd echter in je achterhoofd dat je altijd naar Apple of een Apple-gecertificeerd bedrijf moet gaan. Zij weten wat ze doen.

3. Repareer je iPhone scherm zelf

iPhone scherm kapot

Is je iPhone scherm kapot en wil het zelf vervangen? Dat kan. Het is een stuk minder duur dan bij een reparateur. Loop echter geen risico, want je kunt je iPhone ook nog meer beschadigen dan al het geval was. Twijfel je of je het wel kan, doe het dan niet.

Op internet zijn verschillende pakketten te koop om je gebroken iPhone scherm mee te vervangen. Voor een paar tientjes haal je een nieuw scherm, een homeknop en de benodigde gereedschap in huis.

Stappenplan (op eigen risico!)

Stap 1
Zorg eerst dat je iPhone helemaal uitgeschakeld is. Draai vervolgens de twee kleine schroefjes aan de onderkant van het toestel eruit. Deze bevinden zich naast de ingang van de opladerpoort. Met een zuignap (vaak in de pakketten meegeleverd) trek je het scherm voorzichtig omhoog. Houd ondertussen de behuizing van de telefoon goed vast.

Stap 2
Trek het scherm er niet in één beweging af, want er zitten kabels aan vast die je kan uitrekken. Om deze los te maken, schroef je het metalen plaatje los waar de kabels onder zitten. In dat plaatje zitten drie schroeven. Het plaatje moet er vrij gemakkelijk uitgaan, maar gebruik een plastic staafje voor de grip (ook dit zit vaak in een pakket).

Stap 3
De kabels zitten vastgedrukt aan de behuizing van de iPhone. Haal deze voorzichtig los met de plastic staven. Doe dat vanaf de rechterzijde van waar ze vast zitten. Als alle kabels los zijn, komt het scherm vanzelf volledig los van het toestel.

Stap 4
Nu is het zaak dat je alles in omgekeerde volgorde weer vastmaakt met je nieuwe scherm. Het goed leggen van kabels en aansluitingen kan een beetje lastig zijn. Kijk dus rustig naar wat je moet doen. Voordat je het scherm helemaal aandrukt, is het verstandig om je iPhone even aan te zetten, om te checken of alles werkt. Uiteraard werkt de homeknop nog niet. Werkt alles, dan druk je het scherm aan en schroef je de schroefjes terug.

Tip: handig als je het scherm gaat vervangen, is om er even een video bij te pakken, zodat je precies kunt zien welk metalen plaatje en kabeltje je moet hebben. Check het filmpje hieronder voor handige instructies.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu