Waarom Apple iOS 8.3 gaat testen met een open beta
Rutger Otto

Apple heeft plannen om iOS 8.3 beschikbaar te maken als open beta. Dat betekent dat iedereen het mobiele besturingssysteem kan installeren voor de officiële release.

iOS 8.3 open beta

Tot op heden waren beta-versies van iOS altijd gesloten en beschikbaar voor ontwikkelaars. Inmiddels heeft Apple echter kenbaar gemaakt dat daar verandering in komt. Vanaf half maart kan elke gebruiker die iOS draait versie 8.3 testen via het AppleSeed-testprogramma. Dat heeft een logische reden.


Vorig jaar bleek de publieke beta voor OS X Yosemite namelijk heel succesvol. Voor het eerst konden Mac-gebruikers een aanvraag doen om de nieuwe versie van het besturingssysteem te installeren voordat hij officieel werd uitgebracht. De eerste miljoen gegadigden mochten meedoen. Op die manier kreeg Apple enorm veel feedback – genoeg om uiteindelijk een stabiel draaiend platform te kunnen presenteren.

iOS 9 functies

Bugs en fouten

Toen iOS 8 uitkwam, werd het besturingssysteem geplaagd door bugs en fouten. Daardoor kwam Apple flink onder vuur te liggen. Met een open beta kunnen gebruikers testen hoe het in de praktijk werkt en stuiten ze waarschijnlijk op praktische zaken waar ontwikkelaars zich minder mee bezigen. Apple kan de feedback vervolgens verwerken en garanderen dat iOS bij de officiële release helemaal goed werkt. De iOS 8.3 beta wordt overigens iets minder publiek dan bij Yosemite het geval was. De eerste 100 duizend mensen mogen meedoen, schrijft 9To5Mac.

Apple kondigt in juni iOS 9 aan

iOS 8.3 (met codenaam Stowe) is overigens al uitgerold onder ontwikkelaars. In de update zit support voor onder meer een nieuw Emoji-toetsenbord en een beter login-systeem voor Google diensten. Naast iOS 8.3 werkt Apple ook al aan iOS 8.4, die Apples nieuwe streamingsservice zou presenteren. In juni kondigt het bedrijf uit Cupertino tijdens het WWDC waarschijnlijk iOS 9 aan, die in traditiegetrouw in september uitkomt.

Lees meer over iOS 8

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.