Zo maakt Facebook privacydata inzien en verwijderen gemakkelijker

Lars Paijmans
28 maart 2018, 13:53
2 min leestijd

Na de rel rondom Cambridge Analytica gaat Facebook het (iets) anders doen: het sociale netwerk maakt het voortaan makkelijker om je gegevens in te zien en deze te verwijderen. We laten zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zo maakt Facebook privacydata inzien overzichtelijker

Het Facebook-privacyschandaal heeft het netwerk gedwongen tot snelle actie. Vanaf vandaag is het privacyoverzicht van Facebook in een nieuw jasje gestoken. Deze was volgens Facebooks privacybaas Erin Egan te moeilijk vindbaar. “We willen gebruikers meer controle geven over hun privacy.” Voortaan staan alle instellingen overzichtelijk op één pagina.

Facebook privacydata

Zo zie je in een oogopslag wie je gegevens kunnen bekijken, wie jou in foto’s mag taggen, en of reacties wel of niet openbaar zijn. Een groot verschil met de twintig afzonderlijke pagina’s waar deze info eerst vermeld stond. Nog belangrijker zijn de apps die je door de jaren heen aan je Facebook-account gekoppeld hebt. Deze worden in het nieuwe overzicht beter weergegeven en zijn met een druk op de knop uit te schakelen.

Om meer inzicht te geven, maakt Facebook het ook simpeler om je Facebook-data te downloaden. Al je persoonlijke data inclusief foto’s en contacten kun je zo downloaden en zelf opslaan. Handig als je door het privacyschandaal besluit om Facebook te verwijderen. De nieuwe privacyinstellingen moeten in de loop van de dag beschikbaar komen. Zoals altijd rolt Facebook deze update geleidelijk uit, dus het kan even duren tot het nieuwe scherm ook in jouw app verschijnt.

Vooral een cosmetische update

Let wel: hoewel de privacy-instellingen er nu toegankelijker uitzien, verandert er niks op het gebied van de hoeveelheid data die Facebook verzamelt. Ook heeft het bedrijf wederom gezegd dat ze voorlopig geen data van WhatsApp gaan delen met Facebook.

Dat Facebook uitgerekend nu met deze aanpassingen komt is natuurlijk geen toeval. Allereerst komt het netwerk hiermee gebruikers tegemoet die het vertrouwen in het netwerk verloren zijn. Daarnaast is het een manier om voor te bereiden op nieuwe privacywetgeving in de EU. Deze zogenaamde GDPR-regels worden vanaf mei verplicht, met als doel om Europese burgers meer duidelijkheid te geven over wat bedrijven met hun data doen.

Naast het inzichtelijker maken van verzamelde data heeft Facebook meer verbeteringen beloofd. Zo komt er een onderzoek naar externe apps die data van Facebook gebruiken en wordt de toegang tot gebruikersgegevens verder beperkt.

Lees ook: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen