De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

21 maart 2018, 19:21
4 min leestijd
5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Facebook laat deze week zien niet zorgvuldig genoeg om te springen met de data van zijn gebruikers. Wat kun jij doen om Facebook te blijven gebruiken, maar zo min mogelijk persoonlijke gegevens te delen? We geven vijf praktische tips.

Lees verder na de advertentie.

Vijf handige Facebook privacytips

Facebook heeft een slechte week. Nu blijkt dat het sociale netwerk onzorgvuldig omging met de privégegevens van gebruikers, regent het online klachten en is de hashtag #deletefacebook al dagen trending op Twitter.

Je hele Facebook-account verwijderen is natuurlijk een optie, maar er zullen veel mensen zijn die al hun foto’s, berichten en vriendenlijst liever niet opgeven. In dat geval kun je wel de opties van het netwerk flink inperken, door bevoegdheden in te trekken. Dat kan op de volgende manieren.

Facebook privacy tips

1. Zet locatie-instellingen uit

Als je Facebook installeert, vraagt de app om toegang tot je locatiegegevens. Waarschijnlijk heb je hier ‘ja’ tegen gezegd, maar dit is Ă©Ă©n van de meest privacygevoelige beslissingen. Hierdoor weten Facebook en alle apps van derden die je gekoppeld hebt waar je bent, waar je woont, werkt en bij welke restaurants je uit eten gaat. Kostbare info voor adverteerders, die hier hun reclames op af kunnen stemmen. Heb je hier nu spijt van, dan kun je deze toegang intrekken. Dit doe je als volgt.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad;
  2. Tik op ‘Privacy’;
  3. Kies ‘Algemeen’ en ‘Locatievoorzieningen’;
  4. Tik op Facebook en kies vervolgens voor ‘Nooit’.

2. Schakel apps van derden uit die je niet gebruikt

Je Facebook-account bestaat waarschijnlijk al jaren, en in die tijd heb je het sociale netwerk gebruikt om in te loggen op allerlei apps en diensten van derden. Zolang deze apps toegang hebben, blijven ze actief, ook als je ze zelf niet gebruikt. Een potentieel privacygevaar, omdat je bij sommige apps niet goed weet wat ze precies met die gegevens doen.

We raden dus aan om deze lijst met apps eens met een kritische blik door te spitten en alle apps te wissen die je niet meer gebruikt of niet vertrouwt. Dit doe je als volgt.

  1. Open Facebook op je Mac of pc;
  2. Klik op het pijltje rechts boven en kies ‘Instellingen’;
  3. Klik in het menu aan de linkerkant van het scherm op ‘Apps’;
  4. Kies ‘Alles weergeven’ voor een complete lijst.

Hier kun je vervolgens per app de toegang tot je Facebook-data verwijderen of wijzigen. Laat bijvoorbeeld de apps staan die je nu nog gebruikt, zoals AirBNB, maar verwijder oude games of apps die je al jaren niet meer hebt geopend.

Facebook privacy tips

3. Beperk de deel-instellingen

Facebook is gemaakt om dingen te delen, maar welke gegevens geef je prijs en welke niet? Deze instellingen kun je handmatig tot in het kleinste detail aanpassen. In dit menu kun je bijvoorbeeld instellen dat vreemden geen toegang hebben tot je profiel. Je opent dit menu als volgt.

  1. Open Facebook op je Mac of pc;
  2. Klik op het pijltje rechts boven naast het vraagteken en kies ‘Instellingen’;
  3. Klik op ‘Privacy’ in de kolom aan de linkerkant;
  4. Kijk ook bij ‘Tijdlijn’ en Taggen’ voor meer privacy-opties.

Vervolgens kun je per instelling instellen of de info openbaar is en wie vriendschapsverzoeken kan sturen, getagde berichten kan bekijken en meer. Door bijvoorbeeld in te stellen dat zoekmachines buiten Facebook niet naar je profiel mogen verwijzen en je berichten alleen door vrienden te zien zijn, wordt je account in een klap minder openbaar.

Wil je een stap verder gaan, dan raden we aan om alle instellingen op ‘Alleen vrienden’ te zetten. Je kunt dan gewoon Facebook blijven gebruiken, maar deelt alleen de info met mensen waarvan je een vriendschapsverzoek hebt geaccepteerd. Dit geldt ook voor het ‘Tijdlijn en Taggen’ onderdeel van de Instellingen.

Facebook privacy tips

4. Verwijder overbodige persoonlijke info en doe de privacycontrole

Facebook heeft een ingebouwde privacycontrole, die het makkelijk maakt om te beperken welke gegevens je deelt. Hier kun je aangeven of berichten openbaar zijn. Deze open je als volgt:

  1. Open Facebook en klik op het vraagteken in de rechter bovenhoek;
  2. Kies Privacycontrole en doorloop de drie stappen;
  3. Kies in het laatste venster voor ‘Meer informatie’.

In dit scherm staat alle informatie die je deelt met Facebook. Hier kun je aangeven waar je woont, waar je werkt, welke opleidingen je gedaan hebt en of je een relatie hebt. Misschien vond je deze gegevens vroeger leuk om te delen, en kijk je daar nu toch anders naar. Bekijk deze gegevens kritisch en pas ze aan waar nodig.

5. Bekijk de advertentieregels en pas ze aan

Facebook verkoopt jouw informatie zodat adverteerders beter reclames af kunnen stemmen op jouw interesses, woonplaats en andere factoren. Gelukkig heb je hier zelf ook nog iets over te zeggen, al heeft Facebook deze optie wel goed verstopt. Je vindt hem via deze link.

In dit scherm kun je uitschakelen dat advertenties jouw internet- en appgebruik mogen analyseren. In dit venster staat ook een lijst met alle pagina’s die je geliked hebt, en kun je per pagina aangeven of deze data gebruikt mag worden voor advertenties. Het kan even wat tijd kosten om deze instellingen aan te passen, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat Facebook minder weet dan eerst.

Lees meer over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu