Wikileaks: ‘De CIA heeft een volledige divisie voor iOS-malware’

Lars Paijmans
7 maart 2017, 16:57
2 min leestijd
Wikileaks: ‘De CIA heeft een volledige divisie voor iOS-malware’

Uit nieuwe gelekte informatie van Wikileaks blijkt dat de CIA alles op alles zet om iOS te hacken. Een speciaal team zou continu op zoek zijn naar zogenaamde zero day exploits voor iOS.

Lees verder na de advertentie.

CIA iOS Zero Day exploit actief onderzocht

Vooral deze Zero Day-exploits zijn gevaarlijk, omdat deze gaten in de iOS-beveiliging nog niet bekend zijn bij onderzoekers of Apple zelf. Dit maakt het een uitgelezen kans om op die manier het besturingssysteem van de iPhone en iPad binnen te dringen. In totaal zouden er 14 van deze zero-day voor iOS gevonden zijn.

CIA iOS zero day

Door op deze manier in te breken op een iPhone, maakt het bovendien niet meer uit of je een veilige chat-app als WhatsApp of Signal gebruikt met end-to-end-encryptie. Hoewel de iPhone slechts 14,5 procent van de totale smartphone-markt in handen heeft, zou de CIA er toch een speciaal team voor hebben opgericht. “Dit zou te maken kunnen hebben met de populariteit van iPhones bij politici, diplomaten en hooggeplaatste zakenmensen”, aldus Wikileaks.

Teams voor iOS, Android, smart tv’s en meer

De hoeveelheid is op papier zorgwekkend, al betekent dit nog niet dat de CIA op grote schaal burgers in de gaten houdt op deze manier. Het zou om gerichte hacks kunnen gaan en daarnaast zijn de documenten van Wikileaks nog niet gecontroleerd op betrouwbaarheid.

Naast iOS zou de CIA ook specifieke teams hebben samengesteld die zich puur richten op Android, Smart TV’s en Windows. Door bijvoorbeeld een smart tv te hacken, kan de microfoon in het scherm gebruikt worden om mensen af te luisteren. Wikileaks publiceerde vandaag een serie met bijna negenduizend documenten om deze uitspraken te bewijzen. De komende tijd zal de organisatie nog meer documenten uitlekken die de praktijken van de CIA aan het licht moeten brengen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Wikileaks
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen