De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple TV of Chromecast: welke mediaspeler is beter?

Michel van 't Klaphek
29 april 2021, 19:19
6 min leestijd
Apple TV of Chromecast: welke mediaspeler is beter?

Makkelijk en snel Netflix kijken, naar muziek luisteren of games spelen: het kan met een mediaspeler voor je tv. In deze Apple TV vs Chromecast vergelijking zetten we de twee populairste opties tegenover elkaar: welke mediaspeler is het best?

Lees verder na de advertentie.

Apple TV vs Chromecast: de 7 belangrijkste verschillen

Een belangrijke opmerking vooraf: in dit artikel vergelijken we de nieuwste versies van de Chromecast en Apple TV. We leggen dus de Google Chromecast met Google TV, zoals de Google-mediaspeler uit 2020 voluit heet, en de Apple TV 4K, uit april 2021, naast elkaar.

Waar nodig staan we ook stil bij eerdere uitvoeringen van beide slimme mediaspelers om de vergelijking duidelijker te maken. Heb je weinig tijd? Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple TV en Chromecast:

OnderdeelApple TV 4KChromecast met Google TV
Beeldkwaliteit4K4K
Apps en gamesApp StoreGoogle Play Store
Bedienen met iPhoneJaJa
Bedienen met Android-smartphoneNeeJa
AfstandsbedieningJaJa
Opslag32/64GBNee
Prijs199 euroOngeveer 70 euro

1. Uiterlijk en aansluitingen

Het meest in het oog springende verschil tussen de Apple TV en Chromecast is het uiterlijk. Googles mediaspeler heeft een ovaal-achtige vorm die buiten het zicht achter je tv hangt. Oudere Chromecast-versies zien eruit als een hockeypuck. De oudste variant heeft het uiterlijk van een uit de kluiten gewassen usb-stick.

De Apple TV is een zwart kastje dat je bijvoorbeeld naast de tv of in het tv-meubel plaatst. Apples mediaspeler is een flink stuk groter dan de Google Chromecast en het uiterlijk van de Apple TV is al jaren ongewijzigd. Alleen de eerste generatie, die in 2007 uitkwam, wijkt af van de norm. Deze had namelijk een witte vormgeving.

Apple TV vs Chromecast aansluitingen

Beide apparaten moet je aansluiten op de hdmi-poort van je tv en voorzien van stroom via het meegeleverde netsnoer. Verder heeft de Apple TV een ethernetingang voor bekabeld internet. Internet via een kabel is sneller en stabieler dan een draadloos signaal. De Google Chromecast heeft geen ethernet-ingang.

2. Beeldkwaliteit is om het even

Vroeger had de Apple TV een belangrijk voordeel ten opzichte van de Chromecast. Apples mediaspeler had namelijk 4K, mits je de duurste versie aanschafte. De Chromecast bleef steken op full-hd.

Met de Google Chromecast van 2020 zijn de kaarten echter opnieuw geschud. Zowel de Apple TV als Google-mediaspeler hebben 4K-resolutie. Dankzij deze hoge beeldkwaliteit zien films en series er indrukwekkend uit. Wel heb je natuurlijk een televisie nodig die met deze kwaliteit overweg kan.

apple tv 4k 2021 officieel 2

Ondersteunt je televisie maximaal full-hd (1080p)? Dan kun je misschien beter de ‘standaard’ Apple TV kopen. Deze is een paar tientjes goedkoper dan de 4K-versie en heeft iets minder krachtige hardware. De Google Chromecast van 2020 is standaard uitgerust met 4K. Voorgaande Chromecast-versies gingen maximaal tot full-hd, met uitzondering van de Chromecast Ultra (uit 2016).

3. Apps en games

Qua apps is er weinig verschil tussen de twee mediaspelers. Je kunt met zowel de Apple TV als Chromecast naar Netflix, Disney Plus of Amazon Prime Video kijken. Ook diensten als NPO en YouTube zijn op beide platformen aanwezig.

Gamers moeten wel even opletten. De Apple TV beschikt namelijk over veel meer games dan de Google Chromecast. Eerstgenoemde draait op tvOS en kan daarom overweg met Apple Arcade. Apples abonnementsdienst heeft een groot aanbod aan kwalitatief hoogwaardige spellen dat wekelijks wordt uitgebreid.

apple tv vs chromecast achterkant tv lifestyle shot

Ook niet onbelangrijk: je kunt de meegeleverde Siri Remote van de Apple TV gebruiken om games mee te spelen. Door de afstandsbediening te kantelen of snel heen en weer te bewegen kun je bijvoorbeeld games bedienen.

Serieuze gamers doen er verstandig aan hun PlayStation- of Xbox-controller te koppelen. Dat kan namelijk ‘gewoon’ met een Apple TV, in tegenstelling tot de Chromecast.

4. Besturingssysteem

Hét grootste verschil tussen de twee mediaspelers is software. De Apple TV draait op tvOS, terwijl de Chromecast gebruikmaakt van Google TV. Wij adviseren om je keuze vooral hier vanaf te laten hangen, want dit is heel belangrijk.

Je kunt een Apple TV bijvoorbeeld niet bedienen met een Android-telefoon. Uiteraard kun je wel de meegeleverde afstandsbediening gebruiken, maar je krijgt hierdoor niet de hele ervaring. De Google Chromecast kan wél overweg met iPhones, maar het is dan weer onmogelijk om foto’s of video’s te AirDroppen. In plaats daarvan moet je op zoek naar het Casting-icoon, zie hiernaast, en vervolgens je Chromecast selecteren.

5. Opslag

De Apple TV beschikt over opslagcapaciteit. Je kunt kiezen uit twee opties: 32, of 64GB. Je gebruikt deze opslag bijvoorbeeld voor het opslaan van foto’s, video’s en games. Dat is fijn, want hierdoor heb je geen actieve internetverbinding nodig om bijvoorbeeld een opgeslagen film te bekijken.

Een Chromecast heeft geen ingebouwde opslagcapaciteit. Je moet content (muziek, foto’s, video’s enzovoorts) dus altijd streamen. Hiervoor heb je een actieve internetverbinding nodig.

6. Afstandsbediening

Beide mediaspelers hebben een afstandsbediening. De Apple TV-afstandsbediening heeft altijd veel kritiek gekregen en met de Siri Remote van 2021 laat Apple zien hiernaar te hebben geluisterd. De nieuwe remote heeft een fris gekregen met een iPod-achtig aanraakgevoelig klikvlak in het midden om bijvoorbeeld vooruit- en terug te spoelen in films en series.

De afstandsbediening van de Chromecast met Google TV is niet aanraakgevoelig en heeft juist meer fysieke knopjes. Het ‘kastje’ heeft bijvoorbeeld een knop voor de Google Assistent, Netflix, YouTube en om een pagina terug te gaan. De Apple TV-afstandsbediening voelt wat ons betreft robuuster en steviger aan.

7. Prijs

Dat mag ook wel, want de Apple TV is veel duurder dan de Google Chromecast. Apples mediaspeler begint bij 159 euro. Wil je de Apple TV mét 4K-resolutie en krachtigere hardware in huis halen? Dan moet je 199 euro op tafel leggen.

Apple TV

Apple TV prijzen vergelijken

Bekijk product

De Chromecast met Google TV kost 49 dollar en is vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar. Bij onze oosterburen gaat de mediaspeler voor 69 euro over de toonbank. Wie de Chromecast met Google TV in Nederland wil kopen, kan dit doen via grijze import. Meerdere Nederlandse webshops halen het apparaatje uit het buitenland en verkopen ‘m voor een meerprijs van tussen de 10 en 30 euro door.

Apple TV vs Chromecast: wat is de beste mediaspeler?

Samenvattend, kun je beter een Apple TV in huis halen, of toch voor de Chromecast (met Google TV) gaan? Het antwoord op die vraag hangt vooral af van je voorkeuren en budget. Gebruik je de mediaspeler om Netflix en YouTube op te kijken? Dan heb je meer dan genoeg aan een Chromecast met Google TV.

Zoek je een uitgebreide mediaspeler waar je ook mee kunt gamen en films opslaan? Dan kun je beter even doorsparen voor de Apple TV 4K. Sowieso is deze mediaspeler interessant voor Apple-gebruikers, want hij is helemaal geïntegreerd in het Apple-ecosysteem en werkt daardoor naadloos samen met je iPhone, iPad en Mac.

Het staat echter als een paal boven water dat de Chromecast qua prijs-kwaliteitsverhouding een veel betere deal is. Voor het gros van de mensen doet deze mediaspeler namelijk genoeg om het prijskaartje te rechtvaardigen. Apple-fans en veeleisende gebruikers zijn waarschijnlijk beter af door een Apple TV te kopen.

Meer over de Apple TV en Chromecast

De Apple TV 4K (2021) pre-order is op 30 april om 14:00 uur. Vanaf dan is de mediaspeler vooruit te bestellen, waarna de release een week later is. Houd iPhoned in de gaten voor de beste deals. Ook gaan we te zijner tijd natuurlijk aan de slag met de mediaspeler. Onze bevindingen lees je dan in de Apple TV review.

De Google-mediaspeler is al langer verkrijgbaar. Onze collega’s van Android Planet hebben het apparaatje intensief getest. Hun bevindingen lees je in de Chromecast met Google TV review, of bekijk je in het videoverslag hieronder. Wil je een Chromecast met Google TV kopen? Gebruik dan de prijsvergelijker van Android Planet om de beste deals te vinden.

Chromecast met Google TV: aan de slag met de nieuwe streaminggadget

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu