De 5 beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad
Rutger Otto

Sinds iOS 8 is het mogelijk om alternatieve toetsenborden op iOS te gebruiken. Welke moet je hebben? We kiezen de vijf beste toetsenbord-apps uit.

Toetsenbord-apps voor je iOS-toestel

Het standaardtoetsenbord van iOS is voor veel gebruikers prima, maar in de App Store zijn genoeg alternatieven te vinden. Vaak met extra functies of andere kleuren. Je bepaalt dus zelf hoe jouw toetsenbord eruit ziet en hoe je typt. Om je een handje te helpen bij het kiezen van een geschikt keyboard, zetten we vijf beste iPhone-toetsenborden op een rij.

SwiftKey Keyboard (AppStore Link) SwiftKey Keyboard
Ontwikkelaar: TouchType Ltd
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

SwiftKey is één van de bekendste toetsenbord-apps voor iOS. Hij is er al sinds de introductie van alternatieve toetsenborden in 2014 bij en wordt nog steeds constant van updates voorzien. SwiftKey is een uitgebreid toetsenbord dat veel mogelijkheden voor aanpassingen biedt. Je kunt de standaardversie gebruiken, maar in de app vind je ook andere kleurstellingen om hem helemaal naar eigen smaak weer te geven.

Daarnaast biedt Swiftkey handige opties die je kunt in- en uitschakelen. Denk aan autocorrect, dubbeltikken op de spatie voor een punt en het zogeheten SwiftKey Flow, waarmee je kunt typen door je vinger van letter naar letter te vegen. Woorden worden vrijwel altijd herkend en het maakt typen een stuk sneller. Wil je toch liever typen door te tikken en schrijf je een woord verkeerd, dan wijs je het woord aan in de balk boven het toetsenbord, waar suggesties staan. SwiftKey ondersteunt twee talen tegelijk.

Ook geinig: de app houdt onder meer bij of je productiever bent geworden, hoeveel typefouten er zijn hersteld en hoeveel woorden er goed voorspeld zijn. De app biedt geen ondersteuning voor gifjes en er is geen 3D Touch op het toetsenbord om de cursor te bewegen.

Gboard (AppStore Link) Gboard
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Gboard is het toetsenbord van Google en dat brengt een handigheidje met zich mee. Door op het Google-icoon te tikken, kun je vanuit je toetsenbord zoekopdrachten invoeren. Resultaten worden met handige kleine kaartjes weergegeven op de plaats van je toetsen. Je kunt ze meteen delen in de app waar je Gboard gebruikt. Dit werkt goed om websites en nieuws te delen, en ook plaatjes en gifjes verstuur je op deze manier.

Voor Gboard zijn er daarnaast verschillende thema’s instelbaar. Er is een donkere en lichte versie, je kunt landschappen selecteren of een foto uit je galerij gebruiken als achtergrond. Daarnaast geef je in de instellingen van de app aan om naar contacten zoeken en je locatie te delen om bijvoorbeeld het weerbericht en restaurants in de buurt te tonen.

Met Gboard is het mogelijk om over de letters te vegen om te typen. Handig is dat het toetsenbord maximaal drie talen tegelijk ondersteunt. Dat is ideaal als je soms Engelse woorden gebruikt, Gboard weet dan alsnog wat je bedoelt. Ook prettig: er is 3D Touch-ondersteuning, zodat je de cursor kunt verplaatsen door harder op het toetsenbord te drukken en te bewegen. Dit werkt overigens eveneens via de spatiebalk.

Swype (AppStore Link) Swype
Ontwikkelaar: Nuance Communications
Beoordeling: 4+
Prijs: € 1,09 Download

Swype gaat al wat jaren mee op iOS. De app is helemaal ingericht om het al vegend typen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon toetsen aanslaan met je duimen. Niet fraai is dat het Swype standaard in het Engels staat, je moet de Nederlandse taal eerst apart downloaden en instellen. Meerdere talen tegelijk doet Swype niet.

Swype ondersteunt verschillende thema’s, maar daarvoor moet je betalen, zelfs voor de simpele kleurtjes. Overigens heeft de app ook een aantal toetsenborden met geanimeerde achtergronden. De thema’s kosten 99 cent per stuk, maar bestel je er een een paar tegelijk dan krijg je korting.

Dit toetsenbord is niet uitgebreid, zo is er geen 3D Touch-ondersteuning en kun je niet naar gifjes zoeken. Verder werkt het naar behoren en grappig is dat Swype je bij bepaalde woorden emoji voorschotelt, bijvoorbeeld een pizzapunt als je ‘pizza’ schrijft.


Fleksy - GIF Web & Yelp Search (AppStore Link) Fleksy - GIF Web & Yelp Search
Ontwikkelaar: Fleksy, Inc.
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

Voor Fleksy geldt ook dat je de Nederlandse taal apart moet downloaden en installeren, maar het toetsenbord is helemaal naar wens aan te passen. Niet alleen biedt de app tientallen gratis kleuren en themapakketten, ook kun je extensies aan het toetsenbord toevoegen. Daarmee zet je de letters bijvoorbeeld rechts in beeld als je met alleen je rechterduim wilt typen, wat fijn is voor de grotere schermen van bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus. Verder is het mogelijk om toetsaanslagen geinige effecten te geven, zoals hartjes als je letters aanraakt.

In het Fleksy-toetsenbord is ondersteuning toegevoegd voor gifjes en stickers waarnaar je kunt zoeken. Een groot minpunt is wel dat zowel app als toetsenbord soms blijft hangen en je niet kunt typen, zo ondervonden wij. Heb je daar ook last van, dan raden we je de app af, want een toetsenbord moet altijd direct bruikbaar zijn.

Minuum - The Little Keyboard for Big Fingers (AppStore Link) Minuum - The Little Keyboard for Big Fingers
Ontwikkelaar: Whirlscape Inc
Beoordeling: 4+
Prijs: € 4,49 Download

‘The Little Keyboard for Big Fingers’ noemen de makers van Minuum hun app. Dit is de enige in de lijst waarvoor je betaalt, in dit geval een bedrag van 3,99 euro. Met Minuum kun je het toetsenbord omlaag vegen om hem heel smal onderin beeld te zetten. Zo neemt het keyboard weinig ruimte in maar kun je wel blijven typen.

Minuum biedt tientallen thema’s om te personaliseren en heeft verschillende handige opties voor veegbewegingen. Omhoog en omlaag verandert de grootte van het toetsenbord, veeg naar links om een woord te verwijderen en naar rechts om een spatie toe te voegen. Ook is er ondersteuning voor typen met één hand en worden woorden en emoji voorspeld.

Minuum is niet zo uitgebreid als andere apps in deze lijst, zo mist het 3D Touch-ondersteuning en gifjes, maar het kleine toetsenbordje kan een reden zijn om het eens te proberen.

Lees het laatste app-nieuws

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.