Tip: een usb-stick formatteren voor gebruik op Mac én Windows

Gijs Ettes
20 januari 2016, 16:55
2 min leestijd
Tip: een usb-stick formatteren voor gebruik op Mac én Windows

Als je regelmatig gebruikmaakt van een usb-stick en wisselt tussen Mac en Windows zul je tegen de beperking aanlopen dat je de stick maar voor één systeem kunt gebruiken. We laten zien hoe je een usb-stick formatteert voor beide platforms.

Lees verder na de advertentie.

Usb-stick formatteren voor Mac

Heb je een usb-stick die voorheen op een Windows-machine werd gebruikt, dan kun je hem met het schijfhulpprogramma van OS X gereedmaken voor gebruik op je Mac. Ga hiervoor naar ‘Programma’s > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma’. Selecteer vervolgens de usb-stick, klik op ‘Wis’ en voer in het venster dat volgt desgewenst een andere naam in. Bij ‘Structuur’ kies je vervolgens voor ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en klik je op ‘Wis’. Na een aantal seconden of minuten, afhankelijk van de grootte van de usb-stick, is deze gereed voor gebruik met je Mac.

Usb-stick formatteren voor Mac én Windows

Voor gebruikers die definitief overstappen van Windows op Mac is het voldoende om bovenstaande stappen te doorlopen. Wissel je echter vaker tussen de platforms, dan is het slimmer om de usb-stick te formatteren voor zowel Mac als Windows. Ook hiervoor ga je naar ‘Programma’s > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma’, selecteer je de usb-stick en kies je voor ‘Partitioneer’. Zorg dat er één partitie wordt gemaakt, kies een naam en selecteer bij Structuur ‘ExFAT’.

usb-stick formatteren

Bevestig je keuze met ’Pas toe’ en wacht tot het proces voltooid is. Vervolgens kun je de usb-stick voor zowel OS X als Windows gebruiken, al zit aan het FAT-bestandssysteem wel de beperking dat je geen bestanden kunt gebruiken die groter zijn dan 4GB. Mogelijk moet je ook nog in Windows de usb-stick formatteren bij het eerste gebruik. Dat duurt hoogstens enkele seconden.

Een veelgehoord probleem is dat de usb-stick na het formatteren door OS X op Windows verschijnt met maar 200MB beschikbare ruimte. Heeft jouw usb-stick een grotere capaciteit, dan kun je hem opnieuw formatteren met een programma als HP USB Disk Storage Format Tool. Vervolgens kun je het (volledige) volume probleemloos gebruiken op zowel Mac als Windows.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu