iPhone schermrotatie: automatisch kantelen bij app doe je zo

Maurice Snijders
21 april 2022, 14:32
2 min leestijd
iPhone schermrotatie: automatisch kantelen bij app doe je zo

Zet je de functie van automatische schermoriëntatie liever uit, maar wil je wél dat het beeld automatisch kantelt bij een specifieke app, zoals YouTube? In dit artikel lees je hoe je het automatisch roteren bij een app voor elkaar krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Automatische schermoriëntatie

Met de functie automatische schermoriëntatie draait het beeld van je iPhone automatisch, zodat je het zowel staand als liggend kunt bekijken. Dat kan handig zijn, maar als je het niet fijn vindt, schakel je de optie eenvoudig uit. Het scherm draait dan niet meer automatisch mee wanneer je je iPhone draait, maar blijft altijd in portretmodus.

Nou kan het zijn dat je bij gebruik van bepaalde apps toch wilt dat de schermoriëntatie wordt aangepast. Bijvoorbeeld wanneer je een YouTube-filmpje wilt bekijken. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

automatische schermoriëntatie uitschakelen

Hoe je er voor zorgt dat het beeld van je iPhone niet automatisch meedraait, weet je waarschijnlijk wel. Dit doe je door het Bedieningspaneel te openen (veeg vanaf de rechterbovenkant van het scherm naar beneden). Tik nu op het icoontje met het hangslotje en het pijltje (Staanderichtingsslot) om de automatische schermoriëntatie in of uit te schakelen. Voor deze tip schakel je de optie in (en daarmee de automatische schermoriëntatie dus uit).

Persoonlijke automatisering

automatisering schermoriëntatie Opdrachten

Nu maak je met de app Opdrachten een persoonlijke automatisering aan voor de app van je keuze. Wij gebruiken YouTube als voorbeeld. Het werkt als volgt:

  1. Open de app Opdrachten, tik op ‘Automatisering’ en dan rechtsboven op ‘+’;

  2. Kies voor ‘Persoonlijke automatisering’, tik op ‘App’, op ‘Kies’ en dan op ‘YouTube’;

  3. Tik op ‘Gereed’, op ‘Volgende’ en dan op ‘Voeg taak toe’;

  4. Kies ‘Stel richtingsslot in’, verander ‘Aan/uit’ in ‘Zet’ en tik op ‘aan’;

  5. Tik op ‘Volgende’, schakel ‘Vraag vóór uitvoeren’ uit en tik op ‘Gereed’.

Opdrachten automatisering

Maak een tweede Persoonlijke automatisering aan om ervoor te zorgen dat de functie ook weer wordt ingeschakeld wanneer je YouTube afsluit. Vervolgens kun je deze stappen herhalen voor elke app die je maar wilt.

Het omgekeerde is op deze manier uiteraard ook mogelijk: de automatische schermoriëntatie ingeschakeld laten en bij gebruik van bepaalde apps juist uitschakelen!

Wil je meer van dit soort handige tips? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu