Comics en stripboeken lezen op iPhone en iPad: dit moet je weten

21 april 2024, 13:07
4 min leestijd
Comics en stripboeken lezen op iPhone en iPad: dit moet je weten

Las je vroeger graag comics en zou je dat wel weer willen? Dat kan! En dat lekker makkelijk op je iPhone of iPad. Wij vertellen hoe!

Lees verder na de advertentie.

Digitaal comics en stripboeken lezen: makkelijk op iPhone en iPad

Geef toe: soms is het best leuk om even lekker weg te duiken in een strip. Het maakt daarbij niet uit of je de avonturen volgt van een steenrijke eend, de man van staal of … vier schildpadden uit New York.

comics lezen boeken

Je kunt het niet zo gek bedenken of er bestaat een comic van. Vroeger kon je makkelijk naar de winkel lopen als je een nieuw avontuur wou lezen van je favoriete superheld. Maar tegenwoordig is dat wat lastiger geworden, want op veel plekken zijn comics niet meer te koop of is het aanbod erg summier. Gelukkig zijn er nu betere alternatieven: zo kun je nu gemakkelijk digitaal comics lezen (en kopen) op je iPhone en iPad. Bovendien is er genoeg aanbod en voor ieder wat wils!

Apple Books

Apple

Gratis via App Store

Eigenlijk hoef je daar niets extra voor te downloaden op je iPhone of iPad. Want de app die je daarvoor gebruikt staat waarschijnlijk al op je iPhone of iPad. Het is de app Boeken, waarmee je overigens niet alleen geschreven avonturen kunt lezen. Want je kunt deze app ook gebruiken voor onder andere luisterboeken en je eigen pdf-bestanden.

Comics zoeken in de app Boeken …

De app Boeken staat boordevol comics en strips, maar ze zijn wel wat lastiger te vinden dan het enorme aanbod leesboeken. De leesboeken staan heel prominent op het tabblad de ‘Book Store’ van de app. Comics zijn hier niet of nauwelijks te vinden.

apple boeken superman

Het makkelijkst is dan om de zoekfunctie te gebruiken en de naam van de stripheld of comic in te vullen. Zoek je bijvoorbeeld op ‘Superman’ dan zie je meteen een hele lijst met comics, boeken en zelfs audioboeken in de resultaten. Je moet er overigens wel rekening mee houden dat de comics in het algemeen alleen in het Engels zijn.

… en daarna comics kopen

De prijzen van de comics variëren behoorlijk, en het prijskaartje is vaak afhankelijk van de leeftijd van een comic en hoeveel pagina’s het boekje heeft. Om het aantal pagina’s te weten te komen, tik je op de comic, scrol naar beneden tot je ‘Genre’ ziet staan en veeg je naar links.

boeken kopen

Heb je een comic of strip gevonden die je interessant lijkt? Dan kun je eerst nog een fragment (een aantal pagina’s) gratis bekijken. Dat doe je door op de strip te tikken en te kiezen voor ‘Fragment’. Je kunt dan ook meteen zien of je de kwaliteit goed genoeg vindt en of je het fijn vindt lezen. Hier kun je een comic ook op de ‘Wil ik lezen’-lijst zetten. Zodat je de strips later makkelijk kunt terugvinden als je ze nu nog niet wilt kopen.

Wil je de comic ook daadwerkelijk kopen dan kun je in het overzicht meteen op de prijs tikken. Het is ook mogelijk om de comic eerst te openen en dan voor ‘Koop’ kiezen. Je betaalt vervolgens met je Apple ID, net alsof je een app in de App Store koopt.

Comics lezen in de app Boeken

Wanneer je eenmaal een comic hebt gekocht, komt je aanschaf terecht in de map ‘Bibliotheek’. Hier kun je meteen beginnen met lezen. Je opent de comic door erop te tikken.

Wanneer je bij een geopende comic aan de rechterkant tikt (links als het een Japanese comic betreft) ga je naar de volgende pagina. Door links te tikken ga je een pagina terug.

comic lezen boeken

Tik je in het midden op de pagina, dan verschijnen er een paar opties. Door linksboven op het pijltje te tikken ga je terug naar de bibliotheek. Onderaan het venster kun je snel door pagina’s heen scrollen. Met het hamburger-menu (de drie streepjes) krijg je een overzicht van alle pagina’s in de comic.

Andere apps om comics te lezen

Heb je zelf al digitale comics als bestanden op je Mac? En wil je die ook graag op je iPhone of iPad lezen? Dan kun je ook de app Boeken gebruiken, maar die is vooral handig als je pdf-, epub- of ibooks-bestanden van boeken hebt.

Comics die je digitaal koopt zijn vaak in een speciaal formaat ‘.CBZ’ of ‘.CBR’. Het makkelijkst is dan om een app te gebruiken die speciaal voor comics gemaakt is. Een van de betere apps is dan YACReader. Vergeet alleen niet dat je dan wel eerst de bestanden naar de app moet sturen. Dan kan bijvoorbeeld via AirDrop.

YACReader - Comic Reader

Luis Ángel San Martín

€ 5,99 via App Store

Wil je meer leuke Apple-tips? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu