De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple Watch Series 5 (video)review: de beste smartwatch verder verbeterd

Lars Paijmans
3 oktober 2019, 20:15
6 min leestijd

Reviewscore

9

De Apple Watch maakt dit jaar een klein sprongetje voorwaarts met de Series 5, maar dat is nog steeds meer dan genoeg om met afstand de beste smartwatch van nu te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch Series 5 review

In de aanloop naar de onthulling van de Apple Watch Series 5 vroegen we ons af of Apple wel een nieuwe smartwatch zou uitbrengen in 2019. Terwijl er bijna dagelijks nieuwe info opdook over de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, bleef het verdacht stil rond de Series 5.

Toen Apple de smartwatch officieel onthulde, snapten we waarom: er is dit jaar namelijk opvallend weinig nieuw aanwezig ten opzichte van de Apple Watch van vorig jaar. De enige echt grote vernieuwing is er gelukkig wel één waar we al sinds de eerste Watch op hebben gewacht.

Apple Watch Series 5 review: de beste smartwatch nu nog beter!

Eindelijk always on

De grote vernieuwing van de Series 5 is het always on-display. Zoals de naam al zegt, staat het scherm van de smartwatch voortaan altijd aan, zodat het horloge niet meer op zwart gaat als je je pols wegdraait. Daardoor is je wijzerplaat altijd zichtbaar, wat het een stuk makkelijker maakt om de tijd af te lezen op het horloge.

Apple heeft wat slimme trucjes uitgehaald om ervoor te zorgen dat dit altijd actieve scherm geen aanslag is op de accuduur. Dit betekent dat het horloge nog steeds reageert als je met je pols draait, waarna het scherm actief wordt zoals alle andere Watches dat ook al deden.

Draai je het horloge weer weg, dan wordt het scherm minder helder en ververst het scherm zich nog maar één keer per minuut. Dat is genoeg voor de klok om de juiste tijd aan te geven, maar vraagt veel minder van de accu.

Apple heeft bovendien wat mooie effecten toegevoegd om de Watch extra goed op te laten vallen als het scherm weer actief wordt. Zo is er de nieuwe Meridian-wijzerplaat, die schakelt tussen een witte en zwarte achtergrond. Ook worden de cijfers van de Cijfers-wijzerplaat met kleuren opgevuld als het scherm weer oplicht.

Apple Watch 5

Theatermodus komt goed van pas

Nu het display van de Apple Watch nooit meer echt uitgaat, brengt dat ook wat andere gevolgen met zich mee. Zo is informatie op je wijzerplaat met gevoelige of persoonlijke info gemakkelijker af te lezen door iemand naast je, al kun je dit gelukkig wel afschermen in de instellingen.

Ook betekent dit dat het scherm altijd een klein beetje licht geeft, wat irritant kan zijn als je bijvoorbeeld in de bioscoop zit of bij een concert staat. Gebruik in dat geval dus de Theatermodus om het scherm weer helemaal zwart te maken.

Hoewel Apple een grotere accu in de Series 5 heeft gestopt, heeft dit geen invloed op de accuduur. Apple vertelde ons dat de nieuwe smartwatch precies dezelfde accuduur heeft als de Series 4 van vorig jaar, ondanks dat het scherm nu altijd aanstaat. In de praktijk kwamen we er echter al snel achter dat onze Series 5 wel degelijk sneller aan de lader moet dan vorige modellen.

Accuduur van één dag

Het horloge houdt het nog steeds met gemak een volle dag uit, maar heeft een duidelijk lagere accucapaciteit als we hem ’s avonds op de lader leggen. Dit zou deels door een bug in watchOS 6 komen die spoedig wordt opgelost, maar omdat deze oplossing op het moment van schrijven nog niet beschikbaar is, hebben we dat niet kunnen testen.

Apple Watch Series 5 review

Het always on-display komt ook het algehele design van de Series 5 ten goede, omdat het horloge nu geen zwart vierkant meer is als je pols de andere kant op is gedraaid. Dat ziet er een stuk mooier uit en is een verbetering waar we nu niet meer zonder zouden willen.

Een bekend gezicht

Voor de rest is het fysieke ontwerp van het horloge identiek aan vorig jaar, al is dat helemaal niet erg. De Series 4 introduceerde het nieuwe voorkantvullende scherm dat tot aan de randen doorloopt, en een jaar later ziet dat er nog steeds uitstekend uit. Wijzerplaten en apps kunnen nu praktisch de hele voorkant van het horloge opvullen, wat de leesbaarheid ten goede komt en je meer ruimte geeft om een knop aan te tikken.

Aan de zijkant van de Watch zit nog steeds de Digitale Kroon en zijknop. Met de Kroon kun je het scherm laten oplichten door er aan te draaien, door apps scrollen of snel het volume regelen van een podcast- of muziek-app.

De zijknop druk je in om je meest recente apps snel te openen en voor Apple Pay door er twee keer achter elkaar op te drukken. Het voordeel van dit inmiddels vertrouwde ontwerp is dat je nog steeds dezelfde bandjes kunt gebruiken met de Series 5 als bij de allereerste Watch.

Apple Watch Series 5 review

watchOS 6 bouwt software verder uit

De Series 5 draait standaard op watchOS 6, een fijne update die het horloge weer wat functioneler maakt. Zo is er een nieuwe decibelmeter toegevoegd die het omgevingsgeluid meet en je waarschuwt bij kans op gehoorschade, zijn de nieuwe wijzerplaten stuk voor stuk mooi en onderscheidend en is de Work-Out-app weer uitgebreid met nieuwe sporten. Wil je meer weten over deze grote software-update? Check dan even onze watchOS 6 review om er alles over te weten te komen.

Exclusief aanwezig in de Series 5 in de Kompas-app, omdat het horloge voor het eerst een ingebouwd kompas heeft. Deze werkt ook als je offline bent en geeft je informatie over de hoogte, richting waarin je loopt en meer. Handig voor sporters en specifieke situaties, maar voor de meeste mensen geen wereldschokkende verbetering.

Heb je een Apple Watch Series 4, dan is er naast het nieuwe always on-display geen reden om de overstap te maken. Het design is hetzelfde, het horloge is niet sneller geworden en met watchOS 6 haal je precies dezelfde wijzerplaten en andere vernieuwingen in huis. Heb je echter een Series 3 of ouder, dan is de Series 5 wel een mooi alternatief.

Conclusie Apple Watch Series 5 review

De toevoeging van een always on-scherm is een verbetering waar we al sinds de eerste Apple Watch op hebben gewacht, maar voor de rest is er opvallend weinig echt nieuw in de Series 5. De realiteit is dat Apple dit ook niet hoeft te doen: de Apple Watch is praktisch de enige noemenswaardige smartwatch op de markt, met uitzondering van fitnesstrackers. Wil je een smartwatch en heb je een iPhone, dan is de Apple Watch al jaren de beste keuze. De Watch Series 5 maakt die keuze nog iets beter en dat zal ongetwijfeld tot aan de Series 6 volgend jaar zo blijven.

Apple Watch Series 5 kopen

Ben je na het lezen van deze review overtuigd en wil je ook een Apple Watch Series 5 kopen? Check dan onze prijsvergelijker voor de beste deals van het moment en filter precies op het model waar jij naar op zoek bent.

Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5 prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 5
Apple Watch Series 5

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu