De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

watchOS 6

Lars Paijmans
5 min leestijd
watchOS 6

watchOS 6 is de grote software-update voor de Apple Watch van 2019, die op 19 september beschikbaar is. Hier lees je alles over nieuwe functies, de releasedatum, bètaversies en ondersteunde apparaten.

Alles over watchOS 6

Apple heeft watchOS 6 officieel onthuld tijdens de WWDC 2019 keynote op 3 juni. De update voegt een aantal belangrijke verbeteringen en nieuwe functies toe, waaronder een eigen App Store voor Watch-apps en nieuwe gezondheidsfuncties. Naast watchOS 6 zijn tijdens de ontwikkelaarsconferentie ook iOS 13 en macOS Catalina (10.15) onthuld.

watchOS 6 release

Lees verder na de advertentie.

De watchOS 6-bèta voor publieke testers wordt door Apple slechts bij een select groepje gebruikers getest. Het is dus in tegenstelling tot andere softwareversies zoals iOS 13 (nog) niet mogelijk om watchOS 6 alvast uit te proberen. Mogelijk komt er in een later stadium alsnog een publieke bèta beschikbaar. Waarschijnlijk is de definitieve watchOS 6 release in september, afgaande op voorgaande jaren.

Deze Apple Watches hebben watchOS 6-ondersteuning

De meeste Apple Watch-modellen ondersteunen straks gewoon watchOS 6. Enkel de eerste generatie (de Series 0) valt buiten de boot. Dit betekent dat de Apple Watch Series 1 opnieuw nog een grote update krijgt. De volgende modellen ondersteunen watchOS 6:

watchOS 6 preview: 4 functies die de moeite waard zijn

watchOS 6 getest: lees onze preview

watchOS 6 lijkt op het eerste gezicht een veelbelovende update te zijn. Apple zet hiermee een grote stap om de Apple Watch nog verder los te krijgen van de iPhone, waardoor het een steeds completer apparaat op zichzelf is. Dit is met name terug te zien in de Watch App Store die je ondanks het kleine scherm gemakkelijk langs toffe Watch-apps laat navigeren om deze te installeren.
Daarnaast bewijst Apple opnieuw een pionier te willen zijn wat betreft gezondheidsfuncties. De menstruatie-tracker die zowel in watchOS als iOS te vinden is, is een belangrijke en handige functie voor de vrouwen onder ons. Het aankaarten van het ondergeschoven leed van gehoorschade met de decibelmeter laat des te meer de potentie van deze update zien.

Lees verder in onze volledige watchOS 6 preview

watchOS 6 functies: alle verbeteringen op een rij

Met deze software-update legt Apple nog meer focus op gezondheid voor de Apple Watch. Bovendien wordt het apparaat autonomer en dus minder afhankelijk van de iPhone, onder meer door middel van een eigen App Store. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen en nieuwe functies.

iOS-apps en onafhankelijke App Store naar Apple Watch

Allereerst komen er een aantal standaard iOS-apps ook naar watchOS komen; Rekenmachine, Dictafoon en Audioboeken. Zeker de Rekenmachine-app is handig. Zo kun je bijvoorbeeld snel vanaf je pols uitrekenen hoeveel je vrienden moeten betalen voor een etentje.

Ten tweede hoef je straks niet meer per se een app op je iPhone te hebben om ook een Watch-app te kunnen draaien. Het slimme horloge krijgt namelijk zijn eigen App Store, waardoor je losse watchOS-apps direct kunt installeren vanaf je pols. Dit betekent ook dat ontwikkelaars speciale apps enkel bedoeld voor de Apple Watch kunnen maken, zonder een iOS-app te moeten ontwikkelen.

Gezondheidsfuncties voor gehoor en menstruatie-tracker

Opnieuw worden de gezondheidsfuncties van de Apple Watch uitgebreid. Dit keer kiest Apple voor je oren. watchOS 6 biedt een ingebouwde decibel-meter waardoor je de gezondheid van je gehoor kunt beschermen. Deze geluid-app toont hoe hard het geluid in jouw omgeving is, maar kan je ook een notificatie geven.

Gaat het er te hard aan toe in jouw omgeving, dan waarschuwt de Apple Watch je om eventuele gehoorschade te voorkomen of beperken. Daarbij slaat de app geen audio op, door slechts gecodeerde samples van het geluidsniveau te meten in plaats van geluidsopnames te maken.

watchOS 6 officieel

Speciaal voor vrouwen krijgt de Apple Watch ook een menstruatie-tracker. Deze is ingebouwd in de Gezondheid-app en biedt een discrete manier om je menstruatiecyclus bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om meldingen te krijgen wanneer je het meest vruchtbaar bent, wat vrouwen met een kinderwens zo een handje helpt.

Verder gaan ook de overzichten van de Activiteitsringen er anders uit zien. Waar je eerst enkel een simpel week- en maandoverzicht kreeg, komen er nu trends te staan. Zo krijg je een beter beeld van wanneer je veel of weinig beweegt, gemeten over een langere periode.

Meer mogelijkheden Siri en kleine verbeteringen

Er zitten verder een hoop kleine verbeteringen verstopt in watchOS 6. Zo wordt de navigatie met Maps op je Watch slimmer en is het straks mogelijk om gesproken navigatie vanaf je horloge te volgen. Bovendien komen er een paar nieuwe, handige complicaties bij die je aan wijzerplaat kunt toevoegen. Zo kun je op je scherm instellen dat je de kans op regen wil zien, of hoe hard het waait.

De bediening van het ‘Now Playing’-scherm wordt dynamischer en als je een sportsessie bijhoudt met de Workout-app, kun je ondertussen de stopwatch gebruiken. Siri op de Apple Watch wordt ook een stukje gebruikersvriendelijker. Zo kun je Siri koppelen aan Shazam, zodat je de spraakassistent kunt vragen om een onbekend nummer te traceren. Daarnaast toont Siri voortaan ook op het horloge zoekresultaten van het web.

watchOS 6 officieel

Nieuwe wijzerplaten en ‘taptic chime’

Tot slot breidt Apple met watchOS 6 opnieuw zijn assortiment van wijzerplaten uit. Er komen een aantal wijzerplaten bij die enorm veel informatie kunnen tonen op het kleine scherm. De nieuwe software-versie maakt het ook mogelijk om wijzerplaten meer te personaliseren, omdat je ze nog beter zelf kunt inrichten.

Daarnaast komt er een functie die je helpt bij het bijhouden van de tijd, de zogeheten ‘taptic chime’. Zodra de klok op een bepaald uur slaat, krijg je een subtiel tikje of kun je een geluidje kiezen wat dan te horen is.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie. Zodra we meer weten over watchOS 6, lees je het op iPhoned.

Heeft dit artikel je geholpen?

watchOS 6 archief

Bekijk archief (59 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu