watchOS 6 review: fijne update met waardevolle toevoegingen

Erwin Vogelaar
23 september 2019, 19:30
4 min leestijd
watchOS 6 review: fijne update met waardevolle toevoegingen

Reviewscore

8

Met watchOS 6 krijgen alle Apple Watch-gebruikers een stapeltje nieuwe functies. In onze watchOS 6 review lees je of dat echt wat toevoegt.

Lees verder na de advertentie.

watchOS 6 review: een completere Apple Watch

De nieuwe Apple Watch Series 5 is maar een relatief kleine upgrade vergeleken met de Series 4. Het grootste verschil is dat het scherm altijd aan staat. Meer daarover lees je in onze vergelijking tussen de Series 4 en Series 5. Met de nieuwste update naar watchOS 6 maakt Apple een grotere stap. Dat gebeurt met een stapel nieuwe functies voor alle Apple Watch-gebruikers.

Completer

De Apple Watch is met deze update voornamelijk weer een stuk completer. Zo is het nu eindelijk mogelijk om de App Store direct op je horloge te bereiken. Het kleine schermpje is niet ideaal om door een winkel te browsen, maar Apple doet zijn best met de layout en zoekfunctie. Ook het is het fijn dat systeem-updates nu direct te checken en installeren zijn via het instellingenmenu op je horloge.

Dat we eindelijk de Rekenmachine op de Apple Watch kunnen gebruiken, is nog een manier waarop we minder vaak de iPhone erbij hoeven te pakken. Ook de Dictafoon-app is ideaal voor het opnemen van stemberichten of gesprekken, met prima geluidskwaliteit waarbij stemmen goed verstaanbaar zijn.

Een deel van de vernieuwingen vind je niet op je Apple Watch, maar je iPhone. De Activiteit-app is namelijk uitgebreid met Trends, zodat je nog meer inzicht krijgt in je beweging. Dat gaat dus verder dan staan, trainen en calorieën. Hier vind je ook de afstand die je hebt afgelegd, je cardiofitness, wandel- en hardlooptempo.

Elk element krijgt een pijltje omhoog of omlaag. Gaat het pijltje omhoog, dan ben je goed bezig. Gaat die omlaag, dan is er verbetering mogelijk. De app geeft helder advies over hoe je het pijltje kunt omdraaien. Bijvoorbeeld de tip om elke dag een flinke wandeling te maken. Tik je op een pijltje, dan krijg je tevens duidelijke grafieken over hoe jij je de afgelopen weken hebt ontwikkeld.

Het is wel jammer dat deze informatie niet op je horloge zelf is in te zien. Zeker omdat de duidelijk ontworpen pijltjes goed op het kleine scherm zouden passen. Het zou ons niet verbazen als Apple in de volgende versie van watchOS de Activiteits-ringen pas echt vernieuwt. Onder andere met behulp van deze nieuwe statistieken.

watchos 6 review

Gezondheid

Maar ook op de Apple Watch zelf krijg je meer middelen om je gezondheid in de gaten te houden. Een nuttige toevoeging is de decibelmeter. Deze app toont hoe luid je omgeving is. Boven een bepaald aantal decibel waarschuwt de app dat je een gehoorbeschadiging kunt oplopen door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan deze geluiden. De decibelmeter is tevens als complicatie toe te voegen aan een wijzerplaat, zodat je met een draai van je pols weet of je oordoppen in moet doet of wellicht even ergens anders moet staan.

Daarnaast voegt Apple de mogelijkheid toe om een menstruatiecyclus bij te houden. Dat is op verschillende manieren handig. Niet alleen krijgen gebruikers een waarschuwing dagen voordat ze waarschijnlijk ongesteld worden. Ook is het mogelijk om tijdens de menstruatieperiode informatie toe te voegen over wat er lichamelijk en psychisch met je gebeurt, om zo eventuele gezondheidsproblemen te spotten.

Een groot voordeel vergeleken met iOS-apps die een soortgelijke cycluskalender aanbieden, is dat je data bij Apple wordt opgeslagen en niet een andere dienst met mogelijk vage gebruiksvoorwaarden en privacyregels.

Wijzerplaten

Bij het gebruik van een Apple Watch moet je doorgaans kiezen tussen praktisch en stijlvol. Wil je vooral veel informatie in beeld, dan prop je de wijzerplaat vol met complicaties. Daar zijn nu enkele extra opties bijgekomen. Zoals de eerder genoemde decibelmeter, dictafoon en de mogelijkheid om je cyclus bij te houden, maar ook een regenindicatie.

Ga je liever voor stijl, dan heeft watchOS 6 een stapeltje fijne nieuwe wijzerplaten. Zowel in analoge stijl met wijzers, als wijzerplaten die enkel bestaan uit enorme, prettig vormgegeven cijfers. Met de nieuwe stijlen en functies voelt de Apple Watch weer lekker opgefrist.

watchos 6 review

watchOS 6 review conclusie

Voor de tofste Apple Watch-upgrade hoef je dit jaar geen nieuw horloge te kopen, maar enkel een software-update te installeren. Met watchOS 6 krijgt je smartwatch namelijk een boel nieuwe functies die de wearable een stuk completer maken. Toch is er nog steeds ruimte voor verbetering, met in de volgende update hopelijk een nieuwe versie van de Activiteits-ringen.

watchOS 6 ondersteuning

watchOS 6 kan op de volgende versies van de Apple Watch worden geïnstalleerd:

Lees meer over wat watchOS 6 te bieden heeft

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu