Ik kocht een tweedehands Apple TV – en dat was een fout

25 maart 2024, 14:17
4 min leestijd
Ik kocht een tweedehands Apple TV – en dat was een fout

Mijn televisie heeft geen AirPlay, dus ik kocht een tweedehandse Apple TV. En dat had ik eigenlijk beter niet kunnen doen.

Lees verder na de advertentie.

Ik kocht een tweedehands Apple TV

Ik heb dus een HD-tv die geen ondersteuning voor AirPlay heeft. Ik heb wel een Chromecast, maar bijvoorbeeld mijn MacBook-scherm naar de televisie sturen, is daarmee niet mogelijk. Met een goedkope tweedehands Apple TV via Marktplaats zou ik dit voortaan wel werken, en daarnaast zou ook allerlei content (zoals foto’s) via mijn iPhone naar de televisie kunnen sturen. Allemaal dankzij AirPlay.

Het werd een eenvoudige tweedehands Apple TV HD van de derde generatie (A1469). Het probleem is inderdaad opgelost, maar gemakkelijk was het niet. In dit artikel vertel ik tegen welke problemen ik aanliep en hoe ik ze heb opgelost.

tweedehands apple tv

Verbinding met wifi

Het eerste probleem waar ik tegenaan liep, was dat het niet lukte om verbinding te maken met wifi. Iets wat natuurlijk vrij essentieel is. Het gekke is dat ik de melding kreeg dat het wachtwoord niet klopt, terwijl ik nog helemaal geen wachtwoord had ingevoerd. De verkoper van de tweedehands Apple TV had overigens het apparaat netjes teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Het eerste wat ik deed was een ethernetkabel aansluiten. Dat werkte op zich. Ik kon op die manier in elk geval de software bijwerken, in de hoop dat dit het probleem zou oplossen. Dat was helaas niet het geval. Een zoektocht op internet leerde me dat het te maken zou kunnen hebben met de beveiligingsinstellingen van het modem.

beveiliging

Dat bleek te kloppen. De beveiliging van het modem stond ingesteld op wpa2/wpa3. Ik veranderde de instelling naar wpa2 en voerde een reset uit op mijn tweedehands Apple TV. Pas toen kon ik voor het eerst mijn draadloze netwerk kiezen en een wachtwoord invoeren. Sindsdien werkt wifi perfect!

Alles werkt, behalve AirPlay

Even dacht ik dat nu alles voor elkaar was met mijn tweedehands Apple TV, maar ik had te vroeg gejuicht. Ik kon de apps op de Apple TV gebruiken: inloggen met mijn Apple ID op de Apple TV+ app werkte perfect. Alleen werd de Apple TV nog steeds niet gevonden als AirPlay-apparaat. Niet op mijn iPhone, niet op mijn MacBook. En dat was nou net waar ik hem voor gekocht had.

Alle apparaten een voor een opnieuw opstarten had geen enkel effect. Ook een nieuwe reset uitvoeren was tevergeefs. Tijdens het controleren van de instellingen van mijn tweedehands Apple TV, zag ik wel ineens staan: Activering: Mislukt. Dat bleek het probleem te zijn.

tweedehands apple tv

Apple Configurator is de oplossing

Wederom zoeken op internet leerde me dat ik mijn tweedehands Apple TV via USB op een laptop kon aansluiten en dat ik via software alsnog de activering kon regelen. De Apple TV heeft nog een microUSB-aansluiting en na een tijdje zoeken vond ik warempel nog een kabel met micro-USB naar USB A. Die past in elk geval op een Windows-laptop die ik nog had liggen.

De gratis software 3utools zou moeten werken, maar bij mij helaas niet. Mijn tweedehands Apple TV werd wel herkend als een Apple-apparaat, maar niet als een Apple TV. Daar kwam ik dus niet verder mee. Ik ben toen maar een verloopje van USB A naar USB C gaan regelen.

Dankzij zo’n verloopje kon ik mijn tweedehands Apple TV nu aansluiten op mijn MacBook Air M1. De software die ik hier nodig had, was Apple Configurator. Hiermee lukte het inderdaad om de Apple TV te activeren. Sindsdien werkt alles helemaal zoals het hoort. AirPlay is zichtbaar en bruikbaar vanaf mijn iPhone en mijn MacBook. Ik ben er uiteindelijk ontzettend blij mee!

Nieuwe Apple TV kopen

Een tweedehands Apple TV is de goedkoopste manier om AirPlay toe te voegen aan een tv die dat nog niet heeft. Het is dus alleen niet zo gemakkelijk als je zou denken, maar uiteindelijk werkt het wel.

Heb je geen zin in dit gedoe, dan koop je gewoon een nieuwe Apple TV en is de installatie ook een stuk makkelijker. Bekijk de beste deal hieronder!

Apple TV prijzen vergelijken

Nieuw

€ 164,95

Bekijk prijzen

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron afbeelding: unsplash
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu